Gălățean condamnat definitiv pentru fraude pe internet. A spălat banii hackerilor pentru o afacere cu fonduri europene

Gălățean condamnat definitiv pentru fraude pe internet. A spălat banii hackerilor pentru o afacere cu fonduri europene
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Un gălățean care a încercat să-și pună pe picioare o afacere prin programul Start-Up Nation a ajuns în atenția FBI și mai apoi a procurorilor români după ce, timp de ani de zile, a spălat banii unor infractori americani în schimbul unor comisioane. Bărbatul a motivat că avea nevoie de bani să-și pună afacerea pe picioare și să aibă un trai prosper, asemenea clienților care îi treceau pragul atelierului de recondiționări auto. 

40.000 de euro ar fi fost suma pentru care gălățeanul Marius D.N. s-ar fi pretat la a intra într-o inginerie penală, de spălare de bani în scopul obținerii de comisioane.

S-a întâmplat când tânărul a vrut să înceapă o afacere prin programul Start-Up Nation, prin care să-și pună bazele unui atelier de recondiționări auto. Ar fi încercat, au susținut procurorii DIICOT Galați, să-i obțină prin transferarea banilor trimiși prin Western Union de la diverși indivizi din SUA, și transformarea acestora în bitcoin, în schimbul unui comision de zece la sută din valoarea fiecărei tranzacții. Șase persoane care îi trimiteau constant bani gălățeanului ar fi fost identificate de FBI, printre aceștia aflându-se și un individ arestat în mai multe rânduri pentru fraudă și utilizarea ilegală a cardurilor de credit. Problema cea mare a fost că gălățeanul, pentru a nu trezi suspiciuni, s-ar fi folosit, la ridicarea banilor și transformarea acestora în monedă virtuală, de 19 cărți de identitate false. Cu aceste documente ar fi scos aproximativ 60.000 de dolari de la oficii Western Union, cu care a cumpărat bitcoin. O angajată a unui oficiu Western Union a realizat că se folosește de un act fals, dar gălățeanul a fugit înainte să fie dat pe mâna polițiștilor. În fața anchetatorilor, antreprenorul a declarat că s-a hotărât să devină infractor, acceptând ofertele găsite pe Darkweb, o rețea de comunicare care se suprapune rețelei globale de internet, pentru a-și salva afacerea, dar și pentru a avea un trai prosper, asemenea celor care veneau la atelierul lui cu bani mulți și mașini scumpe. Strategia l-a costat în primă instanță o condamnare, din partea Tribunalului Galați, la un an și 5 luni de închisoare cu suspendare pentru deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori. Pedeapsa i-a fost redusă la 11 luni de închisoare, cu suspendare, printr-o sentință definitivă pronunțată de Curtea de Apel Galați, pe 6 ianuarie 2023. 

Citit 4408 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 12:31

1 comentariu

  • postat de Merge treaba .
    Miercuri, 11 Ianuarie 2023 18:35
    108.245.201.***
    11 luni cu suspendare ? As face si eu niste bani asa ....cine e tipul ca sa-l contactez ...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.