Restituirea taxei auto

Restituirea taxei auto
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Au mai rămas doar câteva zile în care se pot recupera, în conformitate cu dispoziţiile OUG 52/2017, oricare dintre taxele auto care au fost plătite începând cu anul 2007, cu ocazia introducerii în circulaţie a autovehiculelor.

Persoanele fizice sau juridice care, la un moment dat, în calitate de proprietari, au achitat una dintre fostele taxe auto, îşi pot primi înapoi banii plătiţi, dar şi dobânda calculată conform legislaţiei în vigoare, de la data efectivă a plăţii şi până la restituirea sumelor.

În vederea recuperării acestor sume de bani, nu este necesar ca persoana solicitantă să mai aibă calitate de proprietar la momentul formulării cererii de restituire.

În acest sens, orice persoană interesată urmează să completeze o cerere-tip, pe care o poate descărca de pe site-ul ANAF sau o poate solicita direct de la sediul ANAF. Aceste cereri se pot depune cel mai târziu pe data de 31.08.2018 la registratura DGAF Galaţi din str. Brăilei nr 33 sau pot fi transmise prin poştă cu confirmare de primire pe aceeaşi adresă.

Cererea se completează cu datele de identificare ale solicitantului, contul bancar unde vor fi restituite sumele, datele de identificare ale automobilului, precum număr de identificare, număr de carte auto, numărul de înmatriculare dobândit la acel moment.

Cu sau fără documente justificative

În mod obişnuit, nu se impune ca această cerere să fie însoţită de documente justificative din care să rezulte plata taxei respective, întrucât plăţile efectuate pot fi identificate în sistemul informatic al ANAF.

În cazul în care ANAF nu reuşeşte totuşi să identifice plata respectivă, solicitantul poate face, după depunerea cererii, demersuri în vederea adunării de documente justificative doveditoare, precum documentul ce dovedeşte plata taxei, copiile cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare.

Odată depusă cererea, organele fiscale vor verifica dacă sumele pe care le pretinde solicitantul au fost restituite deja ori s-au compensat cu alte sume datorate de contribuabil. Astfel, cei care au datorii la fisc la momentul restituirii nu vor mai primi suma cerută, aceasta fiind folosită pentru acoperirea respectivelo datorii. În cazul în care suma ce urmează a fi restituită este mai mare decât datoriile, solicitantul va încasa diferenţa ce rămâne în urma compensării.

Termenul în care cererea de restituire va fi rezolvată de organele fiscale va fi de 45 de zile de la data înregistrării cererii de restituire, dar va putea fi şi prelungit, dacă sunt necesare mai multe documente de la solicitant.

Cererea de restituire poate fi respinsă dacă plata taxei respective nu este identificată în sistemul informatic şi la solicitarea organelor fiscale nu se depun copiile justificative în termen de cel mult 60 de zile de la solicitare, dacă nu se precizează în cererea de restituire contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită, dacă organul fiscal observă că suma a fost deja restituită sau compensată cu alte datorii fiscale etc.

În cazul în care sunt îndeplinite toate condiţiile, termenul în care cererea va fi soluţionată şi în care se va emite decizia de restituire a taxei şi a dobânzilor este de 45 de zile, urmând ca în funcţie de tipul taxei a cărei restituire a fost cerută sumele să fie efectiv încasate cel mai târziu până în martie 2019.

Citit 4710 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2018 22:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.