Nu plătiţi de două ori sănătatea!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Problemele contribuţiilor sociale pentru cei care încasează drepturi de autor au fost dezbătute de toată lumea, fiecare susţinând un alt punct de vedere. Contribuţiile la sănătate au fost cele care au ridicat cele mai multe probleme.

Pentru a înţelege exact cum ar trebui să se procedeze într-un caz în care omul are carte de muncă, dar încasează şi drepturi de autor, am stat de vorbă cu Mariana Totolici, avocat specializat pe dreptul muncii.

„Dacă e să o judecăm pe cale juridică, nu putem pune norma înaintea ordonanţei. Dacă am o ordonanţă dată de Guvern, norma metodologică nu poate face decât să îmi explice cum să aplic Ordonanţa. Orice este prevăzut în norme, dar contrazice ordonanţa, nu poate fi valabil”.

„Normele de aplicare pentru ordonanţa de urgenţă spun că depunerea declaraţiilor şi plata contribuţiilor la sănătate se fac conform Legii 95/2006. Această lege, la art. 257, prevede că cei care au şi carte de muncă şi drepturi de autor nu plătesc de două ori contribuţii la asigurări de sănătate. Mai pe scurt, aceste norme metodologice încalcă Legea 95/2006”.

„Aceeaşi problemă a fost cu ceva timp în urmă, când Casa de Sănătate îi obliga pe cei care au şi alte venituri (contracte de închiriere etc) să plătească contribuţii şi pentru aceste venituri. Au fost procese pe rol, oamenii au dovedit că au carte de muncă şi că plătesc contribuţiile la sănătate şi au avut câştig de cauză. Acum, din dorinţa lor de a face cât mai mulţi bani la buget, repetă aceeaşi greşeală”.

„Casa de Asigurări de Sănătate nu are decât să mă caute şi să îmi trimită o somaţie. În acel moment, pe baza unei contestaţii, mă adresez instanţei de judecată şi îi pun pe judecători să îmi interpreteze legea. Singura instituţie care poate decide în acest caz este instanţa de judecată”.

„Aşadar, dacă aveţi carte de muncă şi încasaţi şi drepturi de autor nu aveţi nici un motiv să plătiţi de două ori contribuţii la sănătate. Iar în momentul în care veţi primi amendă, pentru că sunt stabilite şi contravenţii, apelaţi la instanţă. Repet, din dorinţa  celor de la putere de a face cât mai mulţi bani la buget au uitat de existenţa prevederilor legii şi o încalcă în mod evident”.

Acelaşi lucru a fost susţinut public şi de directorul Casei Naţionale de Sănătate, fapt contrazis însă de directorul executiv de la Casa Judeţeană.

Citit 827 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.