Încă un an irosit între Galaţi şi Brăila. Primarul Galaţiului şi Consiliul Local, daţi în judecată de Guvern

Încă un an irosit între Galaţi şi Brăila. Primarul Galaţiului şi Consiliul Local, daţi în judecată de Guvern
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Un an întreg autorităţile din Galaţi şi Brăila au tot negociat actul de naştere al unei (noi) asociaţii intercomunitare „Dunărea de Jos”, menită să ducă la realizarea zonei metropolitane. În locul documentului care nu a fost nici acum semnat, Galaţiul a primit, la final de an, o cerere de chemare în judecată din partea Guvernului României, condus de brăileanul Mihai Tudose. Motivul? Restituirea terenului rămas liber în Cartierul Cantemir!

„Timpul orgoliilor a trecut! Lucrurile frumoase vor apărea şi pe această linie, Galaţi – Brăila”, declara, în februarie 2017, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, recunoscând că a avut întâlniri cu omologul său de la Brăila, Marian Dragomir. „Sper ca în decurs de o lună, maximum două, să vă putem prezenta nişte proiecte comune”, declara Pucheanu.

În martie, primarul Brăilei dezvăluia că asociaţia prin intermediul căreia vor fi promovate proiecte comune - realizarea zonei metropolitane fiind unul dintre obiective - se va numi „Dunărea de Jos”, conducerea acesteia urmând să fie asigurată prin rotaţie. Documentul ar fi trebuit să fie semnat în aprilie, dar acest fapt nu s-a petrecut.

Abia în septembrie am aflat ce s-a întâmplat! Primarul Ionuţ Pucheanu declara că asocierea se află în impas pentru că autorităţile nu s-au putut pune de acord unde să fie sediul. În schimb, primarul s-a trezit cu o „surpriză”: o cerere din partea Guvernului României, condus de brăileanul Mihai Tudose, de restituire a 665,29 hectare din comuna Vădeni, judeţul Brăila, parte a celor o mie de hectare pe care Galaţiul le-a primit în 2002 pentru construcţia Cartierului Cantemir. Motivaţia Guvernului era aceea că terenul "nu este utilizat potrivit destinaţiei stabilite iniţial", fiind închiriat pentru agricultură.

În octombrie, proiectul de hotărâre privind transferul suprafeţei la stat a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de primarul Pucheanu, pe motiv că trebuie „reanalizat” şi că va discuta, în acest sens, cu premierul.

„Discuţii am avut atât cu dumnealui, cât şi cu reprezentanţii Brăilei, şi am ajuns la un numitor comun. Cel mai probabil, pentru a deservi interesele ambelor comunităţi, acest teren va fi trecut cumva în proprietatea viitoarei zone metropolitane Galaţi-Brăila. Mai e până la Crăciun, dar am rezerve că vom reuşi până atunci să semnăm actele necesare pentru înfiinţarea zonei metropolitane, dar ambele municipii, ambele consilii judeţene, cu siguranţă îşi doresc!”, declara edilul, în urmă cu doar câteva zile.

Şi iată că suprafaţa, care a constituit mereu un măr al discordiei între Brăila şi Galaţi, a ajuns obiect al unui proces, de această dată intentat de Guvern!

Primarul şi Consiliul Local, la judecată

La aproximativ două luni de la adoptarea Memorandumului prin care a cerut Consiliului Local să predea statului cele 655,29 de hectare (pe care autorităţile gălăţene le-au închiriat, în luna august a acestui an, firmei Bonagri Holding şi de pe urma cărora ar urma să încaseze, până în 2022, 2.250 de lei pe hectar pe an), Guvernul a chemat în judecată autorităţile gălăţene - Municipiul Galaţi reprezentat prin Primar şi Consiliul Local al Municipiului Galaţi.

Pentru că forul deliberativ local nu s-a conformat cererii Executivului, Guvernul vrea ca instanţa de contencios administrativ şi fiscal să oblige autorităţile gălăţene să emită o hotărâre privind trecerea terenului din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Acţiunea Executivului a fost înregistrată, pe data de 23 noiembrie 2017, la Tribunalul Bucureşti (dosar nr. 44707/3/2017), iar obiectul cauzei îl constituie "obligare emitere act administrativ", potrivit informaţiilor postate pe portalul instanţei.

La doar câteva zile de la formularea acţiunii în instanţă, premierul Mihai Tudose declara, pentru „Obiectiv – Vocea Brăilei”: „Cred că domnul primar (Ionuţ Pucheanu n.r.) ar trebui să se preocupe de reintrarea cât mai grabnică în legalitate în ceea ce priveşte sutele acestea de hectare pe care Galaţiul le-a primit prin hotărâre de guvern cu un scop foarte precis: construcţia de locuinţe. În acelaşi context, eu nu înţeleg ce fac organele statului cu privire la acest aspect care înseamnă schimbarea ilegală a destinaţiei unor terenuri şi încasarea ilegală a unor venituri care se cuveneau primăriei Vădeni din judeţul Brăila. Să fim bine înţeleşi: nu reacţionez aşa pentru că sunt brăilean, ci în calitate de prim-ministru”, susţinea prim-ministrul.

