Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

În cazul în care legea nu prevede expres scutirea de la plata taxei judiciare de timbru, cererea de apel în procesul civil se taxează, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 80/2013, cu jumătate din taxa datorată pentru cererea sau acţiunea neevaluabilă în bani, soluţionată de prima instanţă, iar pentru cererile şi acţiunile evaluabile în bani, apelul se taxează cu jumătate din taxa datorată la suma contestată.

În ambele cazuri, cuantumul  taxei judiciare de timbru nu poate fi mai mic de 20 de lei.
De asemenea, se timbrează cu o taxă fixă (20 de lei) apelul exercitat împotriva următoarelor încheieri sau hotărâri judecătoreşti:
- încheierea prin care s-a dispus vânzarea bunurilor în acţiunea de partaj;
- încheierea de suspendare a judecării cauzei;
- hotărârile de anulare a cererii ca netimbrată, nesemnată sau pentru lipsa calităţii de reprezentant.
Aceeaşi ordonanţă stabileşte că se taxează cu 50 lei apelul declarat împotriva următoarelor hotărâri:
- hotărârile prin care s-a respins cererea ca prematură, inadmisibilă, prescrisă sau  pentru autoritate de lucru judecat;
- hotărârea prin care s-a luat act de renunţarea la dreptul pretins ori de renunţarea la judecată.
Cererea pentru exercitarea apelului care vizează exclusiv considerentele hotărârii se timbrează cu o sumă fixă (100 de lei).
Taxa judiciară de timbru se plăteşte anticipat, cu excepţiile prevăzute de lege, iar dovada achitării acestei taxe (chitanţa) trebuie să fie ataşată, în original, la cererea de apel.
Cu toate acestea, Codul de procedură civilă prevede că lipsa dovezii achitării taxei de timbru poate fi complinită până la primul termen de judecată la care partea a fost legal citată în apel.

Citit 13210 ori Ultima modificare Marți, 02 Ianuarie 2018 19:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.