Galaţiul, capitala TEATRULUI INDEPENDENT. Ce vedem în ultimele zile ale festivalului

Galaţiul, capitala TEATRULUI INDEPENDENT. Ce vedem în ultimele zile ale festivalului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În această săptămână, Galaţiul s-a transformat într-o capitală a teatrului independent. Trupe din toată ţara şi chiar din străinătate au urcat pe scena Festivalului de Teatru Independent „Butterfly Effect ITF”. Evenimentul cu un mare impact social şi cultural a început luni, 5 septembrie, şi va continua până duminică, 11 septembrie.

La festival participă trupe din Iaşi, Oradea, Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş, Sf. Gheorghe şi Serbia, apreciate nu doar de publicul gălăţean, ci şi de nume sonore ale teatrului românesc, precum Cristian Teodor Popescu, Octavian Jighirgiu şi Radu Nichifor, aceştia fiind membrii juriului. Organizator al festivalului este prima trupă profesionistă de teatru independent din Galaţi, Primăria Galaţi, Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

„Mi-ar plăcea să cred că prezenţa, în 2014, a directorului artistic al teatrului din Constanţa,  Radu Dinulescu, a fost influenţată de noi, pentru că, în acest an, şi ei organizează prima ediţie a Festivalului de Teatru Independent. Mă bucur că oamenii încep să acorde atenţie şi sectorului independent. Mi se pare firesc şi normal ca instituţiile de cultură la nivel naţional să le pună la dispoziţie o platformă de exprimare”, a precizat Florin Toma, directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Totodată, în cadrul unei conferinţe de presă, membrii juriului au menţionat că la ediţia din acest an s-a observat un mare progres al participanţilor. „Spectacolele au la baza producţiei o atitudine cumva idealistă şi de transformare a spectatorului. Mi se pare un progres nesperat. Acesta pare un salt de patru ediţii, ci nu de două”, a menţionat regizorul Cristian Teodor Popescu.

Încă şase spectacole

Până duminică, publicul gălăţean va putea urmări încă şase spectacole. Astăzi, 9 septembrie, "Replika&Arena" din Bucureşti va urca, la ora 18,00, pe scena Teatrului Muzical, urmând ca de la ora 19,30, o trupă din Belgrad să prezinte un spectacol în limba sârbă, în Sala Studio a Teatrului Dramatic. La ora 21,30, în Ethos, se joacă piesa „Nu cred că o să-mi treacă vreodată”, în interpretarea trupei din Cluj. Tot astăzi, la ora 23,00, publicul este aşteptat în Teatris, pentru a viziona piesa „Variaţiuni şi invenţiuni”, în regia Ancuţei Petre şi a lui Emilian Marnea.

Mâine, 10 septembrie, se va juca un singur spectacol, la ora 18,00, în sala Teatrului Muzical. Este vorba despre „Maro”, pus în scenă de Teatrul „Yorik” din Tg. Mureş.

Festivalul se va încheia duminică, 11 septembrie. La ora 18,00, Teatrul „Act” din Bucureşti va juca „Omul pernă”. Festivitatea de premiere va avea loc în Teatris, la ora 21,00, unde "Xperience & Cristiva Vasopol" vor susţine un concert.

Preţul biletului la un spectacol este de 21,6 lei. Preţul este redus pentru elevi, studenţi pensionari şi grupuri, la 10,8 lei. Biletele se vând la casieriile Teatrului Muzical şi Teatrului Dramatic, la Teatris şi Ethos.

Citit 3240 ori Ultima modificare Vineri, 09 Septembrie 2016 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.