„Poate e mai bine aşa”

În ciuda demersului Guvernului, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, îşi menţine ideea că terenul revendicat de Executiv poate fi folosit de autorităţile gălăţene şi brăilene pentru o serie de proiecte care ar avantaja cele două comunităţi, în perspectiva creării mult promisei zone metropolitane Galaţi-Brăila. Edilul afirmă, totodată, că „poate e mai bine aşa, pentru alungarea tuturor suspiciunilor”. „În esenţă, este dreptul Guvernul să facă o astfel de acţiune. Poate e mai bine aşa, pentru alungarea tuturor suspiciunilor şi scenariilor legate de teren. Dacă va fi să pierdem, ne vom supune hotărârii instanţei. Cred, în continuare, că acel teren poate deservi intereselor ambelor comunităţi. Există o serie de proiecte, la nivel de idee, de intenţie”, ne-a declarat edilul Galaţiului.

Şi aşa, visul de a deveni metropolitani se cam stinge.

Procesul se va judeca cu celeritate

Soluţia Tribunalului Bucureşti ar trebui să nu întârzie prea mult, în condiţiile în care, potrivit Legii 554/2004 (actualizată în 2017) a contenciosului administrativ, "cererile adresate instanţei se judecă de urgenţă şi cu precădere în şedinţă publică". Deocamdată, nu a fost stabilit un termen de judecată în procesul intentat autorităţilor gălăţene de către Guvernul României. Dosarul va fi judecat de un complet al Secţiei a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal (Tribunalul Bucureşti).

Citit 9559 ori Ultima modificare Marți, 12 Decembrie 2017 00:14

7 comentarii

 • postat de Braileanu
  Joi, 21 Decembrie 2017 17:04
  193.231.148.***
  E clar ca problemele se datoreaza galatenilor si nu brailenilor :)
  1
  1
  Raportează
 • postat de valy
  Luni, 11 Decembrie 2017 16:48
  82.78.155.***
  sa facem proiecte fara braileni ,aeroport ,stadion etc strict galati cu teren extravilan galatean si pe drumul de centura se pot construi multe ca si pe cosbuc nu ne trebuie conflicte de genul asta
  4
  15
  Raportează
 • postat de Sandu
  Luni, 11 Decembrie 2017 08:59
  109.103.134.***
  Uite cum un prim ministru brailean face trafic de influienta si in calitatea pe care o are temporar se pronunta asupra unei cauze care urmeaza sa se judece.El da si indicatii cam ce preocupare ar trebui sa aiba un primar ales si nu ca el numit depasindu/si atributiile uitand ca nu exita nicio subordonare in acest sens.Oare in orasul nostru chiar nu mai avem juristi si avocati care sa intenteze un proces bine documentat care sa rastoarne o cerere abuziva formulata de un guvern condus de un brailean revansard.Nu mai bine se preocupa acest Tudose sa asigure conditiile necesare construirii unui aeroport in aceasta zona si a unei autostrazi Galati/Braila care sa faca legatura cu cea a soarelui.Poate ar fi bine ca la protestele organizate in fata prefecturii sa avem si mesaje impotriva acestui prim ministru al orasului Braila si nu al Romaniei.
  13
  34
  Raportează
 • postat de b
  Luni, 11 Decembrie 2017 08:56
  82.137.14.***
  Foarte bine le-a facut. Sa le iasa smecheria din cap.
  20
  14
  Raportează
 • postat de Ic
  Luni, 11 Decembrie 2017 08:36
  5.13.158.***
  Si parlamentarii galateni ,indiferent de culoarea politica ,mai sustin guvernul condus de braileanul Tudose ,"patriot local " ? Cu spitalul regional ,recent aprobat ,cum ramane , il face Braila la Prapogescu sau Baldovinesti ? Cu asa guvernanti pana la urma tot ajungem sa ne dorim frontiera pe Siret......pentru guvernantii vremelnici de la Bucuresti se pare ca oricum Galatiul nu-i in Romania... poate atunci cand ii voteaza si o face de aproape 28 de ani..poate in viitor nuuuuuu...
  6
  29
  Raportează
 • postat de PSD
  Luni, 11 Decembrie 2017 05:25
  5.13.203.***
  Tara arde, Mihai Tudose se piaptănă
  Domnul prim ministru MT, nu are alte preocupari decat sa atace Galatiul cu acele hectare de teren.
  Rusinica domnule MT, chiar nu sunt alte probleme in tara asta
  10
  24
  Raportează
 • postat de TUDOSA visator
  Luni, 11 Decembrie 2017 04:07
  95.77.196.***
  DUNAREA, ce nume frumos pentru megaurbea Galati-Braila, cu 2 sectoare.
  4
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.