DNA: Ex-ministrul Mediului, Costel Alexe, 22 de tone de tablă mită de la ”un combinat siderurgic”

DNA: Ex-ministrul Mediului, Costel Alexe, 22 de tone de tablă mită de la ”un combinat siderurgic”
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat cere Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe pentru luare de mită şi instigare la delapidare.

"În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, în vederea sesizării preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare", se precizează într-un comunicat al DNA.

Surse judiciare au precizat că ar fi fost vorba de fostul ministru lal Mediului Apelor şi Pădurilor Costel Alexe, în prezent preşedinte al CJ Iaşi.

Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, „în perioada martie - aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme”.

"Foloasele respective, în cantitate de 22 de tone (aproximativ 103.000 lei), ar fi fost primite, în datele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o rudă de-a sa", menţionează anchetatorii.

DNA precizează că cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii anticorupţie, precum şi zece volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Desigur, o întrebare este dacă unitatea siderurgică la care face referire DNA nu este chiar combinatul Liberty Galaţi, chit că prin ţară ar mai fi şi alţi producători de tablă, mai mici. Ei bine, interpelaţi în legătură cu datele prezentate de DNA, reprezentanţii combinatului siderurgic Liberty Galaţi au declarat pentru „Viaţa liberă” că (deocamdată, cel puţin) nu comentează informaţiile făcute publice de anchetatori. Dar, câte odată, chiar şi un „no comment” poate fi un răspuns…

Citit 4733 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.