BKO VIDRA, dosarul-mamut

BKO VIDRA, dosarul-mamut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un dosar impresionant s-a anunţat a fi, în urmă cu patru ani, cel cu nume de cod „BKO-VIDRA”. 60 de persoane au fost cercetate iniţial în cazul unor furturi din Combinat, cu un prejudiciu estimat atunci la un milion de lei.

La acea vreme, cazul a fost prezentat pe larg în presă şi s-a vorbit despre o grupare care sustrăgea aluminiu, cupru, feroaliaje, produse finite şi piese industriale. În această „afacere” au fost angrenaţi angajaţi ai Combinatului, ai firmei de pază de pe platformă şi indivizi din exterior, iar liderii erau consideraţi a fi câteva persoane care erau şi administratori de firme.

Dacă iniţial, în timpul anchetei au fost patru persoane arestate, acum toţi cei 27 de inculpaţi sunt liberi, mai puţin unul care este însă închis într-un alt dosar. În martie 2010, dosarul a ajuns la Judecătorie cu 27 de inculpaţi şi 105 martori, iar ancheta este cuprinsă în zece volume. Ieri, acest dosar a avut termen la Judecătorie, unde au fost audiaţi mai mulţi martori.

Unul dintre aceştia „a uitat” să iasă din sală la un termen şi a fost audiat ieri. Altul şi-a schimbat declaraţia şi a fost trimis spre cercetare pentru mărturie mincinoasă, ieri precizând că-şi schimbă din nou declaraţia, dar aşa cum a fost dată la procuror.

Acest lucru îl ajută să pună capăt cercetării penale în dosarul de mărturie mincinoasă. Un alt martor a vorbit ieri despre un şofer care a intrat acum patru ani pe poarta de acces a Combinatului, dând un nume, dar indicându-l pe cel aflat în boxă.

Omul a recunoscut cinstit că după atâţia ani îi vine greu să-şi amintească toate detaliile, dar a rămas la persoana celui pe care l-a indicat. Tot în acest dosar, un avocat care nu s-a prezentat ieri a fost amendat cu 1.000 de lei, dar nici martorii care nu au venit nu au scăpat, fiind sancţionaţi tot cu 1.000 de lei.

Următorul termen se va desfăşura peste două luni, dar rămâne de văzut care va fi soluţia în ceea ce-i priveşte pe cei 27 de inculpaţi. De remarcat este faptul că un asemenea număr de persoane îl găseşti doar la dosarele instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Citit 1851 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.