Jaful pe căile ferate a continuat și în 2021

Jaful pe căile ferate a continuat și în 2021
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Peste 700 de misiuni ale polițiștilor care trebuie să supravegheze siguranța circulației feroviare și navale în zona de sud-est a țării s-au concretizat, în 2021, în sute de dosare penale, peste 10.000 de amenzi și în depistarea a peste 2.500 de călători fără bilet. În timp ce hoții de componente de la căile ferate și-au păstrat obiceiurile și și-au perfecționat stilul, cei care au încălcat normele sanitare impuse de pandemie au îngroșat rândurile amendaților.

Sustragerea de componente feroviare din zona de sud-est a țării, inclusiv pe raza județului Galați, a fost un fenomen care a continuat în cursul anului trecut, având drept consecință periclitarea transportului pe calea ferată. O spun polițiștii de la Transporturi, care, în 2021, au avut de furcă cu ceea ce s-a dovedit o grupare bine organizată care sustrăgea elemente de siguranță ale infrastructurii feroviare din zona Galați - Brăila - Vrancea - Buzău, prejudiciul reclamat de CFR fiind de ordinul zecilor de mii de euro. În speță, a fost vorba de mai mulți indivizi care furau cabluri și alte componente de la instalațiile căilor ferate. Ancheta privind activitatea acestora a făcut obiectul unui dosar penal, faptă a cărui prejudiciu se ridică la o valoare de 300.000 de lei. Membrii grupării au fost trimiși în judecată pentru furt calificat.

Pandemia a înmulțit amenzile

Cu peste 2.000 este creșterea înregistrată la numărul de amenzi aplicate de polițiștii de la Transporturi în cursul anului trecut față de cuantumul sancțiunilor date în anul precedent. Numărul de 10.181 de sancțiuni contravenționale a fost determinat, în mare parte, de amenzile date în mijloacele de transport verificate și în zonele de competență, pentru nerespectarea măsurilor privind limitarea efectelor pandemiei, acestea apropiindu-se de 3.500. Valoarea totală a amenzilor aplicate de lucrătorii celor patru secții județene din subordinea Poliției Regionale de Transporturi Galați a fost de 2.123.909 lei. Și numărul infracțiunilor constatate a fost unul mare, de aproape 700, pentru care s-au deschis peste 500 de dosare penale. Majoritatea faptelor constatate au fost de natură economico-financiară. "Totodată, s-a continuat urmărirea penală împotriva suspecților pentru 763 de infracțiuni, din care 551 pe linie economico-financiară, 93 pe linie judiciară şi 119 infracțiuni de altă natură. Pe linie de investigare a criminalității economice au fost soluționate 250 de dosare penale, 68 având ca obiect contrabanda cu țigări, prejudiciul recuperat prin măsuri asiguratorii fiind de 34.350 de lei. În cadrul acestor dosare au fost confiscate 71.480 de țigarete de contrabandă și 143 litri de alcool, a căror valoare în vamă se ridică la suma de 50.500 de lei", au precizat reprezentanții SRPT Galați.

Citit 2036 ori Ultima modificare Joi, 10 Februarie 2022 00:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.