Emoţii mari, la TEATRUL DRAMATIC. ”Năpasta” Ancăi şi visul Lindei fac SPECTACOL

Emoţii mari, la TEATRUL DRAMATIC. ”Năpasta” Ancăi şi visul Lindei fac SPECTACOL
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Două spectacole cunoscute şi jucate de fiecare dată cu pasiune sunt în programul din acest weekend al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 19,00, în Sala Mare, se joacă piesa „Puşlamaua de la etajul 13”, de Mircea M. Ionescu. Spectacolul pune în scenă drama contemporană a familiilor. Este înfăţişată lupta unei adolescente de 13 ani, în căutarea speranţei. Tânăra, pe nume Linda, în rolul căreia intră Petronela Buda, a fost afectată profund de divorţul părinţilor săi. Mama ei lucrează în baruri din Japonia, apoi din Spania, unicul său sprijin fiind bunicul.

Personajul are o simbolistică aparte, întrucât reprezintă imaginea copiilor lăsaţi de izbelişte, care nu îşi pot îndeplini visul. În cazul Lindei, visul este acela de a face tenis de performanţă. Regia şi ilustraţia muzicală este semnată de Vili Perveli Nikolov. În distribuţie îi regăsim pe actorii: Petronela Buda, Veronica Păpuşă, Petrică Păpuşă, Gheorghe V. Gheorghe, Svetlana Friptu, Aureliu Bâtcă, Ana Maria Ciucanu şi Gheorghe Breabăn.

Singura dramă a lui Caragiale

Duminică, 24 aprilie, de la ora 19,00, se joacă „Năpasta”, celebra piesă a lui I. L. Caragiale. Astăzi, opera are o valoare deosebită, deşi, după premiera din 1890, criticii de teatru au primit-o cu răceală. Opera lui Caragiale este prima piesă românească jucată într-o limbă străină, în 1895, la Cernăuţi, în traducerea în germană a lui Adolf Last. Aceeaşi traducere a stat şi la baza spectacolului, de la Berlin, din 1902, unde afişul anunţa piesa „Anca”.

După cucerirea sălilor de teatru din Budapesta, Magdeburg, Paris sau Berlin, cele mai autorizate condeie s-au pronunţat în favoarea operei dramatice. Scenografia piesei este realizată de Nicolai Mihăilă, direcţia de scenă îi aparţine lui Adi Carauleanu, iar în distribuţie îi regăsim pe Lucian Pînzaru, Florin Toma, Vlad Vasiliu şi Tamara Constantinescu. „Năpasta” este o dramă psihologică, o poveste cu final moralizator.

Preţul biletelor pentru adulţi este de 18,90 şi 14,70, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 10 lei.

Citit 13329 ori Ultima modificare Joi, 21 Aprilie 2016 20:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.