„Şi-a judecat verişorul şi i-a dat câştig de cauză”

„Şi-a judecat verişorul şi i-a dat câştig de cauză”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O luptă pentru nişte trasee rutiere din Focşani a ajuns să facă victime în rândul magistraţilor gălăţeni. Doi împricinaţi, care au pierdut un proces la Galaţi împotriva vărului judecătoarei Alexandrina Zaharia, o acuză pe aceasta că a intrat în completul care a avut pe masa de lucru dosarul prin care vărul ei a câştigat acum trasee în Focşani.

Radu Dediu şi Vasile Novac sunt împreună în această luptă şi, pe lângă sesizările făcute presei, au trimis acte şi către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Curtea de Apel Galaţi. Cea de la DNA a fost deja direcţionată spre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Traseu dat pe criterii de rudenie?!

Novac şi Dediu au pierdut la Curtea de Apel mai multe trasee, printre care şi Focşani – Râmniceni. Acesta din urmă i-a fost atribuit lui Ion Manolache, vărul judecătoarei Zaharia, care a făcut parte din completul de trei magistraţi ce a judecat recursul făcut la Curtea de Apel Galaţi.

Culmea este că această realitate a fost recunoscută chiar de vărul cu pricina, care a motivat că nici nu a ştiut că în complet s-ar fi aflat ruda lui. Hotărârea judecătorească spune: „Obligă pârâtele Consiliul Judeţean Vrancea şi Autoritatea Rutieră Română să atribuie reclamantelor programul de transport călători pe bază de grafic şi licenţe de traseu pe rutele Focşani – Milcovul – Gologanul; Focşani – Râmniceni şi Focşani – Câmpineanca, ca urmare a îndeplinirii criteriilor de câştigare a licitaţiei”.

Ruta pe care Dediu şi Novac o reclamă ca fiind dată pe criterii „de rubedenie” este Focşani-Râmniceni. Dacă acuzatorii  au sau nu au dreptate atunci când susţin că au câştigat o licitaţie în Vrancea şi că au fost contestaţi este o altă poveste, în care factori decidenţi nu suntem noi.

Am verificat doar afirmaţiile pe care le-au făcut în legătură cu magistratul gălăţean.

Reclamaţia venită la redacţie

„În dosarul 3640/91/2010, care a fost soluţionat de instanţa de recurs la Curtea de Apel Galaţi, din completul de judecată a făcut parte doamna judecător Zaharia Alexandrina, care era incompatibilă în judecarea cauzei. Motivul de rudenie, prevăzut de articolul 37, aliniat 2, teza, Cod de Procedură Civilă.

Acest aspect al rudeniei, noi l-am aflat ulterior, neputând formula cerere de recuzare în timp util. Astfel, rudenia dintre cei doi este dovedită prin faptul că Manolache Marin, tatăl lui Manolache Ion (vărul sus-menţionat) este frate cu Oceanu Ecaterina, mama doamnei judecător Zaharia Alexandrina, al cărui nume înainte de căsătorie era Oceanu”, ne-au scris cei doi.

Bănuiala lor este firească

Dediu şi Novac ne-au explicat în discuţiile pe care le-am avut faptul că au bănuiala legitimă că acest câştig de cauză a fost dat adversarilor lor doar pentru simplul motiv că există această legătură de rudenie.

Oamenii ne-au spus că de această legătură de rudenie au aflat chiar de la şoferii de pe traseu, care la rândul lor au aflat de la cei ai rivalilor, care susţin că „au avut judecător la Galaţi”.

„Ne-am urcat în maşină şi am mers pe firul poveştii lor. Am mers la Măicăneşti chiar la mama doamnei judecător şi am întrebat-o dacă-l cunoaşte pe unul Manolache.

Bătrâna ne-a răspuns că da pentru că sunt fraţi. De aici am plecat şi am cerut mai multe date”, ne-a declarat Vasile Novac. Potrivit legii, judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să se abţină de la judecată sau de la cercetare atunci când există un conflict de interese, gradul de rudenie încadrându-se la acest capitol.

O excepţie de la regulă este cazul în care ei îşi anunţă şefii direcţi, iar aceştia decid că judecata sau cercetarea nu ar fi afectată de conflictul de interese.

