Centrul Cultural "Dunărea de Jos", între festivaluri şi Casa Școlii de Arte. Viorel Sandu, proiecte pentru conservarea tradițiilor (VIDEO)

Centrul Cultural "Dunărea de Jos", între festivaluri şi Casa Școlii de Arte. Viorel Sandu, proiecte pentru conservarea tradițiilor (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Viorel Sandu, managerul Centrului Cultural "Dunărea de Jos" din Galați, promovează, alături de echipa de profesioniști de la Școala de Arte, tradițiile și portul popular, prin evenimente susținute pe tot parcursul anului, atât în Galați, cât și în județ.  Acesta ne-a spus, la podcastul "Vieții libere", "Galațiul sub reflector", despre implicarea profesorilor de la Școala de Arte, instituție din cadrul Centrului Cultural, în promovarea și susținerea talentelor, atât în rândul copiilor, cât și al adulților, elevi pentru care sălile de clasă ale instituției au devenit o a doua casă.

- La Galaţi există mai multe școli de arte, unde copiii se pot pregăti în diverse domenii, cum ar fi pian, pictură, canto, balet. De ce un părinte ar alege să-și înscrie copilul la una dintre clasele de specialitate ale instituției pe care o manageriați?

- Mă bucur că ați început să mă întrebați despre Școala de Arte, pentru că suntem foarte bucuroși și foarte mândri că avem o activitate densă și foarte frumoasă și am început anul 2024 cu un record. Este prima dată în istoria școlii noastre când, la Centrul Cultural "Dunărea de Jos", instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, s-au înscris peste 1.000 de cursanți. Este cel mai mare număr de cursanți din istoria școlii, iar acest lucru ne obligă să avem un an 2024 plin de lucruri frumoase.

La Școala de Arte primim pe oricine care crede că este talentat sau vrea să își descopere vreun talent. În primul rând, avem seriozitate, în al doilea rând, profesorii sunt foarte bine pregătiți, sunt oameni care au făcut o viață întreagă ceea ce predau acum cursanților. În plus, diplomele noastre sunt recunoscute la nivel național. Asta înseamnă că orice cursant poate presta, după absolvirea studiilor, pe PFA, SRL sau sub alte forme, ceea ce a învățat la cursurile de trei sau cinci ani. Astfel, Centrul Cultural este instituția reprezentativă a județului Galați și a zonei noastre.

- Care este secţia cu cele mai multe solicitări?

- Avem 18 discipline și 22 de cadre care profesează la Şcoala de Arte. Toate secțiile noastre sunt deja arhipline. Vorbim despre pian, despre canto muzică ușoară, canto muzică populară, pictură, instrumentele mai rare, pe care nu le găsești la alte școli de arte din zonă: saxofon, vioară, percuție. Toate secțiile Școlii de Arte sunt la capacitate maximă și domnii profesori, cărora pe această cale vreau să le mulțumesc, muncesc mult mai mult decât capacitatea pe care o are şcoala, pentru că sunt dedicați profesiei.

- Părintele trebuie să aștepte începutul anului școlar următor ca să-şi poată înscrie copilul la Școala de Arte?

- Exact. Funcționăm ca un an școlar din învățământ, chiar dacă suntem Școală de Arte. Şcoala este un serviciu al instituției, pe lângă secția de Editură, secția de Cercetare, secția Ansamblului "Doina Covurluiului", Fanfară. Suntem sprijiniți și bugetați de Consiliul Județean Galați și venim și noi cu o parte de autofinanțare, din taxele pe care le plătesc cursanții. Funcționând ca un an școlar din învățământ, îi așteptăm pe cei interesaţi după vacanța de vară, pentru că începem la sfârșitul lunii septembrie. Anul acesta, am început cu două săptămâni mai târziu decât anul școlar.

Suntem bugetați pentru a organiza evenimente speciale pentru cursanții noștri. Cred că cele mai frumoase evenimente pe care le avem sunt cele în care ne vedem copiii pe scenă, iar în public sunt părinții și bunicii. Și cel mai important lucru pentru un copil este că simte scena, urcă pe o scenă profesionistă.

