PREMIERĂ. Aplicaţii informatice la Curtea de Apel Galaţi. Dosarele din instanţe pot fi consultate şi în format electronic

PREMIERĂ. Aplicaţii informatice la Curtea de Apel Galaţi. Dosarele din instanţe pot fi consultate şi în format electronic
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În instanţele din subordinea Curţii de Apel Galaţi, fie că e vorba de urmărirea listelor de şedinţă, de consultarea dosarelor sau de transmiterea unor documente, totul se poate face acum din mediul online, graţie unor aplicaţii informatice specializate, disponibile pe portalul cagl.ro.

"Obiectivul acestor aplicaţii este de a uşura relaţia cu cetăţeanul, de a scăpa de hârtii, de birocraţie, de cheltuieli sau deplasări inutile", ne spune preşedintele Curţii de Apel Galaţi, Cosmin Răzvan Mihăilă. Fie de pe calculator, fie de pe tabletă sau telefon mobil, din portalul cagl.ro al Curţii de Apel Galaţi, se pot accesa on-line subcategoriile de interes pentru cei care, într-un fel sau altul, sunt implicaţi într-un proces: "Liste de şedinţe", "Dosarul electronic" şi "Citaţii/Comunicări".

Din prima componentă - "Lista de şedinţe" - se poate urmări desfăşurătorul şedinţelor de la toate instanţele (ce dosar e pe rol, ce dosar urmează etc.), din toate sălile de judecată, fără a mai fi nevoie să aştepţi cu orele să-ţi vină rândul. Este un mare avantaj şi pentru simplii justiţiabili, dar şi pentru avocaţi, procurori, experţi, care trebuie să fie prezenţi în mai multe şedinţe. Într-o singură zi, la o sală de şedinţe pot fi pe rol şi 80 de dosare. Anual, numai la Galaţi sunt gestionate cam 30.000 de dosare pe an!

Tot din cagl.ro se poate intra şi pe componentele "Dosar electronic" şi "Citaţii/Comunicări", unde dosarul aflat pe rol este disponibil pentru a fi consultat în format electronic, cu toate documentele scanate şi înregistrate. Singura condiţie este completarea unei cereri de comunicare documente în format electronic, al cărei model este disponibil fie pe portalul naţional al instanţelor de judecată -portal.just.ro, fie direct la Registratura instanţelor. "Nu mai este nevoie să vii până la arhivă, să depinzi de programul ei, poţi consulta oricând, de oriunde, online, dosarele respective. E o mare economie de timp, mai ales dacă eşti din altă localitate. În plus, primeşti pe email comunicările de la instanţă - adică citaţii, hotărâri sau alte tipuri de documente", precizează preşedintele Curţii de Apel Galaţi, Cosmin Răzvan Mihăilă.

Nu în ultimul rând, informatizarea Curţii de Apel Galaţi a făcut paşi importanţi şi prin introducerea unui sistem propriu de gestionare internă a documentelor, bazat pe folosirea inteligenţei artificiale. "E un sistem unic în ţară, dezvoltat din pasiune de informaticienii de Curtea de Apel Galaţi, ce permite, după scanare, recunoaşterea tipului de documente care vin la instanţă şi înregistrarea automată în dosarele electronice", ne-a spus preşedintele Cosmin Răzvan Mihăilă. Practic, e un sistem rapid şi sigur, care în câteva minute poate face munca de o zi a câtorva oameni!

N.R. Material apărut în cadrul iniţiativei VL de a pune la dispoziţie gratuit spaţiu editorial instituţiilor gălăţene din toate domeniile de activitate. AFLĂ DETALII

Citit 4179 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2019 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.