Executarea silită împotriva moştenitorilor unui debitor

Executarea silită împotriva moştenitorilor unui debitor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În cazul în care un debitor al unei obligaţii moare înainte de a fi sesizat executorul judecătoresc, este interzisă începerea executării silite. Dacă decesul survine după ce executarea a fost pornită, ea nu poate fi continuată până ce succesiunea nu este acceptată de către moştenitori sau, în cazul în care aceştia nu există, cât timp nu a fost numit un curator al succesiunii sau, după caz, un curator special pentru executare.

În cazul în care creditorul sau executorul judecătoresc află în orice mod că debitorul a decedat, acesta are obligaţia să se adreseze camerei notarilor publici în a cărei circumscripţie a avut ultimul domiciliu debitorul decedat, în vederea menţionării în registrul special despre începerea executării silite. De asemenea, trebuie să obţină un certificat din care să rezulte dacă moştenirea debitorului a fost sau nu dezbătută, care sunt persoanele care au calitatea de moştenitori şi dacă a fost sau nu numit un curator al succesiunii.

Dacă succesiunea nu a fost dezbătută sau acceptată, creditorul sau executorul judecătoresc pot cere camerei notarilor publici în a cărei circumscripţie a avut ultimul domiciliu debitorul decedat să întocmească inventarul succesiunii sau să numească o persoana care să se ocupe de întocmirea acestuia.

Dacă decesul a survenit înainte de începerea executării silite şi nu există moştenitori acceptanţi şi nu a fost desemnat curator al succesiunii, instanţa de executare numeşte un curator special, până la numirea curatorului succesiunii.

Dacă moştenirea a fost acceptată şi toţi moştenitorii sunt majori, de regulă executarea va fi începută împotriva tuturor şi aceştia vor fi citaţi, printr-o înştiinţare colectivă, făcută la locul deschiderii moştenirii, pe numele acesteia. Moştenitorii pot fi citaţi în altă parte dacă, cu ocazia dezbaterii succesorale sau chiar ulterior, au ales un alt domiciliu în vederea citării sau un reprezentant al acestora, după caz. Pe cale de excepţie de la aceasta regulă, executarea poate începe doar împotriva unora dintre moştenitori, în cazul în care doar unii dintre ei sunt răspunzători conform legii sau voinţei celui decedat, pentru anumite datorii ale acestuia.

Dacă există şi persoane minore sau puse sub interdicţie printre moştenitorii celui decedat, executarea nu poate fi pornită decât după numirea reprezentanţilor sau a ocrotitorilor legali ai acestora. Dacă după trecerea unei luni de la decesul debitorului nu a fost încă numit reprezentant sau ocrotitor legal, executorul judecătoresc sau creditorul obligaţiei poate solicita ca instanţa de executare să desemneze un curator special, până ce va fi desemnat curatorul succesiunii.

În situaţia în care, la data la care a survenit decesul debitorului, executarea silită era deja începută, aceasta se suspendă. Executarea silită poate fi reluată doar după trecerea unui termen de 10 zile de la data la care moştenitorii care au acceptat succesiunea au luat la cunoştinţă despre continuarea procedurii de executare silită. Şi în această situaţie, dacă printre moştenitori există persoane minore sau puse sub interdicţie, executarea va fi continuată doar după numirea reprezentanţilor sau a ocrotitorilor legali ai acestora.

Citit 6821 ori Ultima modificare Marți, 17 Iulie 2018 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.