În speranţa unor pedepse mai blânde, asistentele recunosc darea de mită

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele două asistente, Luminiţa Tirim şi Adriana Ionescu, care au dat mită pentru a scăpa de un dosar penal, au ales să-şi recunoască fapta exact aşa cum au reţinut-o procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Beneficiile recunoaşterii vin din faptul că judecătorii pot reduce o treime din pedeapsa care li s-ar cuveni în mod normal.

“Tehnica” se aplică încă de anul trecut şi a fost adoptată în cel puţin două cazuri cunoscute : cel al fostului arhitect şef al Primăriei, Ion Banaş, precum şi în cel al fostului şef al Serviciului Contestaţii din cadrul Finanţelor, Dumitru Mirică. Primul s-a ales cu o condamnare de patru ani şi jumătate, cazul său ajungând acum la Curtea de Apel, iar cel de-al doilea a luat trei ani de închisoare după care Curtea i-a dat doi ani şi jumătate. Reamintim că asistentele au fost implicate într-un scandal la Casa de Pensii. Nişte sesizări anonime referitoare la modul în care au fost făcute cel puţin patru dosare de pensionare pe caz de invaliditate au dus la un control administrativ, urmat de o plângere penală împotriva lui Tirim.

Când asistentele au aflat că ancheta a avansat, fiind inclusă Ionescu, dar şi alte cadre medicale, printr-un intermediar au luat legătura cu subcomisarul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), care lucra la dosarul lor. I-au promis jumătate de miliard ca să le scape atât pe ele, cât şi pe toţi cei care urmau să fie băgaţi în această horă penală.

Subcomisarul le-a denunţat, a urmat un flagrant făcut de cei de la DNA, care le-au şi trimis în judecată pentru dare de mită. Ele au fost arestate sub această acuzaţie, procesul lor se judecă acum la Tribunal, iar dosarul penal de la care a plecat totul se află în continuare pe masa de lucru a procurorilor Parchetului Tribunalului Galaţi. Din înregistrările făcute de cei de la DNA reiese faptul că asistentele doreau mai degrabă să-i protejeze pe medicii cu care lucraseră decât pe ele. Tribunalul va da o soluţie pe 18 ianuarie, cu precizarea că magistraţii pot amâna luarea unei decizii.

Citit 1823 ori Ultima modificare Vineri, 13 Ianuarie 2012 22:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.