90 de angajaţi gălăţeni ai Ministerului Afacerilor Interne, anchetaţi pentru corupţie în 2019

90 de angajaţi gălăţeni ai Ministerului Afacerilor Interne, anchetaţi pentru corupţie în 2019
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Dintre cele 90 de persoane suspectate că au participat a comiterea infracţiunilor de dare, luare de mită, trafic de influenţă ori primire de foloase necuvenite, 26 au ajuns în faţa magistraţilor, în calitate de inculpaţi. În 2019, în cele 32 de dosare de corupţie instrumentate, ca urmare a autosesizării, de DGA - Serviciul Teritorial Galaţi, doar cinci persoane reclamate au fost prinse în flagrant.

Mica şpagă pare să fie cheia pe care mulţi o consideră salvatoare în rezolvarea unor probleme cu funcţionarii publici sau pentru a ieşi dintr-o situaţie complicată. O dovedeşte un număr de 32 de dosare penale întocmite anul trecut de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie  - ST Galaţi, acestea vizând preponderent infracţiuni de luare de mită sau dare de mită care i-au implicat pe angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.

"11 dosare au fost înregistrate pe infracțiunea de luare de mită, 11 pe dare de mită, unul pe trafic de influență, două pe infracțiuni prevăzute și pedepsite de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție săvârșite de personalul Ministerului Afacerilor Interne, iar şapte au vizat alte infracțiuni", se precizează în raportul de evaluare a activităţii instituţiei pe anul 2019.

Poliţiştii preveniţi, poliţişti cinstiţi

De teama repercusiunilor ori pentru că au asimilat mesajele primite la cele o sută de sesiuni de instruire preventivă, care au antrenat peste 1.700 de cadre, 12 poliţişti care au fost tentaţi cu sume de bani ori alte foloase, sau au aflat de fapte în care au fost atraşi colegi de-ai lor, au sesizat structura anticorupţie. De cealaltă parte, societatea civilă, oamenii de rând, sunt mai greu de adus la masa adevărului. În ciuda sutelor de acţiuni preventive, derulate în cadrul unor campanii care au vizat mii de gălăţeni sfătuiţi prin cele mai diverse mijloace să nu apeleze la astfel de mijloace pentru a-şi rezolva problemele, destul de puţini au reacţionat pozitiv când au fost puşi în situaţia de a face ceva. Din 34 de persoane aflate în situaţii în care ar fi putut denunţa existenţa unor astfel de situaţii, doar două au dat curs, în urma consilierii primite de ofiţerii DGA Galaţi.

14 dosare au ajuns în instanţă

Din totalul cauzelor anchetate de ofiţerii DGA  - ST Galaţi, 14 au ajuns pe masa judecătorilor, 13 prin intermediul unităţilor de parchet judeţene, iar unul prin DIICOT. Zece cauze dintre cele trimise în judecată fac referire la fapte de corupţie, alte patru având ca obiect alte infracţiuni.

 

Citit 5407 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Aprilie 2020 00:09

3 comentarii

 • postat de ”Ora adevărului”
  Vineri, 10 Aprilie 2020 16:48
  79.116.110.***
  Ați reușit o mare performanță,ați adus în sistem oameni cu o precară educație supuși oricând corupției fără o cercetare în prealabil a statului lor de cetățeni onești și cinstiți ,fără o cercetare psihologică și una pe competență, oameni pe care societatea civilă ar trebui să-și pună toate speranțele și încrederea că vor fi protejați împotriva oricăror infracțiuni 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână din orice domeniu și serviciu de activitate ,asta o spun acum cercetările în curs de desfășurare cât și nr mare de cercetări pt. corupție.
  1
  11
  Raportează
 • postat de Omerta
  Vineri, 10 Aprilie 2020 11:18
  5.102.15.***
  În realitate corupția este cu mult mai mare . Că au fost dovediți în justiție doar 90 è foarte foarte puțin.
  1
  13
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Vineri, 10 Aprilie 2020 10:35
  109.166.134.***
  Siguranța și încredere ?
  2
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.