Informaţii notariale: Moştenirea şi drepturile soţilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Aneta Simion ne-a scris pentru a ne întraba dacă are vreun drept asupra moştenirii soţului: “Locuiesc cu soţul meu în casa moştenită de acesta de la părinţii lui. Locuim în această casă de 50 de ani. Avem împreună doi copii, care sunt la casele lor. Întrebarea este: după decesul soţului meu, eu mai fac parte din casa în care locuiesc şi dacă nu, ce demersuri ar trebui să fac să am şi eu partea mea?”

Cu ajutorul domnului notar George Schin am reuşit să îi răspundem cititoarei noastre. Iată ce trebuie să facă pentru a-şi lămuri situaţia.

Prin moştenire se înţelege transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în fiinţă. Drepturile succesorale ale soţului supravieţuitor sunt reglementate prin Legea nr. 319/1944 pentru drepturile de moştenire ale soţului supravieţuitor, publicată în Monitorul Oficial nr. 133 din 10 iunie 1944.

Potrivit legii române, alături de rudele din căsătorie, din afara căsătoriei şi din adopţie, la moştenirea celui decedat este chemat şi soţul supravieţuitor. Conform art. 1 din legea mai sus menţionată, soţul supravieţuitor moşteneşte din averea (masa succesorală) soţului decedat o pătrime (1/4), atunci când vine la succesiune împreună cu copii legitimi şi recunoscuţi ai soţului decedat, cât şi cu descendenţii acestora. Astfel, dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire împreună cu doi copii ai defunctului, soţul supravieţuitor primeşte 1/4 din moştenire, restul de 3/4 împărţindu-se între cei doi copii ai defunctului în părţi egale.

Soţul supravieţuitor, pentru a putea moşteni, trebuie să îndeplinească  o condiţie specială, şi anume să aibă calitatea legală de soţ al defunctului la data deschiderii succesiunii.

Pentru a răspunde şi celei de-a doua întrebări, în timpul vieţii, soţul îi poate dona soţiei o cotă din dreptul de proprietate asupra casei de locuit, moştenite de acesta de la părinţii lui, cu menţiunea că acest contract de donaţie poate fi revocat potrivit art. 937 alin.1 din Codul civil ("orice donaţiune făcută între soţi în timpul maritagiului este revocabilă").

Citit 2611 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.