Există legătură de rudenie

Ne-am făcut propria informare, astfel că am mers pe site-ul CSM-ului la declaraţia pe care orice magistrat este obligat să o depună anual, scopul fiind să-şi facă publice rudele până la gradul patru care îndeplinesc o funcţie, o activitate juridică sau de cercetare penală.

În declaraţia dată de judecătorul Alexandrina Zaharia, pe 28 aprilie 2010, se arată că are o nepoată, avocat în Bucureşti pe nume Oceanu şi un văr de gradul IV la Focşani, avocat, pe nume Manolache. Acest lucru certifică spusele celor doi acuzatori în legătură cu existenţa unui grad de rudenie între familiile Zaharia, Manolache şi Oceanu.

„Da, este verişoara mea”

L-am sunat chiar şi pe cel acuzat de Novac şi de Dediu. „Am auzit că am câştigat la Galaţi procesul şi voi merge în Consiliul Judeţului (Vrancea, n.a.) ca să pun în aplicare hotărârea.

Ăştia umblă ca doi disperaţi… Sunt proprietar la Manosim Comex SRL şi am avut licenţă pe traseul Focşani – Râmniceni din 2005 până în 2008, dar am mers şi merg în continuare pe acest traseu chiar dacă au fost aceste procese”, ne-a declarat vărul judecătoarei, Ion Manolache.

Când l-am întrebat de legătura de rudenie dintre el şi Alexandrina Zaharia, omul a recunoscut cât se poate de sincer. „Da, doamnă, este verişoara mea, că ăştia doi s-au dus şi pe la mama mea ca să întrebe…da, suntem veri, dar nu ne-am mai văzut de un an de zile. Ultima dată ne-am văzut la o înmormântare, ne-am salutat şi atât.

Nici nu am ştiut că ea a judecat procesul de la Galaţi. Eu sunt scos din proces de vreo doi ani de zile”, a mai afirmat Manolache.

Ion Manolache este administrator la Manosim

O simplă accesare a numărului de dosar, care s-a judecat la Tribunalul Vrancea ne oferă dovada că Manolache Ion, administrator al Manosim SRL, s-a aflat în acest proces până pe 12 aprilie 2011, când magistraţii vrânceni le resping acţiunea firmelor: Genilyz Comex SRL Gologanu, SC Megatrans SRL Focşani, SC Lili Sim SRL Suraia, SC Manosim SRL Focşani şi SC Geval Transcom SRL Focşani.

El figurează pe portalul instanţei ca administrator al societăţii reclamate de cei doi. La Galaţi, dosarul a ajuns în recurs la Curtea de Apel, primele trei firme fiind cele care s-au angrenat în luptă deschisă, iar ultimele două apar  ca având calitatea de intimat.

„Important este că ei apar ca şi părţi în procesul de la Vrancea, iar decizia de acum, chiar dacă ei nu apar ca făcând recurs, li se aplică şi lor pentru că au fost părţi în procesul de acolo. Despre asta vorbim, despre faptul că verişoara şi-a judecat verişorul şi i-a dat câştig de cauză. Normal, şi eu, dacă aş fi judecător şi mi-aş judeca ruda, i-aş da câştig de cauză”, ne-a spus Radu Dediu.

Verificarea a început şi la Curtea de Apel

Am încercat să obţinem un punct de vedere de la judecătorul Alexandrina Zaharia, pe care am contactat-o telefonic la instituţie. Nu am dat însă de aceasta, astfel că am apelat la purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel, magistratul Marcian Istrate.

Acesta ne-a făcut cunoscut faptul că şi la instanţă s-a depus o astfel de sesizare, că deja reclamaţia este în lucru, dar ne-a precizat că nu a putut lua legătura cu judecătorul Alexandrina Zaharia, deoarece este în concediu.

„Din primele verificări care au fost făcute în acest dosar s-a putut observa că este vorba despre un complet de vacanţă, din a cărui componenţă a făcut parte şi judecătorul Alexandrina Zaharia. În dosar nu există nici o cerere de abţinere din partea doamnei judecătoare, dar nici de recuzare (refuzul de a fi judecat de un anume magistrat, n.a.).

Tot din primele verificări am observat că nu apare numele de Manolache Ion, iar firma care apare în dosar este Manosim Comex SRL şi nu Manosim SRL. Verificarea trebuie finalizată pe 7 septembrie din ceea ce am înţeles şi atunci vom putea oferi mai multe informaţii”, ne-a declarat judecătorul Marcian Istrate.

Citit 4602 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.