INTERVIU cu primarul Galaţiului, Marius Stan: „Pentru a da căldură am scos bani de la reparaţii străzi”
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

INTERVIU cu primarul Galaţiului, Marius Stan: „Pentru a da căldură am scos bani de la reparaţii străzi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Alternativa pe care o propunem noi la sistemul centralizat de încălzire, începând de la anul, înseamnă o factură la energie cu 30 la sută mai ieftină” * „Dacă oamenii nu plătesc, indiferent ce sistem alternativ propunem noi, este sortit eşecului din start”


- Domnule primar, vom avea căldură până la sfârşitul iernii?

- Dacă oamenii îşi plătesc factura, sistemul funcţionează. După 15 ianuarie, dacă nu se strâng banii de pe facturi – 15-16 milioane de lei - astfel încât să acopere necesarul de gaz pentru luna următoare, nu mai avem căldură şi nici apă caldă! Nu mai funcţionează nici măcar prevederea legală că odată începută distribuirea căldurii sistemul nu poate fi oprit. Romgaz a făcut cu CET contracte numai pentru perioade strict limitate şi cere plata înainte! Am găsit înţelegere la Guvern de unde am primit 10 milioane de lei. Am dat şi noi bani. Mulţi oameni bun-platnici şi la căldură, şi la taxe şi impozite, ne judecă, pe bună dreptate: de ce să luăm noi de la Dezvoltare 15 milioane de lei şi să ducem ca să plătim ce nu plătesc rău-voitorii. E o întrebare legitimă. Dar am făcut-o nu din slăbiciune, ci numai şi numai din respect pentru cei care sunt captivi ai acestui sistem, şi care au fost privaţi de căldură, ei fiind bun-platnici. N-au nicio vină oamenii! Noi am făcut compromisul acesta şi eu sper ca el fie înţeles la modul corect, raţional. Nu tolerăm rău-platnicii pe mai departe. Ştiţi că a fost tolerată situaţia asta de-a lungul timpului şi în anii electorali se spunea: „Votaţi-ne pe noi că nu plătiţi!”. Avem 1.800 de procese câştigate deja în instanţă cu executare silită! Îi vom executa nu pentru că vrea Stan, ci pentru că aşa vrea legea. Stan e pus aici numai şi numai să respecte legea, altfel mă vedeţi şi pe mine la televizor în prime-time, şi nu vreau!

- Ce trebuie făcut în 2014 pentru a nu mai trece prin această situaţie?

- Dacă oamenii nu plătesc, indiferent ce sistem alternativ propunem noi pentru sistemul centralizat, este sortit eşecului din start. Nu e nici incapacitatea lui Stan, nici lipsa de abilitate, nici ambiţie, e o realitate! Poate să vină oricine, nu poate realiza nimic în momentul în care facturile nu se plătesc. Nimeni nu oferă un serviciu fără a primi contravaloarea lui! Şi avem experienţa celor rău-platnici plătesc telefonul, lumina, gazul că altfel li se închide, şi nu comentează, ori la noi comentează. De ce nu plătesc? Avem alternativă la sistemul actual, care are problemele lui cu Apaterm în insolvenţă, cu CET aproape de faliment şi el vai mama lui, cu tot oraşul captiv CET. Avem alternativă dar alternativa presupune plata! Alternativa pe care o propunem noi începând de la anul înseamnă o factură la energie cu 30 la sută mai ieftină, dar condiţionat de plată. Vor fi maxim patru puncte în care căldura se va obţine printr-o investiţie privată, şi avem oferte în sensul acesta, urmând să facem licitaţie. Investitorii vin cu motoare noi pe cogenerare, care au consum mai mic, evident, randament mai mare, şi de aici rezultă un preţ mai mic. Ei îşi pot lua cea mai mare parte din costuri din valorificarea energiei electrice şi atunci îşi pot permite să ne facă nouă factura cu 30 la sută, cel puţin, mai ieftină.

- Cum este posibil aşa ceva?

- Noi de ani de zile cerem la CET – şi am cerut şi când eram consilier local – o justificare a preţului. Niciodată nu am avut-o. Pur şi simplu ni s-a pus preţul în faţă! Vă aduc aminte de discuţia avută la minister cu directorul de atunci al CET, cu ministrul şi miniştri secretari de stat, Primăria, Apaterm şi Romgaz, când dl director a spus halucinant pentru toţi cei prezenţi că el, în lunile de vară, când nu ne dă căldură nouă, la oraş, înregistrează pierderi de 7 milioane de lei pe lună! Faceţi un calcul, în opt luni ce pierdere înregistrează? 56 de milioane! Toţi au rămas blocaţi: „Cum, e adevărat?”. „Da, dar e o pierdere pe care ne-am asumat-o, pe care noi o avem cuantificată şi pe care o recuperăm iarna, când dăm căldură”, a spus directorul de atunci al CET. Logica e una simplă, că preţul gigacaloriei este mult umflat! Dar acesta e sistemul lor, şi nu e neapărat o rea-voinţă a managerului sau a directorului, ei au nişte utilaje, nişte turbine foarte mari, pe care prin cartea tehnică sunt obligaţi să le încarce la cel puţin jumătate din capacitate. Dacă are turbina are capacitate 200 de tone de combustibil, el este obligat, şi când nu are comandă pentru căldură, să-i pună o sută măcar, că aşa spune cartea tehnică, dar lui, practic, i-ar fi suficiente 50 de tone ca să ne dea nouă apă caldă vara. Şi 50 de tone de combustibil practic le aruncă în aer! Şi le recuperează din preţul pus iarna. Este o situaţie de fapt moştenită şi tolerată.

- Ce proiecte vor avea de suferit prin bani luaţi de la Dezvoltare pentru căldură?

- Am scos de la reparaţii străzi, ceea ce nu e corect. Aţi văzut că oraşul din punctul de vedere al străzilor arată în general bine, dar evident, e loc de mai bine. E un reproş pe care ni-l facem că a trebuit să recurgem la asta, dar am făcut-o numai şi numai din respect pentru oamenii care au plătit, care sunt oameni de onoare şi de bună-credinţă, şi care nu au nicio vină. Am fi fost criminali să le ţinem copiii şi bătrânii în frig! Am făcut-o şi pentru inconştienţa celor rău-platnici care îşi ţineau copiii în frig şi nu plăteau.

Citit 14023 ori Ultima modificare Duminică, 29 Decembrie 2013 12:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.