Toate evenimentele, acțiunile și festivalurile pe care le organizăm se desfăşoară la Teatrul Dramatic, la Teatrul Muzical, în săli cu scene profesioniste, acesta fiind motivul pentru care nivelul cursanţilor crește și avem rezultate. Avem copii pregătiți la noi care au participat la "Românii au Talent", la concursuri naționale şi internaționale, unde au obținut rezultate extraordinare. Unul din exemple este Florin Ristei, care a fost cursant al Școlii de Arte. Să nu mai spunem de Adrian Enache, pentru că și el a fost cursant al Școlii de Arte din cadrul Centrului Cultural "Dunărea de Jos".

- Care sunt activitățile culturale la care copiii pregătiți la Școala de Arte au participat anul trecut?

- În primul rând, ne bucurăm extraordinar de tare că avem copii și cursanți care participă la concursuri naționale și internaționale şi se întorc acasă cu premii. Pe pagina Centrului Cultural, de fiecare dată ne mândrim cu ei, pentru că obţin premiile cele mai mari. Datorită participării copiilor de la clasa de canto muzică ușoară (secție la care avem trei profesori și peste 200 de cursanți) la foarte multe concursuri, am hotărât ca în acest an să organizăm și noi la Centrul Cultural un concurs internațional de interpretare muzică ușoară, pe 4-5 secțiuni de vârstă. Copiii noștri au mers în Croația, Polonia, Dubai, Bulgaria, Republica Moldova, de unde s-au întors cu premii.

Organizăm și noi festivaluri de muzică ușoară și festival de dans, pentru că avem clasă de balet, unde la fiecare sfârșit de an avem un spectacol special pentru cursanții Şcolii de Arte. Avem "Pianul fermecat", avem "Ceata lui Pițigoi", la canto muzică ușoară, și "Perla Dunării", la canto muzică populară. Avem tot timpul anului evenimente și festivaluri în care copiii pot urca pe scene profesioniste și îşi pot demonstra talentul.

Avem la Centrul Cultural dansatori, soliști și instrumentiști care au terminat cursurile Școlii de Arte. Și acum sunt artiștii noștri, care urcă pe scenă de 10-15-20 de ani. Este astfel o colaborare și un parteneriat între noi și cursanți, care ne aduce foarte multe rezultate şi premii.

- Pentru că ați amintit de festivaluri, care sunt proiectele pentru comunitate și festivalurile pe care le-ați organizat în Galați?

- Dacă vorbim despre evenimentele mari și foarte mari ale Centrului Cultural "Dunărea de Jos", trebuie să amintim de anii dificili pe care i-am traversat, cu probleme la nivel național şi internaţional, cum ar fi pandemia şi războiul, care ne-au afectat și pe noi. Am avut în trecut evenimente pe care nu le-am mai organizat din cauza acestor evenimente nefericite, dar le-am reluat începând din 2023. Gălățenii s-au obișnuit cu evenimentele Centrului Cultural și le așteaptă în fiecare an.

Anul trecut, am organizat Festivalul Internațional de Folclor, ediția a 16-a, dar am schimbat locația. De la Casa de Cultură a Sindicatelor, acolo unde știa toată lumea, am hotărât să venim într-o locație a noastră, pentru că, după ora 22.00, aveam probleme cu vecinii de la blocurile din jurul Păpădiei. Așa că am organizat festivalul la Grădina Botanică și a fost un succes. Au fost participanți din 11 țări, din toată lumea. În cele patru zile, au fost prezenţi peste 20.000 de gălățeni, care au putut să vadă pe scenă profesioniști care ne-au povestit despre tradițiile din fiecare țară. Ne-am bucurat de reprezentanți din Turcia, Croația, Spania, Ucraina, Republica Moldova, Iran, țări bogate în tradiții și obiceiuri.

Apoi am organizat Ziua Iei, un eveniment mare, în cadrul căruia am putut să le prezentăm gălățenilor ia românească și să vorbim despre identitate. Am venit cu peste 100 de costume tradiționale din țară, a fost așadar o expoziție nemaiîntâlnită în România.

Am organizat toate festivalurile obișnuite, chiar și Festivalul "Tudor Pamfile", unde grupurile de artiști din județul Galați au prezentat, la Catedrală, un moment de cântece tradiționale și colinde.

Am organizat apoi Festivalul Internațional de Fanfare, în aer liber.

