BREVIAR JURIDIC | Calea de atac împotriva hotărârii pronunţate în litigiile de muncă

BREVIAR JURIDIC | Calea de atac împotriva hotărârii pronunţate în litigiile de muncă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Hotărârea pronunţată de instanţa de fond (Tribunal) într-un litigiu de muncă poate fi atacată numai cu apel la instanţa ierarhic superioară (Curtea de Apel).

Termenul de apel este de 10 zile de la data comunicării hotărârii şi se calculează pe zile libere, adică nu se are în vedere ziua în care începe (ziua comunicării hotărârii) şi nici ziua în care termenul se împlineşte.

Dacă se împlineşte într-o zi nelucrătoare, termenul de apel se prelungeşte până la sfârşitul primei zile de lucru următoare. De exemplu, dacă termenul de apel se împlineşte sâmbătă, atunci acesta se va prelungi până luni, când va fi considerată ultima zi de depunere a cererii de apel.

În cazul în care cererea de apel este expediată prin poştă, termenul de declarare a apelului se calculează avându-se în vedere data predării plicului cu cererea de apel la oficiul poştal. Dovada acestei date se poate face cu plicul ce conţine cererea de apel ori cu recipisa care atestă predarea plicului la oficiul poştal.

Neexercitarea apelului înăuntrul termenului se sancţionează de instanţa de judecată cu decăderea părţii din dreptul de a mai exercita această cale de atac şi, astfel, apelul va fi respins ca tardiv. Excepţia de tardivitate a apelului poate fi invocată de partea interesată sau de către instanţa de judecată, din oficiu.

Partea care nu a declarat apel în termenul legal poate solicita instanţei de judecată repunerea în termen, dacă dovedeşte că întârzierea s-a datorat unor motive temeinic justificate. În practica judiciară s-a considerat că pot constitui motive temeinice pentru repunerea în termenul de apel, de exemplu, spitalizarea apelantului sau lipsa îndelungată a acestuia de la domiciliu întrucât s-a aflat în străinătate.

Cererea de apel este scutită de taxa judiciară de timbru şi se depune, sub sancţiunea nulităţii, la instanţa care a pronunţat hotărârea atacată, respectiv la tribunal, urmând să fie soluţionată de Curtea de Apel.

Decizia pronunţată de Curtea de Apel nu mai poate fi atacată cu recurs, ci doar cu contestaţie în anulare sau cerere de revizuire, dacă există unul sau mai multe dintre motivele prevăzute limitativ de Codul de procedură civilă.

Citit 1610 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2019 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.