EXCLUSIV. Poliţia gălăţeană ascunde sub preş 18 crime

EXCLUSIV. Poliţia gălăţeană ascunde sub preş 18 crime
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În primele şapte luni ale anului, la nivelul judeţului nostru nu a avut loc nicio crimă! Asta susţin poliţiştii gălăţeni, într-un raport prezentat într-o şedinţă a Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galaţi. Deşi ne-ar plăcea să ne lăudăm cu o astfel de performanţă, datele prezentate de Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) sunt contrazise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, unde au fost înregistrate, în primele şase luni, nu mai puţin de 18 omoruri. Acestora li se adaugă alte 30 de dosare în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la omor.

Atunci când are loc o infracţiune, primii care ajung, de regulă, la faţa locului sunt poliţiştii. Ei sunt alertaţi prin apel la 112, aşa că ei sunt cei care află primii de săvârşirea infracţiunii. Ulterior, cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror, ceea ce nu exclude însă munca poliţiştilor. În aceste condiţii, datele statistice ale celor două instituţii ar trebui să coincidă, mai ales atunci când vorbim despre infracţiuni contra vieţii.

Zero crime, zero loviri cauzatoare de moarte!

Conform raportării făcute de IPJ Galaţi, în primele şapte luni ale anul 2019, au fost sesizate 6.296 de infracţiuni judiciare, cu 422 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Dintre acestea, 3.410 infracţiuni au fost contra persoanei, în scădere cu 5,25 la sută faţă de anul 2018. Defalcat, IPJ raportează zero omoruri, zero vătămări corporale, zero loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, şi 1.968 loviri sau alte violenţe. Restul de 1.442 de infracţiuni nu mai apar, pe capitole, în bilanţul IPJ. Pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, IPJ a raportat 3.599 de infracţiuni contra vieţii, dintre care cinci omoruri.

Având aceste date statistice, prezentate într-o şedinţă publică la Prefectura Galaţi, am solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi informaţii despre numărul crimelor care au avut loc în judeţul nostru de la începutul anului. Şi asta pentru că două dintre crimele săvârşite în primele şase luni ale anului au şocat opinia publică din întreaga ţară.

De la zero la 18

Conform informaţiilor furnizate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, la nivelul judeţului, în primele şase luni ale anului au fost 48 de infracţiuni contra vieţii. "În semestrul I al anului 2019, au fost înregistrate 18 cauze având ca obiect infracţiunea de omor/omor calificat şi 30 de cauze având ca obiect infracţiunea de tentativă la infracţiunea de omor/omor calificat. În cauzele soluţionate pe semestrul I, având ca obiect infracţiuni contra vieţii, au fost arestaţi preventiv 29 de inculpaţi (din care cinci inculpaţi pentru infracţiunea de omor/omor calificat şi 24 inculpaţi pentru infracţiunea de tentativă la infracţiunea de omor/omor calificat", se arată în răspunsul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Ţinând cont de faptul că numărul omorurilor este mult mai mare faţă de cel al inculpaţilor arestaţi preventiv pentru săvârşirea lor, putem spune că există o problemă şi la nivelul instanţelor de judecată, dar acesta este un alt subiect, pe care îl vom dezvolta într-un material viitor.

Seminarişti acuzaţi de omor

Deşi IPJ Galaţi a raportat zero crime, Galaţiul a fost şocat de două dintre acestea. Una dintre ele, care a avut loc în luna mai, i-a avut protagonişti pe doi elevi de la Seminarul Teologic. Cei doi au fost arestaţi preventiv fiind acuzaţi că au ucis cu sânge rece un bărbat, după ce fuseseră provocaţi de un grup de tineri. Crima a fost surprinsă de camerele de supraveghere, iar imaginile au şocat întreaga ţară.

La fel de şocant a fost şi cazul femeii din Brăila care a fost ucisă de un gălăţean în vârstă de 70 de ani, trupul ei fiind tranşat şi aruncat lângă gardul cimitirului. Detaliile acestei crime au fost şocante atât pentru opinia publică, cât şi pentru anchetatori. În ambele cazuri, poliţiştii s-au implicat în anchete, fiind cei care au făcut primele verificări în teren.

Statistica prezentată de poliţie este una care ne face să credem că trăim într-un judeţ sigur. Realitatea ne arată însă că au fost câte trei crime şi cinci tentative la omor în fiecare lună, iar asta nu ne bucură şi nici nu ne face să ne simţim mai în siguranţă.

25 de ani de închisoare pentru o crimă

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au pronunţat o decizie definitivă în dosarul lui Vasile Petcu, bărbatul acuzat că în martie 2018 a ucis cu sânge rece o femeie cu care a avut o relaţie de concubinaj.