Noi suntem foarte activi tot anul și de aceea ne dorim de fiecare dată să organizăm evenimentele în așa fel încât să fim pe placul cetățenilor. Acum doi ani, am organizat Festivalul "Tudor Pamfile", pentru prima dată, în Sala Sporturilor, unde au intrat peste 2.700 de gălățeni. La acest festival, vorbim despre sărbătorile de iarnă și despre obiceiurile dedicate acestei perioade, iar gălățenii s-au bucurat să vadă pe scenă reprezentanți din Suceava, Maramureș, Neamț, Galați, Vaslui, Republica Moldova, dar și urs, capră, sorcovă, toate tradițiile și obiceiurile de iarnă.

Avem spectacole în aproape fiecare comună, mai ales că la Centrul Cultural, prin compartimentul de cercetare și valorificare a tradițiilor, specialiștii țin în viață tradițiile și obiceiurile din fiecare localitate. În fiecare comună există școală, există copii, există părinți, care vor să-și vadă copiii dansând pe muzică populară, cântând muzică populară și astfel reușim să ținem în viață  costumul tradițional. Am reușit prin colaborări cu fiecare comună în parte și cu fiecare școală din județ ca măcar de la o școală să vină un profesor, cu deschidere către tradiții, către obiceiuri, către dansuri populare. Au venit la Galați şi i-am învățat să danseze, l-am invitat și pe maestrul Marin Barbu, care este și președintele executiv al Asociației Coregrafilor din România. Astfel, în multe comune din județul Galați există un coregraf care-i învață pe copii dansul popular.

- Ce ne puteți spune despre festivalul internațional desfășurat în vara anului 2023 în colaborare cu Republica Moldova?

- Am avut mai multe evenimente în colaborare cu Republica Moldova. Dar cea mai mare bucurie a noastră este că reprezentanţii Consiliului Județean Galați au reușit, în parteneriat cu Republica Moldova, să câștige un proiect transfrontalier și să putem deschide "Casa Școlii de Arte", așa cum numim noi prima sală de spectacole din istoria Centrului Cultural. Până acum, pentru toate evenimentele pe care le organizam, mergeam la Teatrul Muzical, Teatrul Dramatic, Casa de Cultură şi închiriam săli. Acum, lipită de clădirea actuală a Centrului Cultural, avem o sală de spectacole proprie, cu 156 de locuri. Vom avea studio de înregistrări propriu, pentru copiii noștri de la canto muzică ușoară şi canto muzică populară. Vom avea săli noi de curs și ne așteptăm la o mai mare afluenţă de cursanți, să mergem către 1.500 de elevi cu sprijinul acestei săli noi. Avem săli de expoziție pentru pictură și vom începe din acest an să organizăm evenimente săptămânale în sala noastră.

În acest proiect, alături de colegii din Republica Moldova, am avut și festivaluri tematice.

Toți cursanții noștri vor urca de-acum pe scena sălii noastre. Suntem la ultimele detalii, proiectul s-a închis. Acum doar ne pregătim cu ultimele amenajări în sala de spectacole, în celelalte săli de curs și la studioul de înregistrări. Pregătim un eveniment foarte frumos, în care copiii Școlii de Arte vor fi gazdele gălățenilor.

Am început anul 2024 cu o echipă de profesioniști. Sunt oameni despre care nu se vorbește foarte mult, dar sunt oameni care muncesc foarte mult. Avem 22 de cadre, 20 de profesori şi doi voluntari care sunt alături de noi. Sunt oameni dedicați artelor.

Avem cursanți chiar și de 50-60 de ani, oameni la maturitate, cu profesii, care vin și trăiesc o altă viață la clasele Centrului Cultural.

Școlile din municipiul Galați apelează, pentru toate evenimentele pe care le organizează, la profesioniștii noștri. Vom face lecții deschise de dans în școlile din Galați, unde vor merge dansatorii de la Ansamblul "Doina Covurluiului", vom face pentru prima dată o orchestră de juniori a școlii. Suntem prezenți cu parteneriate în fiecare primărie și școală din județ, pentru că Centrul Cultural este o instituție din subordinea Consiliului Județean, astfel că ne ocupăm de întregul județ, nu doar de municipiu.

NOTĂ: Emisiunea ”SPOT ON la Viața liberă – Galațiul sub reflector” este un produs ”Viața liberă”. Înregistrarea integrală a acestui interviu poate fi urmărită pe canalul YouTube al ziarului.

Citit 3835 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2024 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.