Judecătoria, sub „asediul” zecilor de mii de cauze

Judecătoria, sub „asediul” zecilor de mii de cauze
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şeful Judecătoriei Galaţi, magistratul Diana Oancea, nu a făcut niciodată un secret din faptul că  instanţa pe care o conduce are un volum mare de lucru şi  nu are spaţiu. Oancea ne-a făcut cunoscut faptul că cea mai mare încărcătură de dosare o are pe Secţia civilă, ajungându-se în situaţia în care fiecare dintre cei 15 judecători să aibă de soluţionat câte 2.266 de cauze.

„Tot ceea ce nu se consideră a fi urgenţă primeşte deja termene pentru iunie 2011, iar altele chiar după vacanţa judecătorească, adică undeva în luna septembrie. Un simplu calcul ne arată că judecătorii Secţiei Civile au studiat 1.888 de dosare din cele peste 2.200”.

„Din ianuarie şi până acum, la Judecătorie s-au înregistrat 24.400 de dosare dintre care cam 2.000 sunt cauze penale. La acest număr se mai adaugă şi alte 12.000 de dosare, rest de anul trecut. Practic, vorbim despre peste 34.000 de cauze”, ne-a spus Oancea.

Urgente şi nu prea…

În categoria urgenţelor care primesc termene scurte, de 15 zile, maxim o lună şi jumătate, intră: ordonanţele preşedinţiale, contestaţiile la executare, pensiile alimentare, tutela, încuviinţările la executare silită, transformările amenzilor, plângerile refugiaţilor etc.

Divorţurile însă nu intră în această categorie, dar preşedintele Judecătoriei ne-a spus că sunt rezolvate de „mica reformă în justiţie”, care lasă posibilitatea cuplurilor să se despartă fie la starea civilă unde s-a încheiat căsătoria, fie la un notar, oriunde în ţară.

S-a rezolvat, nu se poate!

Cât despre spaţiu, preşedintele Judecătoriei ne-a spus că a făcut o serie de demersuri şi chiar a cerut 5.000 de metri pătraţi de la o unitate militară de pe strada Traian.

„De curând am primit o adresă prin care sunt înştiinţată că nu am primit aprobare  ca să mi se transmită dreptul asupra celor 5000 de metri pătraţi solicitaţi. Ceea ce înseamnă că vom rămâne în continuare aici”, ne-a mai spus Oancea. 

CITEŞTE ŞI Poveşti de viaţă -  la topit

Citit 1324 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.