Fostul şef de la Finanţe rămâne după gratii

Fostul şef de la Finanţe rămâne după gratii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inculpatul îşi acuză denunţătorul de o ţeapă de 24 de miliarde de lei

Dumitru Mirică, fost şef al Serviciului Contestaţii din cadrul Finanţelor gălăţene, va rămâne în continuare în arest, conform deciziei Curţii de Apel, dată ieri.

Mirică şi-a recunoscut fapta în faţa magistraţilor Curţii de Apel, care i-au judecat recursul declarat împotriva menţinerii stării de arest. Chiar dacă a făcut acest lucru, a ţinut să arate că nu rămâne dator nimănui, aşa că avocatul său a depus mai multe înscrisuri care ar demonstra faptul că averea lui Mirică este făcută prin mijloace legale, iar denunţătorul ar avea un dosar penal, în care prejudiciul s-ar ridica la 24 de miliarde de lei vechi.

Prima a dovedit-o printr-un raport de control al Agenţiei Naţionale de Integritate, iar despre cea de-a doua a susţinut că Vama a fost cea care a sesizat Poliţia în legătură cu presupusele infracţiuni.

Fapta din august

Singura dorinţă pe care Mirică şi-a exprimat-o public este aceea de a fi lăsat în libertate. Pentru asta, prin avocatul său, fostul funcţionar public s-a arătat dispus să accepte acuzaţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în întregul lor, chiar dacă, a spus el, lucrurile nu stau întru-totul aşa cum au fost prezentate.

Dumitru Mirică, în calitatea de şef în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi, a fost arestat, după ce a fost prins în flagrant de către procurorii gălăţeni ai DNA. El a luat 1.000 de euro de la denunţătorul său, pentru a-i rezolva o contestaţie. S-a discutat la acel moment şi că fiica sa urma să vină peste câteva zile să-şi aleagă din magazin un set de bijuterii din aur.

Nu se mai întoarce la Finanţe

La acest moment, Mirică este trimis în judecată pentru luare de mită. La începutul lui septembrie, Tribunalul i-a menţinut starea de arest, după ce a fost sesizată cu rechizitoriul faptei. Ieri la Curtea de Apel, s-a judecat recursul, unde Mirică a cerut ca arestarea să-i fie înlocuită cu obligarea de a nu părăsi localitatea. Avocatul a susţinut că nu ar mai exista nici un motiv pentru ca Mirică să fie ţinut după gratii.

Apărătorul a explicat că acesta este suspendat din funcţia pe care a avut-o, iar posibilitatea întoarcerii sale în aparatul de stat este zero. Şi asta pentru că al său client va merge pe recunoaşterea faptelor, pentru a obţine o pedeapsă redusă cu o treime. Date fiind aceste aspecte, a mai explicat avocatul, Mirică va fi condamnat şi nu se va mai întoarce niciodată acolo unde a lucrat.

„A fost un cataclism”

Avocatul nu a scăpat ocazia de a-i ironiza pe cei de la DNA, care în opinia lui, au făcut un flagrant nu tocmai în regulă, date fiind procesele verbale care ar fi fost întocmite pe 9 august, iar consemnarea seriilor de pe bani s-ar fi făcut pe 10 august.

„A fost o capcană în care inculpatul a căzut, aşa cum, de altfel, a şi recunoscut”, a conchis avocatul. De cealaltă parte, procurorul gălăţean al DNA a cerut menţinerea arestării, precizând că nu a fost nicio capcană, ci pur şi simplu nu s-a ştiut exact ce va lua: banii sau bijuteriile.

„Pentru mine şi pentru cariera mea de 40 de ani a fost un cataclism ce s-a întâmplat. Sunt acum stigmatizat de colegi, de cunoştinţe. Din cei 40 de ani, 26 i-am lucrat cu instanţele, ca expert contabil judiciar. Nu cred că se impune starea aceasta de arest preventiv.

Nu mai sunt funcţionar public, iar starea mea de sănătate, dar mai ales cea a soţiei mă determină să vă cer să-mi înlocuiţi arestul cu obligarea de a nu părăsi localitatea”, a spus şi Mirică, atunci când i s-a dat cuvântul.

Citit 1544 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.