Mamă și copii, bătuți și terorizați de un tată abuziv. Mărturii din infernul violenței domestice

Mamă și copii, bătuți și terorizați de un tată abuziv. Mărturii din infernul violenței domestice
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Peste 270 de persoane, majoritatea femei, au fost agresate zilnic în România, în propriile locuinţe, în anul 2022, lucru care nu ne poate surprinde, ținând cont de faptul că încă mai există indivizi, vizibili și încurajați uneori chiar și în mediul online, care consideră că femeia este un obiect, care le aparține și pe care îl pot modela după bunul plac, de cele mai multe ori cu o "corecție" zdravănă, pentru a-și impune falsa bărbăție și autoritate.

Deși statisticile arată că în primele patru luni ale anului 2023 s-au înregistrat peste 1.100 de cazuri în plus comparativ cu anul trecut, de la 16.667 la 17.792 de fapte, conform Poliţiei Române, cu siguranță numărul cazurilor de acest gen este mult mai mare, dar victimele aleg să nu apeleze la sprijinul autorităților de frică, de rușine sau de dragul copiilor.

Printre organizațiile care luptă pentru stoparea acestui fenomen în Galați se află și Fundația "Familia", care vine în sprijinul victimelor violenței domestice și le oferă adăpost la Centrul de Recuperare, acreditat de instituțiile abilitate.

Bătută și umilită pentru că devenea mamă

Una dintre victimele violenței domestice este M., pe care am cunoscut-o la Centrul de Recuperare al fundației. M. are 25 de ani și a venit la centru în urmă cu două săptămâni, după mulți ani în care a îndurat agresiuni fizice, verbale, psihice și financiare din partea soțului. Calvarul a început pentru M. în urmă cu patru ani, când a venit pe lume fetița lor. "Violența verbală a apărut atunci când am născut fata, însă măcar atunci nu mă lovea. A început să mă compare cu mama și cu sora lui, nimic din ce făceam eu nu era bine, mereu găsea ceva de care să se lege și să îmi spună că ele fac mai bine, iar eu nu sunt bună de nimic. Sora lui, încă de când am rămas prima dată însărcinată cu fata, a dezvoltat o antipatie față de mine și a început să se bage în relația noastră. Ea își dorea foarte mult o fată și mi-a reproşat că eu am făcut fată din prima, iar ea are trei băieți", ne-a povestit M.

Acesta a fost doar începutul vieții de coșmar pe care femeia a trăit-o ani în şir, chinurile fizice venind atunci când și-a anunțat soțul că mai așteaptă un copil. În momentul în care bărbatul a aflat de sarcină, s-a năpustit asupra ei și a început să o lovească pentru prima dată, pentru că nu își mai dorea un copil. Însărcinată fiind, fără alt sprijin și pentru că era prima abatere, femeia a ales să creadă în iluzia schimbării și în cuvintele pline de fals regret ale bărbatului, care îi cerea ulterior iertare, astfel că a rămas în casa care avea să îi devină sursa tuturor coșmarurilor.

Alungată de mamă, nevoită să revină la abuz 

Femeia își amintește că, atunci când fiul său avea opt luni, în urma unui conflict provocat de infidelitatea bărbatului, acesta a bătut-o până a umplut-o de sânge. Acest episod tragic a determinat-o să își ia copiii și să fugă din casă, când agresorul a adormit. Neavând unde să se ducă, tânăra a dormit împreună cu cei doi copii mici în stația de autobuz din sat, până dimineață, când s-a urcat în primul microbuz spre satul în care locuia mama sa. După două luni în care a locuit la mama sa, aceasta i-a spus că nu o mai poate găzdui și a alungat-o, pentru a nu o face de râs în sat. Femeia a ajuns astfel din nou în casa abuzatorului, care venise cu ocazia zilei sale de naștere cu un buchet de flori și cu noi scuze și promisiuni.

