Anestezistul considerat vinovat de moartea unui pacient a primit trei ani de închisoare

Anestezistul considerat vinovat de moartea unui pacient a primit trei ani de închisoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru ucidere din culpă anestezistul Violeta Ghinea a primit trei ani de puşcărie, interzicându-i-se să mai profeseze. Doctorul trebuie să achite familiei pacientului mort 50.000 de euro plus daune materiale care depăşesc un miliard de lei. Pedeapsa este una dură prin comparaţie cu cea a medicului Mihai Stoica. Pe rolul instanţelor se mai află şi dosarul lui Pantelie Nicolcescu

După aproape şase ani de anchetă şi judecată, medicul anestezist Violeta Ghinea, a primit trei ani de puşcărie şi drept „accesoriu” i s-a interzis să mai ocupe vreo funcţie implicând „exerciţiul autorităţii de stat”, dar mai ales să mai facă profesia de medic, în virtutea căreia a fost condamnată pe 29 decembrie 2011. Mai mult decât atât, Ghinea  trebuie să achite familiei Nicodim 65.000 de lei cu titlu de daune materiale, 50.000 de euro drept daune morale, iar cheltuielile cu spitalizarea depăşesc suma de 100.000 de lei. Pedeapsa este una dură comparativ cu dosarele care s-au judecat, dar trebuie spus şi faptul că decizia Judecătoriei nu este definitivă, existând cale de atac.

Un prim verdict după mai bine de cinci ani

Povestea familiei Nicodim a început în martie 2006, când fiul lor, Andrei, în vârstă de 13 ani, a ajuns la Spitalul de Urgenţă, cu diagnosticul de apendicită acută. Procurorii Parchetului Judecătoriei care au instrumentat acest dosar au trimis-o în judecată pe doctoriţă pentru ucidere din culpă. Argumentele lor au fost că medicul anestezist Ghinea a practicat rahianestezia, folosind în amestecul anestezic xilină şi fentanyl, fără să supravegheze starea copilului. Procurorii au mai arătat că deşi fusese avertizată că micul pacient are dificultăţi de respiraţie doctoriţa a dispus ca acesta să fie trimis la Secţia Chirurgie şi nu la ATI, ba mai mult nu a transmis asistentelor că fusese folosit un anestezic puternic, ce necesita o supraveghere strictă. Operaţia a durat în jur de 20 de minute şi a decurs fără probleme, dar în timp ce-l transporta spre secţia Chirurgie, brancardierul a observat că băiatul avea dificultăţi în a respira şi i-a spus asta medicului anestezist.

Nu a auzit prea bine

În faţa Comisiei de Malpraxis, Violeta Ghinea a spus că nu a auzit prea bine ce i-a spus brancardierul şi că a aflat că pacientul avea probleme de respiraţie de la doctorul Dorel Firescu. La momentul respectiv, pentru că pacientul îşi mişca mâinile, a considerat că nu e vorba de o complicaţie a rahianesteziei, ci de un „nod în gât”, motiv pentru care i-a cerut brancardierului să ducă pacientul în secţie. Din nefericire, Andrei a intrat în stop cardio-respirator şi apoi în comă. Pe 14 aprilie 2006, băiatul a fost dus la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, apoi Spitalul de Pnemonologie Chirurgie Toracică „Marius Nasta” Bucureşti, după care din cauza evoluţiei proaste a sănătăţii, Andrei a fost readus la Spitalul Judeţean Galaţi, unde a decedat pe data de 30 iulie 2006. Membrii Comisie de Malpraxis, sesizaţi de părinţii lui Andrei au constatat că este vorba de malpraxis, menţionând că „dacă doctorul Violeta Ghinea ar fi urmărit continuu evoluţia postanestezie, ar fi putut sesiza din timp complicaţiile şi ar fi intervenit imediat…”

Cazul Dragomir a ajuns la CEDO

În rândul medicilor care au fost judecaţi intră şi Mihai Stoica, acuzat tot de ucidere din culpă de către familia Dragomir. În septembrie 1999, tot din postura de anestezist, Mihai Stoica a întreprins procedurile necesare unei cezariene. Procurorii au arătat că medicul a părăsit sala de operaţie pentru a vorbi la telefon, timp în care pacientei i s-a făcut rău. Personalul medical a încercat să dea de doctor minute în şir, negăsindu-l. Ca urmare pacienta, Zenovia Dragomir, s-a stins din viaţă după ce a dat naştere unui copil. Cazul acesta a durat 12 ani, aici intrând şi perioada anchetei la Parchet, dar şi a celor trei instanţe judecătoreşti prin care a trecut. Prima sentinţă i-a dat doi ani cu suspendare, dar a intrat sub beneficiile unei legi date în 2002, prin care uciderea din culpă, fapta de care era acuzat Stoica, figura ca fiind graţiată. Prima instanţă a mai dispus ca medicul împreună cu spitalul, unde activează şi acum, să achite familiei îndoliate daune morale şi materiale în sumă de 42.500 de lei, dar şi o pensie lunară de întreţinere a celor doi copii, de câte 200 de lei. La toate astea se adaugă şi achitarea cheltuielilor de judecată în cuantum de 1.500 de lei. Sentinţa a fost atacată de unitatea medicală şi de doctorul Stoica atât cu apel, cât şi cu recurs, la Tribunal, respectiv, Curtea de Apel, ambele fiind respinse. După finalizarea procesului în România, familia Dragomir s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Pantelie Nicolcescu în plin proces penal

În 2007, un alt scandal, izbucnit la Spitalul de Copii, legat tot de un medic anestezist, Pantelie Nicolcescu, a ţinut capul de afiş a ziarelor. Părinţii a doi copii au făcut public faptul că aceştia au murit pe masa de operaţie. În mai 2007, Justin Nicolau a fost adus de părinţi la operaţie ca urmare a unei hernii. Pe 23 mai, băieţelul a decedat. După ce adulţii au făcut public acest subiect, a mai apărut o declaraţie, a părinţilor Valentinei Irimia. Ei susţineau că fetiţa ar fi decedat ca urmare a anesteziei făcute pentru a i se extirpa apendicele.

La acel moment, procurorii s-au sesizat asupra acestor cazuri, dar ancheta s-a dovedit a fi una de durată. Dacă Pantelie Nicolcescu este judecat acum în dosarul morţii lui Justin se întâmplă datorită deciziei Tribunalului şi nu a anchetei procurorilor. Învinuirile de ucidere din culpă, fals în acte, anestezistului reproşându-i-se că ar fi falsificat foaia de observaţie a micuţilor, şi chiar dare de mită, după ce mama Valentinei a spus că i-ar fi dat medicului 50 de lei s-au finalizat cu netrimitere în judecată a lui Nicolcescu.

Aşa s-a întâmplat şi cu uciderea din culpă în cazul lui Justin Nicolau. Părinţii lui însă au făcut plângere împotriva acestei soluţii la Judecătorie, iar în iunie 2010, magistraţii au decis că răspunsul procurorilor este în regulă. Pentru că atunci încă nu apăruseră reglementările privind mica reformă şi aveau cale de atac, aceştia au făcut recurs la Tribunal. Aici judecătorii au casat hotărârea colegilor lor şi au admis plângerea părinţilor, trimiţând cauza direct spre judecare. Deocamdată dosarul este în plină cercetare judecătorească şi cel mai probabil în 2012 va avea şi o primă soluţie.

 

Citit 3628 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2011 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.