Avocatul vedetelor în luptă cu procurorii gălăţeni

Avocatul vedetelor în luptă cu procurorii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Avocatul Cătălin Dancu, supranumit de presă „avocatul vedetelor” a depus o plângere la CSM împotriva procurorului Sorin Cărare de la DIICOT – Serviciul teritorial Galaţi.

Dancu îl acuză pe Sorin Cărare de exercitarea cu rea-credinţă, abuzivă, a atribuţiilor de serviciu, folosirea în mod nelegal a autorităţii sale publice şi exercitarea de presiuni şi ameninţări. Plângerea lui Dancu a ajuns atât la CSM, cât şi la procurorul general al României şi la DIICOT – Structura Centrală. Avocatul bucureştean a fost angajat de Robert Cocu (trimis în judecată anul acesta de DIICOT Galaţi pentru trafic de droguri) şi se pare că a intrat în conflict cu procurorul gălăţean cu ocazia prezentării urmării penale. În plângerea trimisă la CSM, Cătălin Dancu povesteşte faptele care l-au deranjat.

„La prezentarea materialului de urmărire penală am solicitat o serie de probe, cea mai importantă fiind audierea unor martori solicitaţi de către client, declaraţii care aveau menirea să confirme faptul că acesta, în data de 9 aprilie 2011 s-a aflat permanent în prezenţa acestor martori şi a soţiei sale, într-o anumită locaţie din Galaţi. În aceeaşi zi, parchetul îl acuză pe Cocu Robert că a vândut unei persoane un gram de cocaină. Martorii erau chemaţi să susţină contrariul situaţiei, dar procurorul s-a opus, motivând că o astfel de cerere tergiversează cauza. Eu am luat decizia, la cererea familiei, ca toţi martorii care nu au fost încuviinţaţi de procurori să dea declaraţie de bună voie la notar, în care să relateze fiecare cum s-au petrecut evenimentele din 9 aprilie.

În perioada în care aceştia dădeau declaraţiile la notariat, eu mă aflam în anchetă la IPJ Galaţi. Când m-am întors la notariat, am observat că în faţa acestui birou procurorul Cărare, cu arma la vedere, împreună cu o întreagă armată de poliţişti, tot înarmaţi, reţinuseră pe toţi martorii care dăduseră declaraţii la notariat, cât şi late persoane care nu dăduseră nicio declaraţie şi care nu aveau nicio legătură cu cauza, ţipând în gura mare pe stradă «instigare, instigare la mărturie mincinoasă», după care mi s-a adresat, spunând că oraşul Galaţi este oraşul lui şi că nimănui acolo nu i se permite să-i strice lui dosarele, a cerut ofiţerilor să mă filmeze cu telefoanele mobile, acuzându-mă public că eu instig oamenii să mintă şi să dea declaraţii false la notariat”, se arată în plângerea trimisă de Cătălin Dancu la CSM şi la DIICOT Bucureşti.

Sesizarea avocatului bucureştean se întinde pe mai bine de cinci pagini, aşa că nu o vom reda în întregime, chiar dacă povestea este foarte lungă şi ar putea sta la baza unui film de acţiune. Am luat legătura cu procurorul Cărare, care a fost foarte reţinut în declaraţii: „Statutul meu nu îmi permite să fac declaraţii. Ştiu despre această plângere la CSM şi voi merge în faţa organelor abilitate să mă cerceteze. Am toate informaţiile necesare şi le voi prezenta în faţa celor abilitaţi să mă cerceteze. Aştept ca CSM-ul să ia o decizie în acest caz, după ce vor vedea toate probele. Vom discuta, probabil, mai multe, după ce se va termina ancheta”, ne-a spus Sorin Cărare. Nu este treaba noastră să judecăm cine are sau nu dreptate. Cert este faptul că meseria de procuror, şi nu numai ea, este supusă şi unor astfel de riscuri. Vom aştepta şi noi decizia CSM-ului şi pe baza acesteia vom trage, cel mai probabil, şi câteva concluzii.

Citit 6260 ori Ultima modificare Marți, 25 Octombrie 2011 22:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.