Foștii salariați ai Menarom PEC se judecă pentru bani
Foto: Marian Calestru

Foștii salariați ai Menarom PEC se judecă pentru bani
Cu numai 30 de angajați, la o cincime din capacitate
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Peste 80 de foști angajați ai companiei gălățene Menarom PEC au apelat la un avocat și au dat în judecată administrația firmei, în încercarea de a-și recupera drepturile salariale restante, inclusiv contravaloarea tichetelor de masă trecute în CCM și neacordate. Ninel Comșa, membru în CA-ul Menarom PEC, spune că tichetele de masă se dau numai dacă firma înregistrează profit și că, firma fiind în insolvență, salariile restante nu pot fi plătite decât după întrunirea comitetului creditorilor.

Conform surselor noastre din rândul foștilor salariați ai Menarom PEC, revendicările acestora vizează mai multe drepturi salariale restante. Primele pe listă ar fi tichetele de masă, care erau prevăzute prin contractele de muncă și pentru care li s-ar fi oprit impozit, chiar dacă ele nu au fost acordate. Oamenii mai solicită în instanță contravaloarea subvenției pentru transport, de asemenea prevăzută în CCM, în valoare de 60 de lei lunar. "Legea nu spune că trebuie să ai profit ca să dai bonuri de masă. Toate acestea erau prevăzute în contractele de muncă, iar faptul că au fost scoase de către conducere înseamnă modificarea unilaterală a contractelor", ne-au spus cei cu care am vorbit. Printre revendicările lor se mai numără acordarea a două salarii medii pe societate pentru angajații care s-au pensionat și opt salarii medii pe societate, care ar fi trebuit acordate în cazul în care societatea intră în insolvență, lucru care s-a și întâmplat în martie anul trecut.

Ninel Comșa, membru în Consiliul de Administrație al Menarom PEC, ne-a spus următoarele: "Menarom este în insolvență din martie 2020, în perioada de observare, se lucrează la un plan de redresare și de reorganizare, urmând ca acesta să fie pus pe tapet în lunile aprilie-mai. Înainte de a se declanșa insolvența, angajații au format o delegație din trei persoane, au venit și m-au rugat să le facem disponibilizare colectivă, ca să-și ia repede ajutoarele care se dau. La rugămințile lor, cui a vrut să plece i-am făcut disponibilizare colectivă, alții au rămas și sunt și acum, sunt plătiți la zi. Toți angajații au rămas cu două salarii restante, pe care, fiind în insolvență și în perioada de observare, nu pot să le plătesc decât după ce se întrunește comitetul creditorilor, care va fi odată cu planul de reorganizare, probabil în martie-aprilie. De atunci încep să se facă plățile către diverși: bugetul local, angajați etc. Bonurile de masă se dau numai dacă societatea are profit, asta este legea. A fost trecut într-adevăr în contractul de muncă faptul că se vor da bonuri de masă, dar eu nu pot să le dau decât dacă societatea are profit. Nefiind pe profit, nu aveam cum să le dau".

Conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, ultimul an încheiat cu profit de Menarom PEC a fost 2016, an în care a avut un număr mediu de salariați de 243. În perioada dinainte de intrarea în insolvență, firma avea aproximativ 145 de angajați, iar acum, conform lui Ninel Comșa, mai are numai 30 și lucrează la o capacitate de 15-20 la sută.

Citit 7007 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Februarie 2021 14:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.