Deși bărbatul a promis că nu va mai repeta greșelile, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor de violență domestică, seria bătăilor pe care femeia le-a îndurat timp de peste trei ani nu s-a oprit. "După două săptămâni, a început iar. Mă bătea din orice, și pe mine, și pe fată. Dacă fata nu mai putea să mănânce, o bătea pentru că nu a terminat tot din farfurie. Uneori consuma și alcool, însă nu doar atunci mă bătea, mă bătea și beat, și treaz. De fiecare dată când bea, îi dădea și băiatului să bea cu el, deşi era foarte mic. Așa se mândrea el că are băiat. Dacă interveneam, mă bătea. Când a făcut băiatul doi ani, nu am mai intervenit, de frică. L-am lăsat în pace, i-a dat mult să bea celui mic, i-a fost în noaptea aia rău și lui, și copilului, la cât băuseră. Și atunci mi-a zis că e tot vina mea, că nu l-am hrănit bine", a mărturisit femeia, vizibil afectată. 

Ironizată de oamenii legii, din cauza "nepotismelor"

Observând gravitatea faptelor din casa în care cei doi adulți trăiau alături de doi minori, am pus întrebarea care probabil se află pe buzele tuturor, de ce nu a apelat la sprijinul autorităților. Plângând, femeia ne-a mărturisit că a sunat la poliția din sat de nenumărate ori, însă a fost tratată cu ironie și derâdere de oamenii legii. "Vărul lui era șeful de post la noi în sat şi din acest motiv nu m-a ajutat nimeni. I-am sunat o dată și m-au întrebat dacă mi-am făcut abonament la ei, de îi sun atât de des. Îi mai dădeau amenzi, o dată am primit un ordin temporar de protecție, atunci am fost și plecată două luni la mama, însă când nici ea nu m-a mai primit, nu am mai avut unde să mă duc și m-am întors", a povestit femeia.

Picătura care a umplut paharul a fost ultima agresiune a bărbatului. Furios că a fost surprins, pentru a treia oară, de soție în timp ce discuta, în mediul online, cu o altă femeie, bărbatul și-a vărsat frustrarea și nervii atât asupra lui M., cât și asupra propriului copil, în vârstă de numai doi ani și zece luni. "Când l-am prins că vorbea pe internet cu o altă fată, s-a enervat și a început să mă lovească. În timp ce dădea în mine, băiatul cel mic a rupt din greșeală o floare din casă, iar el a găsit pretextul și a început să-și verse nervii și pe copil", ne-a mărturisit femeia printre lacrimi.

Deși sună ciudat, speranța a apărut în viața femeii după ultima agresiune, când, în urma apelului de urgență, nu au mai venit polițiștii din sat. Conform spuselor femeii, postul de poliție funcționa într-un anumit interval orar, din lipsă de personal, astfel că apelul său disperat a fost redirecționat automat la 112 și a venit un echipaj dintr-un oraș apropiat, care a ajutat-o și a îndrumat-o spre Centrul de Recuperare al Fundației "Familia", care acum i-a devenit casă. Femeia beneficiază aici de suport juridic, fiind în plin proces de divorț și luptând pentru custodia copiilor, consiliere psihologică și, cel mai important, liniștea unui cămin sigur, în care violența și cearta sunt doar niște amintiri neplăcute.

Fundația "Familia" readuce speranța în viața victimelor

La fel ca în cazul lui M., Fundația "Familia" redă încrederea, pierdută în ani întregi de abuzuri, femeilor care, de frică să nu rămână sub cerul liber, îndură agresiuni de neînchipuit. Cu o experiență de 20 de ani în lupta împotriva violenței domestice, Fundația "Familia" vine în sprijinul femeilor, de cele mai multe ori însoțite de copii, cu un loc cald în care să stea în siguranță.

Deși inițial, în 2003, Centrul de Recuperare avea 20 de locuri disponibile, din cauza modificărilor legislative, din 2020, a ajuns la o capacitate de 15 locuri, care din păcate este insuficientă în raport cu solicitările. "Suntem singurul ONG din regiunea de sud-est a României care oferă servicii de cazare pentru victimele violenței domestice. Solicitările sunt foarte multe, însă din cauza numărului limitat de locuri, prioritate au victimele din municipiul și județul Galați. Am avut solicitări și din alte orașe, însă nu am putut oferi decât consiliere juridică telefonică", ne-a declarat Mariana Robea, director executiv al Fundației "Familia".

Totodată, am aflat că majoritatea femeilor abuzate nu își cunosc drepturile legale și nici nu știu unde trebuie să apeleze pentru ajutor, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care rămân în situațiile critice de acasă. Odată ajunse la Fundația "Familia", acestea își află drepturile și iau decizii benefice pentru o nouă viață, una fără abuzatorul de care, majoritatea, se considerau dependente din punct de vedere financiar, psihic, emoțional și social. Femeile descoperă că pot trăi, își pot crește copiii și se pot descurca și fără agresorii care profitau până deunăzi de slăbiciunile lor.

