Cum se calculează termenul de apel în procesul civil

Cum se calculează termenul de apel în procesul civil
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

De regulă, termenul pentru declararea apelului în procesul civil este de 30 de zile de la data comunicării hotărârii instanţei de fond, cu excepţia cazurilor în care legea prevede alte termene de apel speciale (ex., ordonanţa preşedinţială poate  fi atacată cu apel în termen de cinci zile de la pronunţarea  hotărârii, dacă s-a dat cu citarea părţilor, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea acestora).

Termenul de apel se calculează pe zile libere, adică nu se ia în calcul ziua în care începe (ziua comunicării hotărârii) şi nici ziua în care se sfârşeşte termenul (ziua a treizecea).

Dacă se împlineşte într-o zi nelucrătoare, termenul de apel se prelungeşte până la  sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.

De exemplu, în cazul în care termenul de apel se împlineşte sâmbătă, acesta se va prelungi până luni, când va fi considerată ultima zi pentru depunerea cererii de apel.

În situaţia în care cererea de apel este expediată prin poştă, termenul de declarare a apelului se calculează ţinându-se seama de data predării plicului cu cererea de apel la oficiul poştal.

Dovada acestei date se poate face cu plicul ce conţine cererea de apel, ori cu recipisa care atestă predarea plicului la oficiul poştal, eliberată expeditorului.

Aceeaşi regulă se aplică şi atunci când cererea de apel este comunicată printr-un serviciu specializat de curierat rapid, data declarării apelului fiind data depunerii plicului cu cererea de apel la serviciul respectiv.

Neexercitarea apelului înăuntrul termenului prevăzut de lege se sancţionează de instanţa de judecată cu decăderea părţii din dreptul de a mai exercita această cale de atac şi, astfel, apelul va fi respins ca tardiv.

Citit 3825 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2019 23:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.