Contribuim mai mult, avem punctaj mai mare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi 25 august este ultima zi de depunere a declaraţiilor de venit la Casa Judeţeană de Pensii, formularul nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, aşa cum s-a întâmplat cu declaraţia care trebuie depusă la AJOFM. 

Totuşi, Casa Naţională de Pensii a publicat pe site-ul propriu un formular, care trebuie completat de persoana care realizează drepturi de autor sau este PFA şi depus până astăzi, inclusiv, la Casa Judeţeană de Pensii.

„Noile contribuiţii la pensii contribuie la calculul pensiei. Deja au apărut modificări la normele metodologice, prin care se precizează că aceste contribuţii se aplică la punctaj, aşa cum este şi acum, pe baza Legii 19. Adică, pensia se va calcula în funcţie de cât s-a contribuit”.

„S-a discutat foarte mult despre faptul că un om trebuie să cotizeze, pe drepturi de autor, 45 de ani pentru a realiza stagiul minim de cotizare de 15 ani. Există deja propunere de modificare pentru ca stagiul de cotizare să fie complet, pe un raport de unu la unu. Mai exact, dacă am lucrat 10 ani pe drepturi de autor, să am şi 10 ani de cotizare. Pensia o să fie calculată pe punctaj, aşa cum este şi normal, cum se face şi în acest moment, în funcţie de suma cotizată”.

„În schimb, asupra venitului la care se plăteşte contribuţia individuală, pentru că nu se plăteşte şi diferenţa până la contribuţia integrală (inclusiv partea angajatorului, aşa cum e în cazul tuturor salariaţilor, adică 31,3 la sută), se va lua în calcul o treime la punctaj. Pentru că atât reprezintă de fapt contribuţia omului la pensii”, a declarat purtătorul de cuvânt CJPAS Galaţi, Greta Ioniţă.

Dânsa a explicat şi cum trebuie să fie calculată contribuţia la pensii: „Din venitul brut se scad cheltuielile deductibile (n.r. cei 20 sau 40 la sută). Aşa se obţine venitul net la care se aplică procentul de 10,5 la sută. Suma rezultată este exact ceea ce trebuie să plătească omul fie la casieria instituţiei, fie în contul deschis la Trezorerie şi pe care noi le-am trecut deja în declaraţii”.

Pe scurt, contribuim mai mult la pensii, ne creşte punctajul pe baza căruia vom încasa pensie, atunci când vom atinge vârsta de pensionare.

Citit 699 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.