Dată în judecată după „modelul” Pâslaru, Primăria Galaţi riscă să PLĂTEASCĂ din nou daune (FOTO)

Dată în judecată după „modelul” Pâslaru, Primăria Galaţi riscă să PLĂTEASCĂ din nou daune (FOTO)
Diferenţă vizibilă între zona consolidată a versantului şi terenul care trebuie stabilizat
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

După ce i-a plătit familiei fostului deputat PSD Florin Pâslaru aproape 40.000 de euro pentru că a întârziat consolidarea taluzului care punea în pericol vila politicianului de pe strada Cuza, Primăria Galaţi riscă să achite alte daune cominatorii. Administraţia locală a fost dată în judecată de încă un locatar al străzii Cuza şi a pierdut procesul.

În vara anului trecut, pe 9 iunie, Primăria municipiului Galaţi a reuşit să finalizeze consolidarea versantului aferent imobilelor din strada Cuza nr. 62, care punea în pericol vila familiei Pâslaru. Lucrarea, care a costat aproape 400.000 de euro, i-a fost impusă prin sentinţa civilă nr. 10720/ 2011, prin care Judecătoria Galaţi a admis acţiunea intentată de Valerica Pâslaru, soţia fostului deputat PSD Florin Pâslaru.

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, instanţa a reţinut că Valerica Pâslaru este proprietara imobilului de pe strada Cuza nr. 60, aflat în imediata vecinătate a terenului din Cuza nr. 62, teren care "pune în pericol siguranţa construcţiilor din vecinătate", şi a obligat Primăria să efectueze lucrările de consolidare a taluzului până la data de 30 aprilie 2012. Iar ca mijloc de constrângere, a stabilit sancţiunea plăţii de daune cominatorii de o sută de lei pe zi, de la data de 30 aprilie 2012 şi până la data realizării acestei obligaţii. Cum termenul stabilit de judecători a fost depăşit cu cinci ani, Primăria a fost bună de plată! Din banii noştri, desigur! Numai că plăţile făcute de administraţia locală au ajuns în atenţia Camerei de Conturi Galaţi. Motivul? Auditorii au descoperit că, în loc să-i achite soţiei fostului deputat, Primăria Galaţi i-a plătit fiului, devenit, prin donaţie, proprietarul vilei familiei Pâslaru! Camera de Conturi a considerat că acesta nu are calitate procesuală şi aşa că i-a cerut Primăriei să recupereze banii şi să-i plătească adevăratului titular, adică Valericăi Pâslaru. Oficial, daunele cominatorii achitate familiei Pâslaru s-au ridicat, conform Primăriei Galaţi, la 181.392 de lei.

Municipalitatea n-a apucat să răsufle uşurată că a scăpat de grija consolidării versantului şi a plăţii daunelor cominatorii, pentru că va trebui să o ia de la capăt.

Alt proces, altă consolidare, alţi bani

La doar o lună după ce finalizase lucrările la taluzul aferent străzii Cuza nr. 62, Primăria municipiului Galaţi a lansat o achiziţie publică pentru servicii proiectare pentru „Consolidare versant aferent imobil strada Cuza nr. 72”. Imobilul cu acest număr se află chiar în spatele sediului Primăriei Galați (galerie, foto 6-7). „Terenul (malul) care face legătura între strada Vadu Cărăbuş, strada Dogăriei şi strada Cuza, aflat în stare avansată de degradare, este proprietatea municipiului Galaţi şi pune în pericol siguranţa construcţiilor din vecinătate”, scria negru pe alb în caietul de sarcini al procedurii.

Ce s-a întâmplat? Conform datelor de pe portalul instanţelor, municipalitatea a fost dată în judecată de SC Stilometal SRL şi a pierdut procesul. Prin sentinţa civilă nr. 1792/ 2016, pronunţată de Judecătoria Galaţi, Primăria a fost obligată să efectueze lucrări de consolidare a taluzului situat în Galaţi, strada Cuza nr. 72. Şi de această dată i se cer daune cominatorii! Mai exact, instanţa i-a impus să execute lucrările „în termen de un an de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei, sub sancţiunea plăţii de daune cominatorii de o sută de lei pe zi, de la data împlinirii termenului de un an de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la data realizării obligaţiei stabilite în sarcina sa”.

La solicitarea noastră, Primăria ne-a comunicat că sentinţa a rămas definitivă pe 4 octombrie 2016. Şi, cu toate că de atunci a trecut un mai bine de un an, susţine că „nu au fost stabilite sume în sarcina instituţiei noastre”.

Ce face administraţia locală

Conform Primăriei, pentru punerea în executare a sentinţei civile a fost încheiat, pe 14 septembrie 2017, contractul pentru serviciile de proiectare cu firma Proexrom SRL din Iaşi. Pentru cei 29.500 de lei fără TVA pe care îi va încasa, proiectantul a primit misiunea de a realiza documentaţia pentru studiul de fezabilitate, expertiza tehnică, devizul general, documentaţiile pentru avize şi un studiu geo verificat. Iar ultima plată i se va face după aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrării, de către Consiliul Local.

