* În zona de competenţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a crescut alarmant numărul cauzelor de soluţionat * 106 procurori şi peste 74.000 de dosare *Cu toate acestea, procurorul general le-a apreciat "curajul şi implicarea"
Ieri, la complexul gălăţean „Viva”, după şedinţa de bilanţ şi analiză a activităţii procurorilor ce activează în unităţile de parchet (din Galaţi, Brăila şi Vrancea) subordonate Curţii de Apel Galaţi, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, a făcut o scurtă declaraţie de presă, răspunzând în acelaşi timp câtorva întrebări adresate de ziarişti.
Încă din start, dumneaei a ţinut să motiveze gestul de a fi prezentă la acest eveniment la Galaţi. De ce? Întrucât şi în 2007, la primul mandat de procuror general, primul bilanţ la care a participat a fost cel de la Galaţi, dorind să-şi încheie cel de-al doilea mandat (şi ultimul) tot cu o descindere în această zonă.
Prima concluzie a fost aceea că şi în zona de competenţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, ca şi în altele din ţară, a crescut alarmant numărul cauzelor de soluţionat. Concret, 106 procurori au avut de rezolvat peste 74.000 de cauze. A fost un volum uriaş de muncă şi, normal, a avut de suferit, nu-i aşa?, calitatea!…
Din cele peste 74.000 de dosare procurorii au rezolvat mai puţin de jumătate – 30.000, din care 2.900, prin rechizitoriu. Pe partea de judiciar, 19.000 din totalul cauzelor au fost judecate cu participarea procurorilor.
Revenind la aspectul calitativ al muncii procurorilor, Laura Codruţa Kovesi a afirmat că, totuşi, faţă de alţi ani, numărul achitărilor a fost mai mic, în proporţie de 0,6 la sută mai exact, adică sub media înregistrată la nivelul Ministerului Public.
Nici la capitolul solicitărilor de asistenţă internaţională specifică, procurorii din zona de competenţă analizată n-au fost mai prejos, ei răspunzând, în total, la 400 de astfel de cereri.
Şi pentru eficienţa activităţilor specifice privind evaziunea fiscală şi contrabanda, procurorii gălăţeni au fost felicitaţi de procurorul general. Dar o realitate care rămâne este aceea că la unităţile de parchet se lucrează cu un deficit mare de personal, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost cel mai mult afectat de acest aspect, cel puţin până în ultima parte a anului trecut. Dar, chiar în aceste condiţii, a fost de remarcat că unităţile de parchet din Vrancea au întocmit multe rechizitorii, soldate şi cu trimiteri în judecată, iar cele din Galaţi şi Brăila au excelat la capitolul volum de dosare de soluţionat. Iar stocul de dosare existent rămâne încă o problemă dificil de rezolvat.
Procurori felicitaţi pentru curaj şi implicare
Procurorii gălăţeni au fost felicitaţi pentru că s-au implicat şi într-un domeniu care era considerat tabu şi anume acela al modului în care este folosit banul public prin falsificarea unor reţete pentru medicamente. Sunt procurori tineri, fără mare experienţă, dar care au curaj, care vor să muncească.”
În acelaşi context, procurorul general al României a apreciat pozitiv calitatea managementului exercitat de Didina Dănăilă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. De asemenea, le-a acordat calificativul foarte bine procurorilor gălăţeni.
Mai sunt oameni ai legii care au probleme cu legea!
În conferinţă, Laura Kovesi a răspuns afirmativ şi la întrebarea cu privire la eventuali alţi magistraţi care au probleme cu legea. „Da, mai sunt şi alte cazuri, dar această responsabilitate le revine colegilor noştri de la DNA. Numărul de astfel de dosare aflate în lucru la DNA a crescut, dar nu vă pot spune numărul, chiar dacă l-aş cunoaşte. Ceea ce vă pot spune este că eu i-am încurajat pe colegii de la DNA ca, în cazul în care au indicii despre magistraţi care nu respectă legea, să acţioneze în consecinţă. De altfel, rezultatele convingătoare de până acum obţinute de DNA au făcut să crească numărul persoanelor care fac plângeri pe această temă. Responsabilitatea mea este aceea de a face curăţenie din acest punct de vedere în sistem. Dar, bineînţeles, deocamdată, în cazurile aflate în lucru, asupra persoanelor implicate funcţionează, nu-i aşa?, prezumţia de nevinovăţie.”
Cum va fi rezolvată problema resurselor umane în sistem? „Principalul manager în această chestiune este Consiliul Superior al Magistraturii, În ceea ce ne priveşte, noi am propus să fie organizate, în fiecare an, mai multe concursuri de admitere în magistratură la Institutul Naţional al Magistraturii. De la INM, ieşeau până acum 100 de procurori pe an, ceea ce nu este suficient, având în vedere că mulţi procurori mai şi pleacă din diverse motive. Am propus să fie şcolarizaţi mai mulţi procurori la INM, să fie scoase mai multe posturi la concurs, precum şi să se reducă perioada de stagiatură de la doi ani la un an.”
În fine, una din certitudinile de ieri a fost aceea că, la următoarea şedinţă de bilanţ a Curţii de Apel Galaţi, va participa un alt procuror general, Laura Codruţa Kovesi încheindu-şi cele două mandate pe care le-a avut în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte Casaţie şi Justiţie a României.