Gălăţenii, mai violenţi şi mai… căsătoriţi, în 2008

Gălăţenii, mai violenţi şi mai… căsătoriţi, în 2008
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 2.476 de cupluri gălăţene au spus „Da” în faţa ofiţerului stării civile, în timp ce doar 1.482 au divorţat * Mai multe contestaţii ale şoferilor * Gălăţenii, mai violenţi în 2008 faţă de anii anteriori

La Judecătoria Galaţi situaţia personalului nu se schimbă. Nici anul acesta nu sunt mari şanse de a se modifica ceva. Două judecătoare care şi-au făcut stagiatura la Galaţi şi care au trecut cu brio de examenul de stagiare nu au vrut să se ocupe în continuare de dosarele gălăţenilor, multe la număr. Să fie oare şi acesta un motiv pentru care nimeni nu îşi doreşte un început de carieră la Judecătoria Galaţi? Acelaşi cerc vicios ca întotdeauna: lipsa de personal duce la înmulţirea dosarelor, iar numărul mare de dosare îi sperie pe noii judecători care ar putea veni la instanţa gălăţeană. În anul 2008 o parte dintre judecători au schimbat macazul şi au trecut din penal în civil sau invers. Pentru a se face o evidenţă a judecătorilor de penal sau de civil care activează la judecătorie, conducerea a cerut Consiliului Superior al Magistraturii înfiinţarea secţiilor. Cererea a fost aprobată, dar nu a fost încă pusă în practică. Dar, să vedem cam care a fost situaţia motivelor de judecată anul trecut.

Între soţi, 20 de procese pe zi

Pe rolul judecătoriei au fost multe divorţuri, cam 20 zilnic, şi am tot scris anul trecut despre ele, evidenţiindu-le pe cele cu motivaţii hilare. Chiar dacă au fost multe astfel de dosare, se pare că numărul lor a fost mai mic decât cel înregistrat în 2007. Anul trecut (1.482 de cauze) s-au înregistrat cu 45 de divorţuri mai puţin decât în 2007 (1.527 de cauze). Dacă facem media, ne ies cam 127 de divorţuri pe lună în 2007, şi cu patru mai puţin în 2008. Conform celor de la Judecătorie, multe dintre aceste dosare au fost soluţionate destul de repede, deoarece divorţurile au fost de comun acord. După ce am vorbit şi cu reprezentanţii Oficiului de Stare Civilă, am constatat că anul trecut a avut semne bune: numărul căsătoriilor (2.476) a fost mai mare decât al divorţurilor. Am putea oare spune că familia şi-a reintrat în drepturile de odinioară?

Poliţia scrie, gălăţeanul contestă

Tot la Judecătorie am remarcat că numărul plângerilor contravenţionale (plângeri împotriva proceselor verbale încheiate de poliţişti pentru gălăţenii care au încălcat legea) a scăzut cu 245 de cauze. Dacă în urmă cu doi ani 3.255 de gălăţeni au contestat amenzile în instanţă, în 2008 doar 3.010 au făcut acest lucru. Aşadar, gălăţenii au început să înveţe cum e să şi greşeşti şi să recunoşti acest lucru. Nu acelaşi lucru se poate spune despre şoferii care au comis diferite abateri pe şoselele oraşului. Infracţiunile prevăzute de legea 195/2002 au adus în faţa instanţei 242 de persoane, faţă de 172 în 2007. Şoferii recunosc mai greu că au greşit…

Problemele cu pământul - o constantă

Tot comparativ, vă putem spune că numărul dosarelor înregistrate anul trecut pe probleme funciare (56) nu este cu mult diferit faţă de cel din 2007 (57). Doar numărul gălăţenilor care s-au judecat pe legea 10/2001 a scăzut de la şapte cauze în 2007 la una singură în 2008.

Lovirile - înregistrate la Parchet

Începând de anul trecut, infracţiunile, plângerile cu privire la loviri şi alte violenţe nu s-au mai înregistrat direct la Judecătorie, ci s-au depus la Parchet. Chiar dacă aceste infracţiuni au fost cercetate în prealabil de un procuror, numărul dosarelor ajunse în instanţă a crescut faţă de 2007, când plângerile se depuneau direct la judecători. Astfel, numărul dosarelor în care gălăţenii au fost acuzaţi de lovire au crescut de la 37 în 2007 la 59 anul trecut. Ceea ce denotă că gălăţenii sunt poate mai buni familişti, dar ceva mai violenţi decât în anii precedenţi.

„Producţia” DNA şi DIICOT

Şi DNA-ul şi DIICOT-ul au furnizat ceva dosare către Judecătoria Galaţi. Puţine e adevărat, doar cinci la număr, dar măcar au fost finalizate. Tot procurorii au trimis în instanţă 38 de gălăţeni, cu opt mai puţin faţă de 2007, cu propunere de arestare preventivă. Nu vă putem spune însă deocamdată (datele sunt în curs de centralizare) câte dintre aceste cereri au fost finalizate şi cu arestarea preventivă a celor în cauză.

Cam acestea ar fi principalele cauze de judecată, comparativ cu ultimii doi ani, de la Judecătoria Galaţi. Vom reveni şi cu alte date în momentul în care la instanţa gălăţeană se va finaliza raportul de activitate pe anul trecut.

Citit 1400 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.