Valentin Ali (alias Vali Spaidăr) a fost capturat de poliția spaniolă, care, oficial, a pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de autoritățile române. Judecătoria Galați l-a condamnat anul trecut pe Ali pentru înșelăciune, trimițându-l după gratii pentru 2 ani și 4 luni, și îl așteaptă și pentru a da explicații într-un alt dosar, în care este acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare.
Cum poate un infractor să joace pe degete soarta mai multor dosare în care este acuzat de fapte grave sau pentru care a fost deja condamnat? Valentin Ali (30 ani), unul dintre membrii ”celebrului” clan de proxeneți din Galați, pare să fi găsit secretul. Până mai ieri, a fentat cu talent pușcăria, cu toate că de cel puțin un an ar fi trebuit să fie în penitenciar, ca efect al unei condamnări primite pentru înşelăciune. Judecătoria Galați a dat prima sentință în mai 2024, hotărâre care a rămas definitivă în septembrie, odată cu respingerea apelului de către Curte. Evident, calea de atac nu avea niciun temei, dar a fost folosită de interlopul condamnat pentru a trage de timp și pentru a-și asigura fuga din țară
S-a dus în Spania, țară cu care el și rudele sale sunt familiarizați, știut fiind deja că acolo își desfășurau cele mai multe activități ilegale, respectiv exploatare sexuală a minorelor, pe care el și fratele lui, Cristi, le racolau prin metoda ”Loverboy”. La șase luni, Vali a fost extrădat, fiind arestat și preluat de o escortă a polițiștilor de la Urmăriri.
Fără el, n-a mișcat nimic
În acest fel, prezența lui forțată la Galați va ajuta, poate, și la mișcarea dosarelor pe care le are în instanță. Este vorba despre ”veteranul” dosar de trafic de minori de la Tribunalul Galați, care împlinește cinci ani de când se află în judecată și care a bifat peste 50 de termene. Cel puțin ultimele amânări au fost date pentru că ”inculpatul Valentin Ali nu s-a prezentat sau nu a putut fi citat”.
În acest dosar, Valentin este trimis în judecată alături de toată familia sa și este acuzat de fapte care au făcut obiectul unui rechizitoriu DIICOT de 400 de pagini.
Un al doilea dosar, care a bătut și el pasul pe loc din cauză că inculpatul nu a fost disponibil, este unul de inducere în eroare a organelor judiciare, care săptămâna viitoare va ajunge la cel de-al șaptelea termen.