După ce documentaţia va fi gata, iar aleşii locali vor fi aprobat costurile, lucrarea va trebui scoasă la licitaţie şi executată. Sperăm că într-un termen mai scurt decât prima consolidare, şi că, în acest caz, nu se va cere punerea în executare a plăţii daunelor cominatorii.

Foto: Sonia Baciu şi Anca Melinte

Citit 9316 ori Ultima modificare Vineri, 12 Ianuarie 2018 18:29

5 comentarii

 • postat de Greta
  Luni, 15 Ianuarie 2018 16:29
  85.248.227.***
  Dar al cui e terenul ala cu acele balarii uscate? A primariei? De ce nu curata primaria acel teren? Curata terenul si apoi planta niste arbori acolo pentru stabilizarea terenului ca sa nu o mai ia terenul la vale si pentru ca Vadul acela, cu trepte sa fie protejat de alunecari de teren.
  Terenul din imaginile 4 si 5 ar fi trebuit sa fie curatat de acele balarii uscate si ar fi trebuit consolidat si plantati si in plus ar trebui sa plantati si cativa arbori pentru stabilizarea terenului. Nu sa lasam sa creasca uscaciunile si balariile.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Z.I.
  Luni, 15 Ianuarie 2018 16:21
  91.109.184.***
  Ce prostie, au latit trotuarul din spatele noului sediu de primarie doar pentru ca unii golani sa-si poata urca/parca masinile pe trotuare blocand accesul pietonilor pe trotuar.
  Bai, dar o parcare subterana pe acolo prin acea zona unde sa-si poata parca toti din zona masinile nu puteti construi? Ca sa nu mai blocheze zevzecii trotuarele si soseaua mult prea ingusta acum.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iulia
  Luni, 15 Ianuarie 2018 14:48
  163.172.67.***
  Eu nu inteleg ce o fi fost in mintea celor din primarie cand au latit trotuarul de pe strada Al. I. Cuza, trotuar din spatele noului sediu al primariei ca apoi langa trotuarul de vizavi sa traseze si niste linii pentru locuri de parcare astfel incat incompetentii au ingustat strada de circulatie la o singura banda de mers fiindca acum nu mai pot circula doua masini una langa alta, una pe un sens de mers si una invers. Chiar atata minte putina, ingusta au astia? Incompetentilor...cand modernizati strada Al. I. Cuza asta insemnand sa asfaltati toata partea carosabila, asta insemnand ambele trotuare cimentate, dalate, asta insemnand inlocuirea tuturor stalpilor din lemn vechi, din lemn putrezit cu niste stalpi ornamentali (sau macar stalpi zincati), iar cablaraia mizerabila ce atarna pe stalpi sa fie trecuta in canale subterane, iar asa-zisele garaje, cosmeliile infecte de pe strada Al. I. Cuza, cat si cele de pe strada Cuza intersectia cu strada Dogariei sa fie demolate si sa se amenajeze locuri decente de parcare, spatii verzi...Cocalarii au distrus tot in acest oras dar "baba" sta si se piaptana.

  Pe acest Vad (cum era Vadul Ungurului) de ce nu au consolidat si celalalt mal, celalalt deal? Dupa cate se vede din imagini (imaginile 4 si 5) numai un mal, numai un perete a fost consolidat...de ce tot fac astia treburi pe jumatati de masura? Cumva ca apoi sa fie obligata primaria sa plateasca despagubiri cui trebuie? Cred ca galatenii merita niste raspunsuri.

  Asa au tot facut prin oras in unele zone, au modernizat o suprafata de teren, niste spatii, dar unele suprafete chiar de langa, deci suprfete chiar de langa acele modernizari nu le-au modernizat. Pai ori faceti treburile, modernizarile ca la carte ori va bateti joc...

  Uitati-va si voi si mizerie este pe acolo cu moloz, pamant cazut pe aleie, cu balarii uscate mari cat casa...aaa, da si "asezonat" cu gaini lasate de marlani sa zburde pe aleile "orasului", daca asta mai e oras, de nu cumva se numeste catun. Unii ar fi in stare sa-si lase si porcii slobozi pe aleile orasului, nu numai gainile...
  0
  0
  Raportează
 • postat de yo
  Luni, 08 Ianuarie 2018 17:21
  5.13.225.***
  Furati cat mai mult si mariti impozitul ca platesc aceeasi fraieri!
  1
  8
  Raportează
 • postat de Mario
  Luni, 08 Ianuarie 2018 08:26
  78.97.254.***
  bai,cat vreti sa mai furati,cand va duceti in mormant nu luati nimic cu voi.....sau luati o gramada de ,,carnita,de la oameni!!!!
  2
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.