Șefă din Fiscul gălățean, condamnată la cinci ani de închisoare

Șefă din Fiscul gălățean, condamnată la cinci ani de închisoare
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Fosta șefă a Serviciului Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare pentru că a pretins și a luat șpagă ca să ”ierte” două firme cu datorii mari la bugetul de stat. Decizia Tribunalului, prin care mai sunt trimiși după gratii un inspector și patronul celor două firme, nu este definitivă și a fost deja atacată la Curtea de Apel. 

Sentința prin care Mariana Ion-Cozma, fosta șefă a Serviciului Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită a fost dată de Tribunalul Galați zilele trecute. Decizia, dată în primă instanță, vizează fapte petrecute în urmă cu circa zece ani și care au ca obiect primirea de mită de către funcționara care avea, printre altele, atribuții de control. Odată cu Mariana Ion-Cozma a fost condamnată și Roxana-Cristina Grigorescu, care, la acel moment, era inspector principal la serviciul amintit. Aceasta a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, în timp ce Cătălin Dan Crihană, administratorul unor firme din Galați, a primit doi ani de închisoare pentru dare de mită, la care s-au adăugat 733 de zile de închisoare dintr-o pedeapsă de șapte ani la care fusese condamnat anterior. În ceea ce îl privește pe acesta din urmă, nu pedeapsa închisorii este cea mai grea, ci obligațiile fiscale de aproape 100.000 de euro pe care va trebui să le achite, conform deciziei instanței. Tribunalul a hotărât că afaceristul va trebui să vireze în conturile Fiscului, aferente celor două firme vizate de controale pentru că a dat mită, TVA-uri deduse nelegal și impozite neachitate în valoare totală de 481.319 lei. Aceste sume, Crihană va trebui să le achite în solidar cu alți doi complici, Liviu Dan Roman și Nuți Răutoiu, judecați în același dosar.

Șpaga, mascată în burse

Conform rechizitoriului prin care a fost trimisă în judecată, Mariana Ion-Cozma ar fi pretins și ar fi primit de la Cătălin Dan Crihană, prin intermediar, sumele de 4.500 lei și 2.900 lei, în ianuarie 2013 și în septembrie 2014, pentru ca în schimb să favorizeze două societăți comerciale, cu ocazia unor controale inopinate. La una dintre cele două ”înțelegeri”, intermediară ar fi fost Roxana-Cristina Grigorescu, la acea dată inspector la Fisc. Pentru a nu da de bănuit, cele două sume au fost ”mascate” prin două contracte prin care firmele administrate de Crihană acordau burse private fiului Marianei Ion-Cozma. În schimbul acestora, mama-șefă la Fisc ar fi urmat să avizeze favorabil controalele la cele două societăți ale lui Crihană, în ciuda faptului că acestea aveau nereguli în acte și mari datorii la bugetul de stat. Realitatea care se dorea a fi trecută cu vederea consta în faptul că administratorul înregistrase în evidențele contabile achiziții nereale de mărfuri, pentru a se sustrage de la plata de taxe și impozite în valoare de 481.319, exact suma stabilită de Tribunal spre a fi restituită. 

 

 

 

Citit 8054 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 12:10

6 comentarii

  • postat de cernea
    Marți, 30 Ianuarie 2024 14:03
    95.76.1.***
    Cucoanele de la fisc care făceau greva sa li se mărească salariile sunt line de ele , cu salarii mari, indiferente unele chiar nesimțite fata de cetățeni care le plătesc , majoritatea nu se dau innapoi de la mita.cand vor înțelege ca slujba lor este pentru cetatean ptr. Ca el le plătește.
    0
    20
  • postat de AGAMITA DANDANACHE
    Marți, 30 Ianuarie 2024 10:04
    86.35.208.***
    La mititica va sta in separeu dotat cu Tv, internet si SPA, va scrie cateva carti despre cum sa nu fii prins cand primesti mita, iar dupa, va fi recompensata cu PENSIE SPECIALAAA.
    4
    34
  • postat de Piramida șpăgii
    Marți, 30 Ianuarie 2024 06:11
    51.179.111.***
    Am convingerea că pentru ce a fost prinsă sunt firmituri.Nu cred că lua șpagă de capul ei și cred că erau alții în spatele ei adică o piramidă.Avea un salariu imens cu numeroase beneficii și gratuități și nu avea motive sa ia șpagă.Ancheta nu trebuie să se oprească la acești acari păun.Tot psd e?
    1
    36
  • postat de Hei rup
    Marți, 30 Ianuarie 2024 02:35
    5.13.155.***
    Ma mir ca nu s-a prescris sau mai avea oleaca si gata si apoi bine mersi cu totii.
    1
    30
  • postat de un cetatean
    Marți, 30 Ianuarie 2024 00:35
    84.232.168.***
    4.500 lei și 2.900 is spaga? ma faci sa rad ..astia sunt marii corupti? de aia nu merge economia, tara? 5 ani pentru 5000 lei? Pai marii rechini care invart zeci de milioane si mai mult, cat ar trebui sa ia? Daca fura un milion si ungea si justitia cu vreo cateva sute de mii iesea alba ca neaua.
    0
    36
  • postat de Fiscul controlează și terorizează doar oamenii corecți
    Luni, 29 Ianuarie 2024 23:04
    51.179.111.***
    Păi noi tot vedem pe stradă interlopi care nu au muncit o zi în viața lor și îi vedem ca trăiesc în lux. Putem presupune că se ia în continuare șpagă la fisc de nu sunt controlați ăștia? Vedem o grămadă dintr-astia cu case cu turnulețe cu mașini de lux, pești plini de bani. De asta nu ii controlaț
    3
    117

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.