"Victimele violenței domestice trebuie să știe că trebuie să apeleze la DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului), pentru că se va găsi cu siguranță o soluție, și să anunțe organele de poliție. Este foarte important ca victimele să adune probe, atât înregistrări vocale, cât și poze, să își scoată certificate medico-legale, pentru a demonstra vinovăția agresorului. Degeaba pleci și nu faci nimic după ce pleci. Cel care rămâne trebuie ca, într-o formă sau alta, să primească o lecție, fie că este un ordin de restricție sau un dosar penal", a adăugat Mariana Robea.

Multe dintre victime nu pleacă din mediul abuzator din cauza sentimentului de vinovăție. Acestea ajung să creadă că sunt vinovate pentru ceea ce li se întâmplă sau că asta merită, astfel că își apără agresorii, găsindu-le justificări pentru actele de violență. În această categorie intră și femeile care, deși ajung la Centrul de Recuperare al fundației, se întorc la agresori după o perioadă de timp, motivând că iubirea nu le permite să renunțe la persoana care, din păcate, nu le întoarce dragostea și profită de naivitatea femeilor care cred în iluzia schimbării miraculoase.

Un alt aspect important este faptul că violența nu este doar de natură fizică. Violența poate fi și verbală, emoțională, socială (îndepărtarea de familie și prieteni), financiară (agresorul gestionează banii, inclusiv banii victimei), iar oricare dintre acestea pot fi pedepsite, dacă sunt adunate probe. 

Victimele au nevoie de fundație, iar fundația are nevoie de noi

Fundația "Familia" și Centrul său de Recuperare, fiind de utilitate publică, se bazează exclusiv pe subvențiile Primăriei Galați, donații și sponsorizări, motiv pentru care orice ajutor este binevenit. Având sprijinul Cantinei de Ajutor Social Galați, în ceea ce privește hrana, această arie este acoperită, însă, ca în orice casă, nevoile sunt mult mai multe.

"Fundația are nevoie de igienizare. Sute de persoane vin și pleacă de aici. Este necesar tot ce înseamnă var, reparații la centrală, sistem de canalizare, băi, renovarea WC-urilor, calorifere noi, partea aceasta de instalații și partea tehnică", a mărturisit Mariana Robea. Totodată, orice persoană care poate ajuta cu mâna de lucru este binevenită pentru a contribui la renovarea locului care adăpostește victimele de mediul violent din care provin. De asemenea, cei care doresc să doneze haine sau rechizite pot contacta fundația, începutul de an școlar fiind mereu o perioadă dificilă. Cei care vor să doneze bani pentru a crea un loc mai primitor pentru femeile aflate la ananghie pot dona în contul Fundației "Familia": RO03RNCB0141032884420001

Citit 3668 ori Ultima modificare Luni, 10 Iulie 2023 21:04

3 comentarii

  • postat de Tirpitz
    Sâmbătă, 08 Iulie 2023 10:09
    82.76.159.***
    Femei proaste, lipsite total de educatie, sarantoace dar cu multi copii si soti violenti, au familie, nu? DGASPC reactioneaza doar la sesizari, in rest nu fac controale inopinate la fam. sarace, nu cred ca au vreo statistica cu aceste fam. habar nu au ce se intampla pe teren, stau in birouri, atat.
    0
    0
  • postat de florin
    Sâmbătă, 08 Iulie 2023 09:22
    46.97.176.***
    Cum putem sa ne asteptam ca persoanele de oricare virsta care sunt cu probleme sa fie ajutate de structurile statului cind linga Bucuresti ,Voluntari zeci de batrini au fost batjocoriti cu largul concurs al politicienilor de frunte ai acestei tari?Domnilor și doamnelor suntem pe cont propriu!Nu av
    0
    0
  • postat de Fbhfhf
    Sâmbătă, 08 Iulie 2023 09:19
    51.179.44.***
    Poliția este o mizerie inutilă si costisitoare. Abuzatori in familie au fost , sunt și din păcate vor fi mereu din păcate. Sper ca polițiștii ăia să fie trași la răspundere dar e putin probabil să se întâmple asta pentru că se acoperă unii pe alții la infracțiuni.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.