Traficul cu țigări de contrabandă, una dintre cele mai persistente și profitabile afaceri ilegale cu produse accizabile a cunoscut o creștere fulminantă în ultimul an. La finele anului trecut, autoritățile confirmau o creștere fulminantă a contrabandei cu țigarete aduse ilegal în țară, estul României fiind pe primul loc la capitolul vânzare și consum. Galațiul s-a aliniat la această tendință, noiembrie fiind de altfel una în care mai multe acțiuni de amploare ale poliției destructurând rețele care aprovizionau la scară mare piața neagră din oraș.
Ultimele luni ale anului trecut au confirmat ceea ce autoritățile judiciare prefigurau încă de la sfârșitul verii. Comerțul cu țigări aduse ilegal în țară, fie achiziționate din magazine duty-free, fie cu timbre ale unor state vecine, a luat avânt. Spre sfârșitul anului, multe acțiuni concentrate ale structurilor de poliție sau DIICOT din toată țara au dus la descoperirea unor cantități uriașe de tutun ce urmau să fie distribuite pe piață.
"În noiembrie, cea mai afectată de comerţul ilegal continuă să fie regiunea nord-est, deşi se află în scădere cu 3,2 p.p. (puncte procentuale - n.r.), până la 18,1 la sută. Nord-estul a continuat să deţină cea mai mare pondere a pieţei negre la nivel naţional, pe tot parcursul anului 2024, cu o medie de 20,6 la sută. Creşteri semnificative s-au înregistrat în noiembrie în vest, cu 7,5 p.p. până la 11,2 la sută, în Bucureşti, cu 4 p.p. până la 10,9 la sută, în sud-vest cu 3,1 p.p. până la 11,6 la sută, iar în sud-est cu 2,3 p.p., până la 10,5 la sută”, arăta o analiză a Novel Research, dată pubicității la finele lunii decembrie 2024.
Trafic sub supraveghere, luni de zile
Că românii și inclusiv gălățenii sunt mari amatori de tutun ieftin, în condițiile scumpirilor repetate ale țigărilor, au dovedit-o o serie de descinderi făcute la finele anului trecut. La Galați, câteva rețele care aprovizionau principalele piețe din oraș, au fost lăsate fără cantități mari de marfă, iar membrii grupărilor, atâția câți au fost depistați, au ajuns în custodia autorităților.
Una dintre cele mai ample operațiuni a fost cea prin care DIICOT Galați a confiscat, în noiembrie 2024, o cantitate de 360.000 de țigări și peste 200.000 de lei de la o grupare care timp de aproape un an și jumătate a aprovizionat constant piața neagră din Galați cu tutun moldovenesc, locul predilect pentru desfacere fiind zona Micro 17. Șapte suspecți au fost reținuți, patru fiind ulterior arestați.
O altă operațiune de amploare derulată de Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Galați la final de noiembrie, a avut loc pe urmele unei grupări care alimenta piața neagră din cinci județe din sud-estul țării cu țigări aduse din Republica Moldova. Brăila a fost locul unde au avut loc cele mai multe dintre cele 63 de descinderi care au dus la reținerea uni grup format din 12 persoane.
Dosare mici și multe, la Poliție
Dincolo de marile operațiuni de destructurare a grupurilor organizate, micul trafic, respectiv vânzarea din sacoșă, din portbagaj sau de sub tejghea sunt aproape la ordinea zilei. Asta face ca cei care aprovizionează piața cu mașina personală și sunt opriți în trafic ori mici comercianți care au ”ghinion” să fie prinși fie de echipejele de la Secții, ori de cei de la Locală, să ajungă să fie cercetați penal, ceea ce a dus la o acumulare de de câteva sute de dosare.
Mai exact, dintre cele 511 cauze penale înregistrate în cursul anului trecut de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) din cadrul IPJ Galați, structura care se ocupă cu cercetarea acestor fapte, majoritatea au fost cele care au vizat contrabanda și traficul cu țigarete. Polițiștii de la Economic au mai avut de cercetat cauze care au vizat fapte de evaziune fiscală, achiziții publice, infracțiuni în domeniul administrației publice și încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală. Pe tot parcursul anului trecut, SICE Galați a reușit recuperarea unor prejudicii rezultate din comiterea infracțiunilor cercetate, cuantumul acestora fiind de aproape 4.900.000 de lei.
La nivel național, în domeniul combaterii contrabandei cu țigarete, au fost capturate peste 29 de milioane de țigarete și peste 20 de tone de tutun.