2011 - Un an încărcat pentru Anticorupţie

2011 - Un an încărcat pentru Anticorupţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Învăţământ, Direcţia Finanţelor Publice, Primăria, mediul de afaceri, Poliţia, Direcţia Sanitar Veterinar sunt domenii  în care procurorii Anticorupţie au intrat în acest an

Lupta celor de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a fost mediatizată intens în funcţie de numele sau postul celor care au ajuns astfel în mijlocul discuţiilor publice. Cert este că magistraţii vor fi cei care vor decide cât de corect şi legal s-au dus aceste lupte, asta în condiţiile în care mai toate dosarele sunt acum pe terenul judecătorilor. Nu trebuie uitat că Serviciul Teritorial Galaţi are competenţă atât pe judeţul nostru, cât şi Brăila şi Vrancea, dar noi vom relua doar cazurile care au prezentat interes pentru gălăţeni.

De la şeful Serviciului Teritorial Anticorupţie (STA) Galaţi, procurorul Gheorghe Ivan, am aflat că în acest an au fost aproximativ 490 de dosare în lucru, dintre care au primit câte o soluţie în jur de 240 cauze. Mai trebuie spus că dintre acestea doar 15 dosare s-au finalizat cu rechizitorii, şase inculpaţi fiind arestaţi în acest an. Trebuie precizat şi faptul că dosarele finalizate cu rechizitorii se află acum în instanţă, unele dintre ele aflându-se în acelaşi stadiu la care au fost depuse ele de procurori. Chiar şi aşa, aceste dosare se vor finaliza la un moment dat, mai apropiat sau mai îndepărtat, iar cei vinovaţi vor da socoteală în faţa legii. Până atunci însă să recapitulăm, pe scurt, cele mai sonore cauze de anul acesta.

În 2011, dosar penal pentru bacul din 2010

Chiar în perioada examenului de bacalaureat din acest an, procurorii gălăţeni anticorupţie au dat publicităţii un comunicat prin care anunţau că şase profesori, zece elevi şi o avocată au încercat să fraudeze bacalaureatul din 2010. În urma cercetărilor, care au durat un an de zile,  procurorii gălăţeni au stabilit că în perioada derulării examenului de bacalaureat din 2010,  Maria Elena Onu, directoarea Liceului Particular „D. Cantemir”, ar fi încercat să-i corupă pe supraveghetorii şi corectorii de la toate cele trei probe de examen scris, iar acolo unde nu ştia pe nimeni ar fi apelat la intermediari, unul dintre aceştia fiind chiar fiica sa,  avocata Roxana Onu.

Despre aceasta din urmă, procurorii susţin că ar fi săvârşit  cu bună ştiinţă infracţiuni de natură penală. Avocata ar fi cerut, în numele mamei sale, 1.500 de lei de la una dintre candidate, care a şi denunţat-o. Tot anchetatorii au mai stabilit că directoarea Onu a pretins de la un număr de 28 de candidaţi suma totală de 166.000 lei, din care a primit efectiv 18.900 lei. S-a descoperit că ea a fost ajutată de Mariana Lazanu, de la CNVA, membră în comisia de evaluare din cadrul Centrului Zonal de Evaluare de la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galaţi.

Cele două profesoare se cunoşteau, fiind colege de cancelarie la CNVA. La rândul său, profesoara Lazanu i-a dat colegei de la corectură, Geanina Laura Hogea, suma de 2.000 lei, pentru a acorda note de promovare fraţilor Viorel şi Nicolae Orghei. Se pare că sistemul funcţiona destul de bine, în baza „pilelor” şi relaţiilor. Drept dovadă,  Carol Bujor, profesor de istorie la Colegiul Energetic, i-a promis directoarei de la „Cantemir” că va interveni, în schimbul unei sume de bani, pe lângă colegii săi care corectau la Seminarul Teologic. Carol Bujor a înmânat unui alt profesor examinator la aceeaşi disciplină o listă cu numele unor elevi, promiţându-i, totodată, diverse sume de bani. Pentru a promova la istorie, candidaţii au „cotizat” cu 10.000 de lei. S-a încercat şi la geografie în aceeaşi manieră, dar nu s-a găsit „veriga” de încredere.

Supraveghetori.. la fel de vinovaţi

Pe lângă profesorii care corectau lucrări, procurorii au descoperit că şi cadrele didactice care i-au supravegheat pe cei de la Liceul „D. Cantemir” la centrul de examen de la Grupul Şcolar de Marină - Dinu Cristina Elisabeta şi Orban Andreea Krisztina - au fost mituite cu 3.000 de lei de către eleva Lucia Postelnicu, pentru a le permite candidaţilor să copieze unii de la alţii, la limba română. Elevii au strâns bani pentru supraveghetori în urma indicaţiilor directoarei. Aceasta a mai cerut unei eleve şi mostre cu scrisul candidaţilor care urmau a fi favorizaţi, pentru a li se putea identifica lucrările şi pentru a fi notaţi cu note mai mari de către profesoara Lazanu. Pe 29 şi 30 iunie 2010, înainte de afişarea rezultatelor, Mariana Lazanu, la solicitarea profesoarei Onu, i-a comunicat acesteia notele iniţiale sau finale obţinute de mai mulţi candidaţi, deşi, la momentul respectiv, aceste informaţii nu erau destinate publicităţii.

De la Parchet la instanţă

La data de 5 iulie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatelor Onu Maria Elena şi Lazanu Mariana pe un termen de 24 de ore, în baza unor înregistrări telefonice şi a unor mailuri prin care se vedea clar intenţia de fraudare a examenului. În ciuda probelor deţinute, magistraţii Tribunalului Galaţi au hotărât lăsarea celor două profesoare în libertate, ele fiind însă restricţionate să nu părăsească ţara.

După un an de strâns alte dovezi, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei 17 inculpaţi, în stare de libertate. La acest moment, cazul se află pe masa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, dar cercetarea judecătorească nu a demarat încă. Dosarul a primit o suită de amânări din cauza absenţei unora dintre inculpaţi, semn că o primă sentinţă în acest caz se lasă mult aşteptată.

Un ofiţer dă lecţii de cum se maschează banii necuveniţi

Procurorii gălăţeni ai DNA au cerut şi au obţinut arestarea unui transportator care a pretins că are oareşce influenţă asupra unor magistraţi. Dosarul a atras atenţia mai mult prin faptul că un ofiţer l-a învăţat pe şofer cum să mascheze nişte bani pe care nu-i putea justifica. Transportatorul bănuia că va fi denunţat deoarece persoana care i se adresase şi în trecut pentru a o ajuta sfârşise arestată.

Valentin Marian Leopa, şoferul, a fost acuzat de trafic de influenţă deoarece i-a cerut unui individ care avea probleme penale că în schimbul a 25.000 de euro îl scapă de dosar. Acesta i-a trimis 400 de euro şi obiecte în valoare de 600 de euro, dar Leopa nu l-a ajutat cu problema pe care denunţătorul o avea la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Mai mult, denunţătorul s-a trezit încarcerat în baza unui mandat european emis pe numele său. Din puşcărie, el l-a contactat pe Leopa, care i-a cerut de data asta 9.000 de euro, promiţându-i libertatea. Din banii pretinşi, Leopa a primit 5.000 de euro, iar Ion Melinte, ofiţer în Poliţia de Frontieră l-a învăţat să facă un contract de împrumut în faţa unui notar pentru a masca banii primiţi. Leopa a fost prins în flagrant, iar Melinte a picat şi el, fiind trimis în judeactă alături de transportator.

Citit 2084 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2011 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.