Doi vameşi gălăţeni, cercetaţi pentru fapte de corupţie

Doi vameşi gălăţeni, cercetaţi pentru fapte de corupţie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Doi vameşi din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, un agent de poliţie comunală din Buzău şi doi angajaţi ai unei firme având ca atribuţii distrugerea ţigărilor de contrabandă confiscate au căzut în plasa Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Buzău, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au organizat şi realizat, pe 7 iunie, prinderea în flagrant a unui agent de poliție de la un post de poliție comunală din cadrul IPJ Buzău, în timp ce primea, ca mită, 50 de cartușe de țigări, de la două persoane. Acestea erau angajați ai unei societăți comerciale având ca atribuții distrugerea țigărilor de contrabandă confiscate.

Poliţistul a fost reţinut pe o durată de 24 de ore, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la deținere ilegală de produse accizabile, iar, ulterior, pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conform unui comunicat remis de SGA, bănuielile în acest caz au apărut în urmă cu câteva luni. "La începutul acestui an, ofițerii DGA - Serviciul Județean Anticorupție Buzău s-au sesizat din oficiu cu privire la existența unor suspiciuni referitoare la întocmirea nereală a procesului-verbal de distrugere a țigaretelor de contrabandă de către comisia de distrugere compusă din agentul de poliție, doi lucrători vamali din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, precum și din reprezentanți ai unei societăți comerciale. Conform suspiciunii, în procesele-verbale încheiate cu această ocazie, comisia atesta distrugerea întregii cantități de țigări de contrabandă, deși în realitate nu se întâmpla acest fapt. Cu privire la acest aspect, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, care a întocmit dosar penal și a dispus efectuarea de cercetări, în urma cărora s-a stabilit că, în perioada 4 - 8.06.2018, la sediul unei societăți comerciale din județul Buzău, a avut loc o nouă operațiune de distrugere a unei cantități de țigări de contrabandă. Întrucât din probele administrate rezulta că operațiunea de distrugere nu a fost efectuată în totalitate, precum și probabilitatea săvârșirii unor fapte penale, procurorul de caz a dispus organizarea unei acțiuni de prindere în flagrant, prilej cu care agentul de poliție a fost surprins în timp ce primea mită de la cei doi angajați ai societății comerciale care ar fi trebuit să distrugă țigările de contrabandă. Cu acest prilej, au fost identificate și ridicate în vederea cercetărilor 8 baxuri cu țigări (82.000 țigarete)".

DGA informează că cei doi angajați ai societății comerciale care au oferit mita sunt cercetați, sub măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și deținere ilegală de produse accizabile. "Totodată, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de cei doi lucrători vamali din cadrul Direcției Regionale Vamale Galați, membri în comisia de distrugere, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la deținere ilegală de produse accizabile, ambii cercetați în stare de libertate".

Punctul de vedere al DGRFP

La solicitarea "Vieţii libere", directorul general al DGRFP Galaţi, Eugen Ciorici, susţine că instituţia va dispune măsurile legale care se impun. "Conducerea DGRFP Galaţi susţine demersurile organelor de aplicare a legii şi asigură implementarea tuturor măsurilor necesare prevenirii şi combaterii oricăror abateri de la regulile de conduită şi de la prevederile legale în vigoare. Totodată, reafirmăm hotărârea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de a menţine un grad ridicat de încredere şi de respectare a standardelor de integritate şi corectitudine asumate, promovând activ şi constant integritatea, corectitudinea şi profesionalismul angajaţilor săi. Urmare informaţiilor care vor fi transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău privind calitatea funcţionarilor publici în cauză, conducerea DGRFP va dispune măsurile legale care se impun", este răspunsul dat de directorul general Eugen Ciorici.

Citit 6852 ori Ultima modificare Joi, 21 Iunie 2018 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.