Condamnări mici într-un dosar cu un prejudiciu estimat la un milion de lei

Condamnări mici într-un dosar cu un prejudiciu estimat la un milion de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dosarul cu nume de cod „BKO-VIDRA” a ajuns la Curtea de Apel, după ce Judecătoria a dat primele condamnări. Recursul se va judeca în toamnă, iar condamnările sunt modice, având în vedere amploarea acestui dosar penal. Şapte dintre cei 28 de inculpaţi vor face puşcărie, potrivit sentinţei Judecătoriei, dar nu pentru faptele din acest dosar, ci pentru că au şi alte condamnări date cu suspendare, astfel că a doua condamnare le aduce închisoarea cu executare.

Cea mai dură dintre realităţi o întâmpină un inculpat care a primit pentru acest furt o amendă penală de 500 de lei, dar pentru că mai are o pedeapsă de doi ani şi jumătate, dată de o altă instanţă, trebuie să o execute efectiv pe cea mai grea. Restul sunt pedepse cu suspendare şi variază de la şase luni la trei ani. 25 dintre condamnaţi trebuie să achite statului câte 500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare, iar ceilalţi câte 900 de lei.

De asemenea, trebuie spus că faptele s-au derulat de-a lungul a câţiva ani, dar Combinatul, care este parte civilă, a dorit banii doar pentru o faptă din ianuarie 2008, suma fiind de 220.115 lei, care trebuie achitată de un singur inculpat, iar pentru o altă faptă, din octombrie 2007, pentru care ArcelorMittal a vrut despăgubire, instanţa a respins pretenţiile, în cuantum de 410.162 de lei.

La începuturile sale, când au demarat cercetările, „dosarul BKO-VIDRA” număra 60 de persoane. Este vorba despre furturi din Combinat, cu un prejudiciu estimat la un milion de lei. În urmă cu cinci ani, cazul a fost prezentat pe larg de procurori care au vorbit despre o grupare care sustrăgea aluminiu, cupru, feroaliaje, produse finite şi piese industriale. În această „afacere” au fost implicaţi angajaţi ai Combinatului, ai firmei de pază de pe platformă, indivizi din exterior, iar lideri erau considerate câteva persoane care erau şi administratori de firme. Dacă iniţial, în timpul anchetei au fost patru persoane arestate, acum toţi inculpaţii sunt liberi. În martie 2010, dosarul a ajuns la Judecătorie cu 28 de inculpaţi şi 105 martori, iar ancheta este cuprinsă în 10 volume. De remarcat este faptul că un număr atât de mare de persoane mai poate fi găsit doar la dosarele instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Citit 2325 ori Ultima modificare Vineri, 10 August 2012 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.