Decizie pe bani publici: Locuinţele oamenilor legii trebuie să fie ale lor

Decizie pe bani publici: Locuinţele oamenilor legii trebuie să fie ale lor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dosarul legat de casele a 39 de funcţionari publici, artişti, magistraţi şi poliţişti a demarat în 2008, dar se prelungeşte şi în 2012 * Aproape patru ani de judecată se vor răsfrânge probabil asupra banului public *

Gălăţenii au fost informaţi anul trecut, prin intermediul Consiliului Judeţului (CJ), de un proces care se ducea din 2008 în legătură cu locuinţele a 39 de funcţionari publici, artişti, poliţişti şi magistraţi care deţineau statutul de chiriaşi ai acestei instituţii şi care au reuşit să obţină o decizie judecătorească favorabilă lor. Hotărârea obliga Consiliul Judeţului să încheie contracte de vânzare – cumpărare cu părţile care purtaseră acest proces. CJ-ul a ieşit public şi a spus că nu poate face acest lucru de vreme ce preţurile impuse de instanţă sunt derizorii: 152 de lei, 826 de lei, 1.644 de lei, etc., lucru care nu poate fi contestat.

Decizia irevocabilă este contestată

Partea mai proastă a fost că decizia trecuse de toate căile de atac şi rămăsese definitivă şi irevocabilă după ce a trecut pe la Judecătoria Galaţi, Tribunalul Buzău şi Curtea de Apel Ploieşti. În aceste condiţii, CJ Galaţi a trecut la contestarea executării acestei hotărâri, rolul fiind însă mai degrabă acela de a împiedica pentru un timp inevitabilul. Trebuie spus că în acest război s-au angajat toţi chiriaşii care pot fi, probabil, acuzaţi de multe lucruri, dar nu că nu ar şti legea. Astfel că, la rândul lor, au mers la instanţă şi au cerut ca instituţia să fie obligată să achite o amendă civilă de 50 de lei pe zi pentru fiecare dintre cei 39 de chiriaşi.

Consiliul, amendat cu aproximativ 2.000 de lei pe zi

Judecătoria a decis ca până la punerea în executare a hotărârii de a le face contracte de vânzare – cumpărare, CJ-ul trebuie să achite statului zilnic o amendă civilă de aproximativ 2.000 de lei. Procedura civilă într-o astfel de situaţie arată că, dacă în termen de şase luni, debitorul nu va achita amenda civilă, partea care se consideră prejudiciată se poate adresa instanţei care printr-o decizie irevocabilă va fixa suma datorată statului de cel care nu a onorat titlul executoriu. Acest lucru ne-a fost explicat la acea vreme, la solicitarea noastră, de preşedintele Judecătoriei, magistratul Diana Oancea. Decizia a fost dată în septembrie 2011 şi probabil, cel târziu în aprilie 2012, se va întâmpla şi acest pas, prin care cei 39 vor face demersul de a fixa suma pe care CJ-ul o datorează statului pentru că nu a executat o decizie judecătorească.

Împotriva deciziei definitive şi irevocabile, CJ-ul încearcă ceva

Problema pare să fie una fără ieşire, atâta vreme cât Consiliul Judeţului nu doreşte, pe bună dreptate, să cedeze nişte apartamente în buricul târgului pe nişte preţuri de nimic. La fel de adevărat este şi faptul că toate cele 39 de persoane au de partea lor o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă. În România, nepunerea în executarea a unei hotărâri se poate transforma într-o infracţiune. Lucru pe care nu l-am auzit niciodată făcut public, dar pe care l-am găsit în dosarele care se referă la acest subiect, este faptul că cei 39 de beligeranţi şi-au făcut cunoscută CJ-ului intenţia de a negocia.

Negocierile nu au mers

Avocatul celor 39 de oameni a pus la dosar dovezi că a comunicat cu instituţia publică. Acesta a arătat că formula de calcul a preţurilor apartamentelor este indicată în decizia judecătorească din decembrie 2008, dar că s-au făcut propuneri de indexare a valorii de deviz cu indicele inflaţiei. În acest sens s-a dat şi un exemplu: un apartament care acum are preţul de 850 de lei ar fi ajuns astfel la preţul de 42.000 de lei. Propunerea a fost refuzată însă de CJ. Trebuie spus că la preţul pieţei, un apartament din blocurile cu pricina ar face pe puţin 30.000 de euro, adică peste 120.000 de lei.

Amenda civilă ar putea fi completată cu alţi 1.620.000 de lei

La dosar există dovada că avocatul celor 39 a făcut toate diligenţele posibile pentru a informa CJ-ul asupra posibilelor consecinţe pe care Consiliul le poate suporta, dar din bani publici. Şirul proceselor ce ar putea fi demarate ar putea costa 1.620.000 de lei, aici intrând costurile cu avocaţii, experţii, taxele de timbru, etc. Noi am găsit doar dosarul cu amenda civilă şi pe cel a contestaţiei la executare făcut de Consiliul Judeţului. La Judecătorie, instituţia a pierdut procesul prin care contesta executarea. La Tribunal, acolo unde se află recursul făcut de Consiliu, întreaga instanţă s-a abţinut de a judeca acest dosar. Drept urmare, pe 17 ianuarie se va şti exact dacă dosarul va rămâne aici sau va pleca la o altă instanţă. Cert este că amenda civilă curge în defavoarea plătitorilor de taxe şi impozite şi nimic şi nimeni nu ne garantează că cei 39 nu vor demara procese prin care să-şi facă acte de vânzare-cumpărare în instanţă, aşa cum au spus că vor face.

Citit 2050 ori Ultima modificare Duminică, 08 Ianuarie 2012 22:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.