Evacuarea persoanelor care ocupă fără drept imobile

Evacuarea persoanelor care ocupă fără drept imobile
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În vederea evacuării persoanelor care ocupă sau folosesc fără drept imobilele altor persoane, cei interesaţi pot uza de procedura dreptului comun sau de procedura specială pentru reglementarea unor astfel de situaţii.

Utilizarea procedurii speciale pentru evacuare nu afectează în niciun mod drepturile proprietarului născute din contractul de închiriere, constând în chirii, despăgubiri, etc. Pentru recuperarea acestora reclamantul are la îndemână calea dreptului comun, a somaţiei de plată sau cea a soluţionării cererilor de valoare redusă.

Instanţa competentă să soluţioneze o astfel de acţiune este judecătoria în circumscripţia căreia se află imobilul în discuţie.

În vederea soluţionării acestor cereri se presupune că domiciliul obligatoriu al chiriaşului sau al ocupantului imobilului se află la imobilul respectiv, citarea pârâtului urmând a se face aici.

În cazul în care proprietarul doreşte să intre în posesia imobilului pentru a cărui utilizare dreptul chiriaşului a încetat, ca urmare a expirării termenului, prin neplata chiriei sau pentru alte motive întemeiate, acesta trebuie să transmită chiriaşului o notificare prin intermediul unui executor judecătoresc  prin care să îi pună în vedere să îi elibereze şi să îi predea imobilul.

În cazul în care chiriaşul părăseşte de bună voie imobilul  ca urmare a notificării, proprietarul poate intra în posesia acestuia fără nicio altă formalitate.

Dacă, deşi notificat, chiriaşul nu înţelege să părăsească imobilul, proprietarul poate solicita instanţei evacuarea de îndată a celui care ocupă fără drept imobilul.

Cererea se judecă, de regulă, cu citarea părţilor sau fără citarea acestora când evacuarea se cere pentru neplata chiriei în baza unui contract care constituie titlu executoriu. Judecata se face de urgenţă, în camera de consiliu, cu dezbateri sumare în cazul în care judecata se face cu citarea părţilor.

Părţile pot cere odată cu evacuarea şi obligarea la plata chiriei stabilite contractual, instanţa urmând să se pronunţe şi cu privire la acest aspect.

Hotărâre executorie

Hotărârea astfel pronunţată este executorie şi poate fi atacată cu apel în termen de cinci zile de la pronunţare, când a fost dată cu citarea părţilor sau în cinci zile de la comunicare, când părţile nu au fost citate.

Pârâtul poate formula în cadrul acestei acţiuni doar apărări de fond, fără a putea face cerere reconvenţională, de chemare în judecată a altor persoane sau de chemare în garanţie. Orice alte pretenţii ale pârâtului vor putea fi soluţionate doar pe cale separată.

Împotriva hotărârii de evacuare chiriaşul poate face contestaţie la executare, însă nu poate cere suspendarea decât în cazul evacuării pentru neplata chiriei şi doar după consemnarea sumelor restante rezultate din chiriile neplătite, cât şi a sumelor care să asigure chiria care va deveni scadentă pe parcursul soluţionării acţiunii. Suspendarea obţinută pe această cale încetează dacă chiriaşul nu se conformează solicitării instanţei de a depune noile sume aferente chiriilor devenite scadente pe parcursul soluţionării cererii şi neacoperite prin sumele anterior depuse.

Citit 3536 ori Ultima modificare Marți, 24 Aprilie 2018 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.