„Ne pasc sancţiuni de la UE”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înainte de a ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului actualul Cod de Dialog Social, liderul Sindicatului Liber „Educaţia”, Adrian Andrăşescu, a depus la Camera Deputaţilor un proiect de modificare a acestuia.

Sindicalistul ne-a făcut cunoscut faptul că deja a purtat discuţii cu parlamentari gălăţeni pe acest subiect. După ce legea care reglementează acest Cod a fost declarată constituţională, s-a spus că acesta este mai mult în favoarea angajatorului şi mai puţin în cea a angajaţilor.

„Fiind vorba despre o lege declarată constituţională, singura cale de a-i aduce modificări este iniţierea proiectului de către unul sau mai mulţi parlamentari”, ne-a spus Adrian Andrăşescu.

Nu din unitate, ci din ramură

În actualul Cod de Dialog Social, pentru constituirea unui sindicat este necesar un număr de cel puţin 15 angajaţi din aceeaşi unitate. Sindicalistul vorbeşte însă de cel puţin 15 angajaţi din aceeaşi ramură, precizând că în forma actuală se încalcă dreptul la liberă asociere şi organizare, bătut în cuie de Constituţie, dar şi de normele europene.

„Prin posibilitatea constituirii sindicatelor la angajatori diferiţi, oricărui salariat i se asigură dreptul de asociere sau de aderare la un sindicat”, a arătat Andrăşescu.

Diminuarea forţei sindicale

Sindicalistul mai spune că acţiunea la CEDO este deja în lucru.  El crede că România ar putea fi sancţionată prin decizie CEDO, dacă nu va modifica  actul normativ. Sindicalistul susţine că prin această lege s-a urmărit, de fapt, diminuarea considerabilă a forţei sindicatelor în negocieri.

Andrăşescu ne-a spus că acestui demers i s-a alăturat Sindicatul Liber din Învăţământ Tecuci, fiind posibil să vină şi Sindicatul Liber din Învăţământ „Gheorghe Caranica” din Brăila.

Citit 2620 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.