Iniţial, Petcu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, dar pedeapsa a fost majorată după ce dosarul a fost rejudecat la Curtea de Apel. "Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Petcu Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, de la 20 de ani închisoare la 25 de ani închisoare. Majorează pedeapsa principală rezultantă aplicată inculpatului Petcu Vasile de la 20 de ani şi 2 luni închisoare la 25 de ani şi 2 luni închisoare, în regim de detenţie", se arată în decizia magistraţilor.

Totodată, bărbatul a fost obligat să le plătească celor doi copii minori ai femeii pe care a ucis-o daune morale şi materiale ce însumează 145.000 de lei, dar şi pensie de întreţinere până la vârsta majoratului.

Vasile Petcu a ajuns în arest preventiv anul trecut, după ce i-a aplicat 15-20 de lovituri de cuţit, în zona gâtului şi a feţei, femeii cu care avusese o relaţie. Se pare că motivul atacului l-a reprezentat faptul că fosta lui concubină a luat decizia să se împace cu fostul soţ, bărbatul cu care avea doi copii.

39 de dosare trimise la judecată

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au făcut anchete în mai multe dosare având ca obiect infracţiuni contra vieţii, dosare înregistrate atât anul acesta, cât şi anul trecut. „În semestru I al anului 2019, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi au fost întocmite 39 de rechizitorii având ca obiect infracţiunea de omor/omor calificat şi infracţiunea de tentativă la omor/omor calificat”, ne-au informat reprezentanţii instituţiei.

 

Poliţia nu mai înregistrează sesizările privind omorurile

 

În urma articolului „Poliţia gălăţeană ascunde sub preş 18 crime” (apărut și în ediția print din data de 10 octombrie 2019 a cotidianului „Viaţa liberă”), reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi au făcut câteva precizări. Conform sursei citate, poliţiştii nu mai înregistrează, de la începutul acestui an, sesizările privind infracţiunile pentru care urmărirea penală se face, în mod obligatoriu, de  către procuror. La această categorie se regăsesc şi infracţiunile de omor, motiv pentru care, susţin reprezentanţii IPJ, dosarele cu privire la această infracţiune, chiar dacă vorbim despre sesizare sau soluţionare, sunt înregistrate doar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, în ciuda faptului că poliţiştii sunt primii sesizaţi în astfel de cazuri.

Nu comentăm cine a luat această decizie, ci doar faptul că, ţinând cont de explicaţiile oferite de reprezentanţii IPJ, documentul prezentat oficial la Prefectură este greşit întocmit, rubrica omoruri neavând ce căuta într-o astfel de statistică.

Citit 7741 ori Ultima modificare Vineri, 11 Octombrie 2019 00:13

5 comentarii

 • postat de antonescu
  Joi, 10 Octombrie 2019 23:55
  89.136.231.***
  Unele nu se pot solutiona pentru ca nu mai sunt profesionisti in politie. Trebuie sa stii carte ca sa dezlegi misterele unei crime. Nu e asa usor.
  0
  10
  Raportează
 • postat de ipj Galati
  Joi, 10 Octombrie 2019 09:20
  88.79.224.***
  Pentru raportul mincinos privind situatia crimelor in Galati pe 2019 , conducerea IPJ Galati trebuie demisa urgent si data in judecata pt fals, uz de fals in acte oficiale si interzicerea drepturilor de pensionare din Cadrul MAI.
  2
  43
  Raportează
 • postat de Radler
  Joi, 10 Octombrie 2019 08:43
  194.105.20.***
  Si de ce va mira acest aspect - cu "ascunsul sub pres " cu asta se ocupa politia si procuratura in ultimi 20 de ani in Romania.
  Cazurile care au aparut in ultima vreme - Caracal ; Dambovita ..etc sunt doar cateva - aprox. 1 % din realitatea din teren.
  Bine ca li s-au marit salariile , pensiile sunt calculate dupa cum vor ei ....si tot asa , VIATA LA POLITIA ROMANA .
  Dupa glumele de pe internet - "Politia din Romania este singura POLITIE ca fuge dupa hoti nu pentru ai prinde ci pentru a lua comisioane ".
  Necesar o remaniere TOTALA
  2
  38
  Raportează
 • postat de hunul
  Joi, 10 Octombrie 2019 08:16
  89.136.7.***
  se tot lucreaza la linistirea populatiei si la adormirea spiritului civic, cu Injunghirea acea de la restaurantul din rotunda din micro 21 ,desfiintata de instanta, acum vreo doi ani ati mai solutionat ceva, in dosar erau destule nume de rude de pe la judet,ca amanunt.
  0
  30
  Raportează
 • postat de psd=partisuMOARTEcormoranilor
  Joi, 10 Octombrie 2019 06:01
  89.137.224.***
  La fel se minte si in statisticile pesede ca nu exista somaj, dar comunele galatene gem de someri intre 20-40 de ani, vezi ca ex Baneasa
  4
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.