Amenzi mai aspre pentru false răpiri sau dispariţii nereale

Amenzi mai aspre pentru false răpiri sau dispariţii nereale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reclamaţiile false care au înroşit în ultima vreme firul dispeceratelor de urgenţă au determinat înăsprirea sancţiunilor aplicabile celor ce alerteză abuziv serviciile publice. Amenzile pleacă de la 500 de lei şi pot ajunge până la 5.000 de lei.

Dacă şi în anii trecuţi numărul "glumeţilor" care sunau la 112 invocând diverse situaţii care nu aveau nicio legătură cu realitatea era mare, după izbucnirea cazului de la Caracal s-a înregistrat o veritabilă isterie publică, care a dus la supraalertarea serviciilor publice de genul Poliţie, Jandarmerie sau ISU. Din acest motiv, legiuitorul a decis înăsprirea amenzilor aplicabile celor care folosesc în mod abuziv numărul unic de urgenţă, determinând mobilizarea efectivelor pentru rezolvarea unor situaţii care nu au nicio legătură cu cele sesizate. Astfel, amenzile aplicabile începând cu această lună sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei pentru apelarea abuzivă la 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numerele 113 ori 114. De la 1.500 de lei la 5.000 de lei amendă riscă cei care alertează nejustificat agențiilor specializate de intervenție.

Ce sunt apelarea abuzivă şi alertarea falsă

Potrivit legii, apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor. Alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție, respectiv SMURD, Poliţie, Jandarmerie, serviciile publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență și alte structuri, în mod nejustificat.

"Ordonanța de Urgență nr. 62 din 27 august 2019 a fost adoptată având în vedere necesitatea creșterii eficienței gestionării apelurilor de urgență prin reducerea incidenței apelurilor abuzive, care ar putea periclita viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul", precizează Poliţia Română, printr-un comunicat dat publicităţii. Situaţiile de urgenţă pentru care se justifică apelarea la 112 sunt: accidentele cu victime, persoanele blocate în condiţii determinate de factori de mediu, avariile sau accidentele industriale, exploziile, incendiile, cutremurele, fenomenele meteo periculoase, persoanele căzute în locuri publice, conflictele și agresiunile fizice (tâlhării, furturi, folosirea armamentului), persoanele dispărute sau găsite etc. Nu reprezintă o urgență pentru care să sunaţi la 112 situaţii de genul: accidentele rutiere fără victime, aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emiterea cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice, etc.

Citit 1741 ori Ultima modificare Vineri, 11 Octombrie 2019 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.