Cum se stabilesc gradul de rudenie şi gradul de afinitate

Cum se stabilesc gradul de rudenie şi gradul de afinitate
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Gradul de rudenie exprimă apropierea, mai mare sau mai mică, a legăturii de sânge dintre rude.

Codul civil prevede că stabilirea gradului de rudenie se face, în mod diferit, după cum este vorba de rudenie în linie dreaptă (directă) sau de rudenie în linie colaterală.
La rudenia în linie dreaptă, gradul de rudenie se determină după numărul naşterilor (fiecare naştere constituie un grad). Astfel, copiii şi părinţii sunt rude de gradul întâi, nepoţii şi bunicii sunt rude de gradul al doilea.
În cazul rudeniei în linie colaterală, gradul de rudenie se stabileşte după numărul naşterilor, pornindu-se de la una dintre rude, în sens crescător, până la ascendentul comun, după care se coboară de la acesta până la cealaltă rudă. Întrucât autorul comun este introdus obligatoriu în calcularea gradului de rudenie, în linie colaterală nu există rude de gradul întâi. În această situaţie, fraţii şi surorile sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau mătuşa cu nepotul sunt rude de gradul al treilea, verii primari sunt rude de gradul al patrulea.
Afinitatea este legătura juridică a unuia dintre soţi cu rudele celuilalt soţ. Gradul de afinitate se stabileşte după aceleaşi reguli ca şi gradul de rudenie. Prin urmare, soţul este afinul rudelor celuilalt soţ în acelaşi grad în care soţul său este rudă cu persoana în cauză. De exemplu, în cazul afinităţii în linie dreaptă, un soţ este afin de gradul întâi cu părinţii soţului şi de gradul al doilea cu bunicii acestuia. În cazul  afinităţii în linie colaterală, soţul este afin de gradul al doilea cu fratele soţului şi de gradul al treilea cu nepotul soţului.

Citit 32756 ori Ultima modificare Luni, 04 Decembrie 2017 19:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.