Vacanţa succesorală

Vacanţa succesorală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O moştenire devine vacantă atunci când nu există moştenitori legali sau testamentari, moştenitorii legali sunt nedemni, moştenitorii legali sau testamentari au renunţat la moştenire, defunctul i-a dezmoştenit pe moştenitorii legali nerezervatari, legatele lăsate de defunct au devenit caduce pentru cauze de deces, incapacitate sau neacceptare privind legatarul, defunctul instituie legatari cu titlu particular privind doar anumite bunuri din patrimoniul său, legatari cu titlu universal ori acesta îi exheredează (scoate de la moştenire - n.a.) pe moştenitorii rezervatari, statul culegând astfel restul bunurilor din patrimoniul defunctului.

În conformitate cu prevederile Codului Civil, în cazul în care o moştenire este vacantă, acest lucru se constată printr-un certificat de vacanţă succesorală, iar bunurile revin comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau acestea la data deschiderii moştenirii şi intră în domeniul lor privat. Aceste bunuri rămân în circuitul civil, putând fi înstrăinate sau urmărite silit şi pot fi dobândite prin orice mod prevăzut de lege.

Dobândirea moştenirii vacante

Statul devine moştenitor de la data deschiderii moştenirii, adică de la data morţii defunctului, însă dreptul de a culege moştenirea defunctului se naşte după expirarea termenului de prescripţie prevăzut în art. 700 Cod civil, adică după trecerea unui termen de şase luni de la data deschiderii moştenirii.

Dobândirea moştenirii vacante se face cu caracter universal, bunurile fiind privite ca elemente ale unui patrimoniu, cuprinzând atât activul, cât şi pasivul rămase de pe urma celui decedat.

O particularitate a statului moştenitor este că acesta răspunde pentru pasivul moştenirii doar în limitele activului.

Dacă în termen de un an şi şase luni de la deschiderea moştenirii, în urma efectuării tuturor procedurilor de publicitate prevăzute de lege nu s-a înfăţişat niciun succesibil, notarul, la cererea oricărei persoane interesate, poate constata că moştenirea este vacantă.

Spre deosebire de ceilalţi moştenitori, statul, comuna, oraşul sau municipiul, în ceea ce priveşte moştenirea vacantă, nu au un drept de opţiune succesorală, neputând renunţa la moştenirea vacantă.

Exercitarea drepturilor

Chiar şi în situaţia în care nu a fost eliberat un certificat de vacanţă succesorală, statul şi unităţile administrativ-teritoriale pot să acţioneze sau să fie acţionaţi direct în justiţie în legătură cu drepturile şi obligaţiile succesorale aferente acelei moşteniri.

În această situaţie, drepturile şi acţiunile defunctului pot fi exercitate chiar înainte de eliberarea certificatului de vacanţă succesorală a moştenirii. Datorită acestei situaţii de fapt, este evident că statul şi unităţile administrativ-teritoriale, deşi nu pot fi incluşi în categoria moştenitorilor sezinari propriu-zişi (pot intra în stăpânirea bunurilor succesorale şi pot exercita drepturile şi acţiunile dobândite de la defunct, fără a fi necesară atestarea prealabilă a calităţii de moştenitor), se bucură totuşi de prerogative specifice acestui tip de moştenitori.

Citit 2272 ori Ultima modificare Luni, 08 Ianuarie 2018 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.