Situație fără precedent la vârful IPJ. Șefi din Poliția Galați, acuzați de fals și puși sub control judiciar

Situație fără precedent la vârful IPJ. Șefi din Poliția Galați, acuzați de fals și puși sub control judiciar
În foto, cms. șef Daniel Miron
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Adjunctul șefului IPJ Galați și șeful Serviciului de Investigații Criminale au fost puși oficial sub acuzare pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, procurorii dispunând ca aceștia să fie plasați sub control judiciar. Legea impune printre altele, în astfel de situații, destiutuirea din funcțiile de comandă și retragerea competențelor de poliție judiciară.

La trei ani de la declanșarea anchetei în urma unei sesizări a Corpului de Control al MAI ulterioare unei verificări la IPJ GAlați, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel au considerat oportun că formuleze acuzații oficiale, însoțite de măsuri directe asupra a doi ofițeri de rang înalt. Din cercul inițial de cinci suspecţi, toți ofițeri din primul eșalon al comenzii Poliției Galați, doi au fost considerați principalii "artizani" ai demersurilor prin care mai mulți polițiști din diverse structuri au fost privați de drepturi financiare aferente orelor suplimentare sau efectuate în zile de weekend ori sărbători legale. Este voba despre adjunctul șefului IPJ Galați, comisarul șef Daniel Miron, și, din sursele noastre, de șeful Seviciului de Investigații Criminale, comisarul-șef Ionuț Surugiu, cercetați pentru fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, în dosarul deschis în anul 2019.

Miercuri, 13 aprilie 2022, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați a dispus luarea măsurii controlului judficiar față de cei doi oficiali. Concluziile anchetei, precum și identitatea celor doi ofițeri acuzați au fost consemnate într-un raport oficial care a fost înaintat conducerii IGPR, în vederea aducerii la cunoștință și a dispunerii ulterioare a măsurilor pe cale administrativă. Confom documentelor, ofițerii acuzați și supuși acum controlului judiciar ar fi întocmit în fals centralizatoarele privind orele prestate în zilele de weekend și în sărbătorile legale, pentru care nu s-ar fi făcut compensarea cu 175 la sută, potrivit legii, ci doar cu 75 la sută. Falsurile ar fi avut la bază date consemnate tot în fals în centralizatoarele de la Serviciul de Investigații Criminale.

În ceea ce privește poziția celor doi ofițeri în acest moment în cadrul ierarhiei conducerii IPJ Galați, aceasta va fi afectată, legea prevăzând punerea la dispoziție, deci destituirea din funcțiile deținute, interzicerea dreptului de a purta armă sau de a efectua activități cu caracter de poliție judiciară. La solicitatea nostră, IPJ Galați ne-a comunicat că va face publice măsurile efective dispuse în pivința celor doi comisari șefi în momentul în care Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Galați va comunica oficial întreaga situație de fapt consemnată până la acest moment.

Citit 15136 ori Ultima modificare Joi, 14 Aprilie 2022 12:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.