BREVIAR JURIDIC | Preschimbarea termenului de judecată în procesul civil

BREVIAR JURIDIC | Preschimbarea termenului de judecată în procesul civil
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Codul de procedură civilă prevede că termenul de judecată stabilit de instanţă în cauzele civile nu poate fi preschimbat decât pentru motive temeinice. Aceste motive vizează situaţiile ce ar putea cauza prejudicii părţii solicitante dacă instanţa de judecată nu intervine într-un termen mai scurt.

În practica judiciară s-a reţinut, de exemplu, că reclamantul poate solicita preschimbarea termenului de judecată stabilit într-o cerere de evacuare din imobilul său a pârâtului  care îl ocupă abuziv, motivat de faptul că reclamantul nu are unde să locuiască până la terminarea procesului.

De asemenea, preschimbarea termenului de judecată este justificată în litigiile referitoare la minori dacă există pericolul de a se periclita dezvoltarea fizică sau emoţională a acestora, prin întârzierea luării unor măsuri urgente de protecţie specială.

În cererea de preschimbare a termenului de judecată, partea interesată poate să invoce şi motive privind starea de sănătate, vârsta înaintată etc.

Pentru dovedirea acestor motive, persoana respectivă trebuie să prezinte instanţei dovezi din care să reiasă că ar fi prejudiciată sub aspect procesual prin păstrarea termenului de judecată acordat iniţial şi că, astfel, se impune stabilirea unui termen mai scurt.

De menţionat că termenul de judecată poate fi preschimbat nu numai la cererea oricăreia dintre părţile interesate, ci şi din oficiu, de către instanţă, atunci când aceasta constată, de exemplu, că termenul stabilit este mult prea îndepărtat sau când, din eroare, s-a fixat termen de judecată într-o zi nelucrătoare.

Soluţionarea cererii de preschimbare a termenului de judecată se face de către completul investit cu judecarea cauzei (completul de judecată care a primit dosarul prin repartizare aleatorie), în camera de consiliu şi fără citarea părţilor.

În situaţia în care cererea este admisă şi se stabileşte un alt termen de judecată mai scurt decât cel iniţial, instanţa dispune citarea de îndată a părţilor pentru un nou termen de judecată.

Încheierea prin care a fost respinsă cererea de preschimbare a termenului de judecată poate fi atacată la instanţa ierarhic superioară odată cu fondul cauzei.

Citit 6954 ori Ultima modificare Luni, 30 Aprilie 2018 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.