Bătălia mioritică din Poligonul Mălina

Bătălia mioritică din Poligonul Mălina
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Într-o noapte caldă de iulie (23/24) 2011, în Poligonul Mălina s-a dat o cumplită bătălie, una mioritică, să-i zicem. Pleşa Ştefan, în vârstă de 65 de ani, şi fiul său, Pleşa Vasile, de 39 de ani, muncesc la o stână în zonă. În apropiere, la altă stână, îşi fac veacul şi fraţii Văcăruş Jenică şi Văcăruş Ionuţ.

Alde Pleşa şi alde Văcăruş nu se-nţelegeau nicicum. Se certau din diverse pricini: de la  iarba şi de la apa pentru oi, de la orice. În orice caz, fiecare lupta pentru a se putea întreţine cât de cât, măcar pentru a trăi de azi pe mâine.

Linşaj cu bătăuşi  din Cuca

În noaptea aceea fierbinte de iulie, unul dintre ciobanii fraţilor Văcăruş s-a întâlnit cu Pleşa Vasile, cu care s-a luat la harţă. Asta era ceva obişnuit, numai că Văcăruş Jenică, montat de ciobanul său, a convocat pe imaş o gaşcă de bătăuşi (Ghenea Sorin, de 21 de ani, Filoti Gelu – 22 de ani, Oană Maricel-Viorel – 19 ani).

Cei trei s-au urcat într-un Audi A3, cu număr de Arad, condus de Cojocaru Marius  şi au pornit în trombă, în noapte, pe coclaurile Poligonului Mălina. Au plecat direct de la discotecă. Ştiau stâna-ţintă pentru că Ghenea Sorin mai lua de acolo zer, din când în când.

De data asta nu la zer se gândeau, ci la bătălia ce urma să fie. S-au înarmat şi au intrat în Audi cu beţe, bâte, răngi. Pe câmp, s-au întâlnit cu Văcăruş Jenică şi… au făcut un cvartet ofensiv. Lupta a fost groaznică, cel puţin din punctul de vedere al preopinenţilor.

Pleşa Ştefan, cel puţin, a fost bătut cu sălbăticie. I-au rupt oasele, s-a ales cu fracturi deschise, îi ieşeau oasele pe afara, a intrat în comă şi a fost abandonat în această stare în câmp, în noapte. Un cioban mai tânăr  a reuşit să scape cu fuga!

Mulţumiţi, bătăuşii s-au urcat în Audi, dar înainte de asta s-au gândit să ia şi o oaie pentru a sărbători victoria, după care au demarat spre Cuca. Ei, de fapt, erau răii comunei Cuca, bătăuşi cu renume.

Durii, pescuiţi unul câte unul

„Până la un moment dat, n-am ştiut nimic despre identitatea agresorilor, rememorează comisarul şef Ştefan Căpătan, şeful Serviciului investigaţii criminale - IPJ Galaţi. Victimele lor, din cauza întunericului şi a stării în care se aflau, au indicat alte persoane decât cele reale ca fiind autorii teribilei agresiuni.

Am anchetat o săptămână de zile, am audiat alte şi alte persoane, am stabilit un grup de suspecţi şi în cele din urmă am reuşit să-i aflăm pe adevăraţii autori.  Oană Maricel-Viorel a fost singurul care şi-a recunoscut fapta, precum şi participarea celorlalţi la cumplita bătaie. După ce Oană şi Văcăruş au fost reţinuţi, ceilalţi au fugit.”

Poliţiştii de la investigaţii criminale le-au aflat numerele de telefon. Dar… Filoti, de exemplu, când a fost sunat a răspuns că e la Călăraşi şi că vine în două ore. N-a venit, dar a fost găsit şi luat de la o casă în construcţie din Vânători.

Şi-a recunoscut fapta şi aşa va beneficia, cumva, de clemenţa legii. Ghenea Sorin a răspuns că e în oraş, la lucru, că va veni la Poliţie cu avocat. N-a venit. Vroia să fugă în Anglia, îşi luase şi bilete. A fost urmărit, maşina cu care urma să plece a fost oprită pe traseu (la PECO Şendreni).

A fugit, dar, a doua zi, realizând că e încolţit din toate părţile s-a prezentat la Poliţie cu avocatul. Odată cu el a venit şi Cojocaru Marin, care a condus autoturismul Audi şi care, e învinuit de comiterea infracţiunii de favorizare a infractorului şi s-a ales, deocamdată, cu interdicţia de a nu părăsi localitatea.

Cei care au fugit, sustrăgându-se de la cercetări, vor „beneficia”, evident, de circumstanţe agravante.

Răi, de amorul artei răului!

Niciunul dintre agresori n-aveau nicio legătură cu victimele, cu oamenii pe care, pur şi simplu, i-au linşat. Toţi participanţii la marea bătălie sunt acuzaţi de tentativă la omor calificat. E grav, îi aşteaptă judecata şi cine ştie cu câţi ani de puşcărie se vor alege. De ce? Poate şi numai pentru că, la doar 20 de ani de viaţă, sunt socotiţi a fi „răii comunei Cuca”.

Citit 2681 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.