Anual, 40 de români la export!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Biroul „Urmăriri” din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale Galaţi, 8 agenţi de poliţie, 4 în Galaţi şi 4 în judeţ, au de muncit din greu pentru  a-i aduce acolo unde trebuie pe cei care au de executat mandate de arestare şi nu-s de găsit. Ştiţi câte asemenea mandate de executare a unor pedepse revin pe capul fiecărui poliţist? Cam 50-60.

Altfel, un ofiţer şi doi agenţi se ocupă de dispariţii, de cadavre, de bolnavi psihic, de persoane cu identitate necunoscută, de persoane ce trebuie obligate la tratament, de toxicomani;  fac escortări de persoane. Destulă bătaie de cap.

72 în două săptămâni, 500 într-un an

„În 2010, ne spune comisarul şef Iulian Vizitiu, şeful biroului, batem recordul la mandate de executare primite spre soluţionare. În două săptămâni am avut 72. După vacanţa judecătorească va fi iar un boom. Oricum, într-un an primim cam 500 de mandate de executare a unor pedepse”. 

Pe unde îi găsesc poliţiştii pe cei ce au mandate de arestare? Umblă după ei prin păduri, pe dealuri, pe la stâni, prin bordeie. Agenţii de la „Urmăriri” mai au de „cărat” afară, în vederea extrădării, încă 55 de persoane arestate încă din 2009 în diferite ţări ale Europei, persoane care, normal, trebuie extrădate. „Anual, trimitem la export 40 de români cu mandate europene emise în alte ţări, completează comisarul şef Iulian Vizitiu.

Luxemburgul nu extrădează

Sunt şi ceva probleme cu procedurile. De exemplu, completează comisarul şef Iulian Vizitiu, în unele ţări europene, trecerea frauduloasă a frontierelor de stat nu este considerată infracţiune; de asemenea, conducerea fără permis nu e infracţiune, nici abandonul de familie şi… La noi sunt infracţiuni, la alţii nu sunt şi de aici apar probleme de corelare, de îngreunare a unor proceduri şi aşa destul de complicate.

În plus, dacă ai de adus din Luxemburg un cetăţean pe numele căruia s-a emis mandat de arestare, nu-l poţi aduce, pentru că, pur şi simplu, autorităţile din Luxemburg nu extrădează!

De curând, a apărut o altă noutate pentru grupul mic de agenţi de la „Urmăriri”: au început să primească şi mandate europene de arestare din spaţiul Schengen.

Citit 1417 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.