Parchetul local - dosare multe, procurori puţini

Parchetul local - dosare multe, procurori puţini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai bine de 2.500 de cauze soluţionate, peste 800 de… „iertaţi”! *

Într-o discuţie pe care am avut-o zilele acestea, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, cu Ionel Gâlcă şi Liliana Constanda, prim-procurorul şi, respectiv, prim-procurorul adjunct al instituţiei, am avut prilejul de ne forma o imagine despre activitatea procurorilor de aici în semestrul I al anului în curs.

Pe scurt, în 6 luni din acest an, au fost soluţionate 2.543 de cauze, numărul total al învinuiţilor şi inculpaţilor  fiind de 1.410; 334 dintre aceştia au şi fost trimişi în judecată, 39 4 în stare de arest preventiv.

În cazul a 866 de învinuiţi au fost aplicate prevederile art.18 indice 1 din Codul penal al cărui conţinut se referă la „faptele care nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni”.

În aceeaşi perioadă, în activitatea de urmărire penală proprie efectuată de procuror au fost soluţionate 25 de cauze. Dintre acestea, în trei cazuri a fost depăşit termenul de 6 luni de la prima sesizare.

La sfârşitul semestrului I, tot la capitolul activitatea de urmărire penală proprie, au rămas de soluţionat 39 de cauze. Operativitatea soluţionării cauzelor a atins nivelul de 88 la sută.

Peste 2.500 de cauze… supravegheate

Un alt capitol important al activităţii procurorilor de la parchetul local Galaţi şi anume acela de supraveghere a cercetărilor făcute de organele poliţie, în primul semestru din 2010 au fost rezolvate 2.518 cauze din care 231 prin rechizitoriu, dispunându-se, totodată, trimiterea în judecată a 334 de persoane, din care 39 în stare de arest preventiv.

Din totalul de 2.518 cauze, 356 au fost soluţionate într-un interval de timp mai mare de şase luni de la prima sesizare. Operativitatea de soluţionare  la acest segment a fost de 88,32 la sută. În aceeaşi perioadă, procurorii au restituit organelor de cercetare penală 16 dosare în vederea completării cercetărilor.

Un stoc fabulos de peste 10.000 de dosare nesoluţionate încă

Trebuie reţinut şi amănuntul important că stocul dosarelor aflate în lucru la instituţia de care vorbim este de 10.594, în 739 dintre acestea fiind, totuşi, începută urmărirea penală. Evident această grămadă de dosare s-a adunat şi  în cursul anilor trecuţi.

Motivele nesoluţionării miilor de cauze

Mulţimea dosarelor ce se adună la Parchetul local reprezintă expresia nivelului infracţionalităţii gălăţene, care, an de an, se situează între primele pe ţară. Nivelul uriaş de muncă, precum şi complexitatea cauzelor   înregistrate la această instituţie se repartizează la o schemă de cadre (procurori) permanent incompletă.

Practic şi în această perioadă se lucrează cu jumătate din efectivul necesar. Prin efect direct de bumerang, acesta este, după cum ne-au confirmat şi conducătorii instituţiei, unul dintre motivele importante pentru care unele cauze nu pot fi soluţionate într-un timp rezonabil de la sesizare, adică într-o lună de zile. De aceea şi dosarele se „reportează” de la un an la altul.

Nu în ultimul rând, operativitatea de soluţionare este grevată de complexitatea cauzelor înregistrate, dar în unele cazuri şi de ritmul în care poliţiştii, la rându-le, reuşesc să ducă la bun sfârşit activitatea de cercetare penală într-un dosar sau altul.

Citit 911 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.