Contestarea contravenţiilor, doar la Judecătorie

Contestarea contravenţiilor, doar la Judecătorie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Camera Deputaţilor a aprobat săptămâna trecută proiectul de lege privind „mica reformă în Justiţie”. O modificare importantă care va fi adusă sistemul juridic din România, după punerea în aplicare a legii, constă în eliminarea căii de atac a recursului împotriva unei hotărâri prin care Judecătoria soluţionează plângerea formulată împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a unei sancţiuni.

Astfel, plângerile în materie contravenţională, de competenţa Judecătoriei, urmează a fi soluţionate de către această instanţă, în primă şi ultimă instanţă, decizia luată de judecătorii fiind definitivă. Cei din Ministerul de Justiţie au susţinut această măsură, susţinând că astfel nu se vor mai aglomera instanţele de judecată.

Ministrul Justiţiei  a arătat că în 2009 au fost 174.000 de cauze la judecătorii şi la instanţele superioare, cele mai multe fiind plângeri împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a amenzilor pentru nerespectarea regulilor de circulaţie.

La Galaţi, în 2009, judecătorii au avut de soluţionat 3.948 de contestaţii împotriva proceselor verbale de contravenţie. Toate aceste dosare au ajuns şi pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi. La acest număr s-au mai adăugat şi alte dosare venite de la Judecătoriile de la Lieşti, Tecuci şi Târgu Bujor.

După ce legea va intra în vigoare, aceste dosare se vor opri la judecătorii, chiar dacă instituţiile care au aplicat amenzile au pierdut pe fond aceste procese. 

Citit 1038 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.