Dosare cu răsunet, sentinţe în aşteptare

Dosare cu răsunet, sentinţe în aşteptare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dosarele „Dobrea”, „Chiaburu” şi „Belşugul” au reuşit în acest an să suscite un viu interes în rândul cititorilor. Deşi provin din medii total diferite, cazurile aşteaptă câte o decizie din partea judecătorilor. Toate se află pe masa de lucru a magistraţilor Tribunalului, în toate numărul celor care au fost audiaţi este foarte mare şi toate vor păşi în noul an fără să fi primit o soluţie.

Procesul unei instituţii

Dosarul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în care este implicată şi fosta directoare a Protecţiei Copilului, Marinela Dobrea, a ajuns la instanţă anul trecut în aprilie. Cazul a fost precedat însă de un  întreg scandal care s-a purtat în presă. Ca urmare a asediului de fapte care de care mai urâte, ce ieşeau la iveală din toate părţile, Marinela Dobrea a fost demisă din funcţie în februarie 2009, iar în aprilie 2010 a fost trimisă în judecată alături de alţi şapte inculpaţi. Printre acuzaţiile care le-au fost aduse acestora se numără: abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, spălare de bani şi fals. Procurorii DNA au arătat că infracţiunile au fost comise pe vremea când o parte dintre inculpaţi se aflau în conducerea Protecţiei Copilului sau a unor servicii de aici. De asemenea, în instanţă au ajuns şi cei care gestionau diverse firme intrate în relaţii comerciale cu instituţia publică, unul singur fiind fost angajat al Administraţiei Finanţelor Publice Galaţi.

Foştilor angajaţi ai Protecţiei Copilului, dar şi Marinelei Dobrea li se reproşează de către cei de la DNA: achiziţionarea de încălţăminte şi cazarmament pentru copii, la valori exorbitante, care au însemnat venituri importante pentru anumite firme, favorizarea anumitor societăţi atunci când s-a desfăşurat procedura de achiziţii publice pentru servicii de întreţinere, curăţenie şi pază, dar şi organizarea unor cursuri cu salariaţii  instituţiei în cadrul unor proiecte, fără să se fi decontat, aşa cum s-a scris în acte, transport, masă şi cazare. Toate acestea ar fi dus la un prejudiciu de 691.362,32 de lei.

Una din patru a fost arestată, dar eliberată imediat

Mai bine de 80 de persoane au fost înşelate de patru funcţionare din cadrul Cooperativei Belşugul, dar şi de la Primăria Suceveni. Paguba stabilită de procurori a fost de aproape trei miliarde de lei vechi. Gina Iancu, Doina Ragea, Tuţa Morariu şi Nicoleta Başa au fost trimise în judecată deoarece s-au folosit de datele personale ale celor 80 de persoane, luând împrumuturi de la Belşugul, despre care oamenii au aflat mult mai târziu. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor în august 2010, cercetarea fiind în plină desfăşurare. Toate cele patru inculpate s-au aflat în stare de libertate până în octombrie, când magistratul a decis arestarea Ginei Iancu, pentru că femeia nu venise la câteva termene de judecată. Ea a atacat decizia Tribunalului la Curte, judecătorii punând-o în libertate.

Crima de la Restaurantul Chinezesc îşi aşteaptă rezolvarea

Dosarul asasinării unui personaj controversat, Marcel Chiaburu a stârnit un viu interes în rândul celor care fac parte dintr-o lume despre care se vorbeşte mai mult pe la colţuri. În ultima lună a lui 2010, Marcel Nicolau, cunoscut sub numele de Chiaburu, a fost omorât în Restaurantul chinezesc din Galaţi. Stănescu Aurelian şi Stănescu Valeriu au fost arestaţi imediat ca fiind autorii acestui asasinat. Ei fac parte din familia despre care se spunea că a fost într-o permanentă dispută cu  a lui Chiaburu. S-a vorbit mult despre faptul că cei doi tineri au fost aruncaţi în mâinile autorităţilor de Costel Stănescu şi Toader Vilson, cei care ar fi comis de fapt crima. Anul acesta, în vară, procurorii au cerut şi arestarea acestora, lucru pe care l-au obţinut. A urmat trimiterea tuturor în judecată, după care a început procesul.  Atmosfera este departe de a fi una liniştită şi, cel puţin la momentul când a început audierea celor patru, familia lui Chiaburu nu a fost prezentă în sala de judecată. Dacă Aurelian şi Valeriu au recunoscut crima, ceilalţi au spus de fiecare că în ziua morţi lui Chiaburu erau plecaţi la Urziceni, la o judecată ţigănească. 

Citit 1927 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2011 16:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.